Skocz do zawartości

[kompletny napęd]Shimano Acera RD-M360+przód acera+kompatybilne korby i łańcuch

skaecik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam takie pytanie. Jako ze niestety nie stać mnie na zakup nowego sprzętu wymyśliłem sobie modernizację. Powiedzmy że na raz będę mógł wydać ok 500zł, potem skromnie co jakiś czas. Wymyśliłem sobie, by do mojego roweru(stary romet atb) wrzucić przerzutki przód i tył shimano acera rd-m360 3x8, kompatybilne korby, kasetę i łańcuch. W dalszej perspektywie mostek zoom, hamulce, opony, kiedyś całe koła. Co o tym myślicie?

• Mod Team
Napisano

Jeśli chcesz modernizować to moim zdaniem celuj od Alivio w górę.

Poniżej tego pułapu będziesz się tylko wkurzał, że nie działą tak jak byś tego chciał.

Ile i jak jeździsz w sezonie?

• Mod Team
Napisano

Chcesz dobrze i tanio to na tył co najmniej alivio ale model raczej M410, na przód używany downswing, Stary LX np M571 albo stare deore M511, miałem obie i są nie do zajechania a na rynku wtórnym po 20-30zł chodzą. kaseta no HG 50, zalezy jaki masz napęd to 51 dla 8 rzędowych i 50-9 dla 9 rzędowych, korby bym ni ruszał chyba ze jest zjechana, i łańcuch dla 8 rzędowych connex seria 800 a 9 rzędowych connex seria 900 lub campagnolo c9.

Lepiej i taniej nie kupując używek sie chyba nie da. Jak byś zmieniał również manetki to bym przeszedł na srama np x5.

Napisano

Po kolei. Jeżdżę 95% po asfalcie, jestem nastawiony na “szybkie przeloty“, to znaczy jeżdżę szybko ale w miarę łagodnie dla roweru. Te pozostałe 5% to jakaś leśna droga. Czasem powolutku, z niespełna dwuletnim synkiem w foteliku. Przebiegi będą w okolicach 5000-6000 tys rocznie. Korbę chcę zmienić bo to jakiś stary no name stalowy i się pogięła już troszkę, poza tym chciałbym korbę z blatami 28-38-48. Sprzęt który chcę zainstalować planuję na 4-5 lat jeżdżenia takiego jak opisałem powyżej. Budżet na napęd wyniesie ok 500zł, zależy mi by wszystko było nowe.

PS. Po obecnych falcon dynadex(wtf?) każdy osprzęt byle markowy będzie super.

Napisano

A np komplet Alivio? W sensie obie przerzutki, korby, kaseta, manetki, łańcuch? Może to trochę bez sensu ale chciałbym kompletny napęd z jednej grupy, chciałbym też aby cały był “z półki“. Przewiduję ten rower jako jedyny na najbliższe ok 5-6 lat, potem jako dodatkowy.

PS. Mój sprzęt liczy sobie ok 13 lat. Raczej jest wolnobieg niż kaseta, prawda? Oznaczenie TZ lub TY bodajże 21. Co jeszcze bym musiał zmienić? Piastę, bębenek?

• Mod Team
Napisano

Cały napęd Alivio moim zdaniem jest bardzo fajnym pomysłem.

Według mnie warto dać już Alivio na 9 biegów, a w związku z tym musiałbyś wymienić piastę i szprychy (bo na pewno będą innej długości niż te co masz teraz).

Chyba, że manetek nie masz zamiaru ruszać to trzeba będzie poszukać jakiegoś wolnobiegu.

Napisano

Jako że sam się nie bardzo orientuje proszę żebyście mi powiedzieli czy kupując komplet alivio i koło tylne zmieścił bym się w 600zł? Manetki też by były do wymiany. Na bikestats.pl mam dodany rower w garażu ze zdjęciem.

• Mod Team
Napisano

Kaseta 69 zł

Łańcuch 53 zł

Przerzutka przód 71 zł

Przerzutka tył 117 zł

Korba 143 zł

Suport 48 zł

Manetka przód 65zł

Manetka tył 65 zł

Razem 631 zł

Ale można iść w cos takiego: kompletna grupa 559 zł

Z tym, że w opcji kompletnej grupy trzeba się dopytać czy są klamkomanetki czy manetki i to samo z suportem i korbą czy jest Octalink czy kwadrat. Octalink jest trochę sztywniejszy.

Myślę, że na allegro jak poszukasz to znajdziesz jeszcze taniej albo w tej cenie a coś lepszego.

Co do koła to myślę, że w okolicach 100 zł coś znajdziemy jak będziesz się decydował :)

Napisano

Kupując wszystko osobno po allegro zmieściłem się w 500 zł mając manetki, korbę alivio, przerzutkę przód LX i tył Deore - wszystko Nowe.

Niestety, jak pisałem, przerzutka przednia mi nie spasowała i dalej śmigam na acerze :)

• Mod Team
Napisano

Dlatego napisałem, że spokojnie można mieć te części taniej.

A koło wybierzemy.

Powiedz tylko ile ważysz, gdzie jeździsz.

Rozumiem, że koło ma być tylko pod v-brakei?

Napisano

Ważę 60-65kg, jeżdżę 95% asfalt. Za kilka dni będę wiedział jak wyglądam z kaską. Jednak nie ukrywam że 600zł to raczej maksymalny budżet, na napęd + koło. Planuję kupić jeszcze mostek(jeden makrokeszowski oryginalny już musiałem wyrzucić bo stał się bardzo elastyczny w pionie przykładając siłę do końca kierownicy, drugi mam taki sam ;/) i siodełko bo aktualne zdecydowanie nie jest wygodne i w żaden sposód mi nie odpowiada jednak z braku kaski zrobiłem już na nim ok 750km. W tym roku oczywiście, jeżdżę od czerwca.

PS. Odnośnie siodełka. Czy takie stare zwykłe siodełko jak mam może powodować jakieś dolegliwości?

• Mod Team
Napisano

Co do siodełka, to jeśli jest nikomfortowe dla Ciebie to wymień.

Siodełko to raczej sprawa indywidualna.

Wiadomo, że długotrwały nacisk na pewne okolice może spowodować pewne niemożności.

Poczytaj, są na forum na pewno tematy o wyborze siodełka i dolegliwościach z nimi związanymi.

Koło (moja propozycja):

- Obręcz Mavic 76 zł lub Alexrims 71 zł

- Nyple 36 szt. x 0,18 zł = zł

- Szprychy liczmy 36 szt. x 1 zł = 36 zł

- Piasta 89 zł

Razem około 200 zł

Oczywiście można zdecydowanie taniej, ale to co podałem jest moim zdaniem dobrą propozycją na kilka lat.

Stosując piastę Shimano RM-30 oszczędzamy 30 zł, podstawową obręcz Accenta kolejne 20 zł.

Ogólnie jest w czym wybierać.

P.S. Jeśli jeździsz z synkiem w foteliku to dobre koło na pewno się przyda.

Zawsze masz za plecami dodatkowe obciążenie i koło musi przenosić większe obciązenia.

Napisano

Budżet niestety. Dając 2 stówki za koło musiałbym obciąć stówkę na napęd. Siodełko plus mostek liczę ok 120zł, przy czym mostek to 34zł w sklepie niedaleko mnie. Tam też raczej zlecę złożenie wszystkiego. Przy kupowaniu u nich i składaniu liczę na to że dostanę jakiś upust. We wtorek idę tam popytać o ceny.

Myślę o siodełku Selle Royal Alpine żelowe. Co o nim myślicie, warto?

• Mod Team
Napisano

Co do siodełka się nie wypowiem, bo nie znam.

Najlepszym rozwiązaniem będzie, jak pójdziesz do sklepu, spytasz co i w jakiej cenie proponują i napiszesz nam na forum jaką ofertę dostałeś.

Możesz poprosić o kilka różnych konfiguracji koła.

Napisano

I w taki sposób byłoby chyba najlepiej. Myślę że jeszcze w tym tygodniu bede wiedział ile mogę wydać

A jeszcze odnośnie korby... Jest alivio na 26-36-48t albo 28-38-48t? Zależało by mi na takiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.