tomekz1991 Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 Witam, w jednym z tematów na tym forum przeczytałem, że rower Unibike Trawers ma wolnobieg z tyłu, a nie kasetę co jest tanie i bardzo słabej jakości. Mowa o tym w drugim poście tego tematu: http://www.forumrowerowe.org/topic/90027-rower-unibike-trawers-vs-eurobike-travel-vs-merida-crossway/ Czy w modelu Unibike Vision problem ten również występuje? Obejrzałem specyfikacje techniczną obu rowerów i w kwestii kasety niczym się one nie różnią, stąd moje wątpliwości. Jestem amatorem i nie chciałbym dokonać złego zakupu dlatego będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Fenthin Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 To najtańsza półka, producenci oszczędzają, gdzie tylko mogą. I tak, w Visionie też jest wolnobieg.
tomekz1991 Napisano 7 Września 2012 Autor Napisano 7 Września 2012 A co to oznacza dla użytkownika roweru? Nie warto inwestować w taki sprzęt? Myślałem też nad zakupem roweru Kross Trans Syberian (tutaj od razu podam link: http://www.kross.pl/pl/2013/trans-syberian ) no ale z tego co widzę, to i tutaj też jest wolnobieg. Nie chciałbym zapłacić za rower dużo więcej niż 1500 zł. Czym różnią się rowery z tym wolnobiegiem od tych z kasetami? Znacie jakieś rowery w rozsądnej cenie, które miały by kasetę zamiast wolnobiegu?
tomekz1991 Napisano 8 Września 2012 Autor Napisano 8 Września 2012 Naczytałem się już na ten temat bardzo dużo, ale ogólnie porady w internecie są postaci "rozkręć koło i sobie sprawdź...". Mi zależy na tym, aby już przed zakupem roweru wiedzieć czy ma on wolnobieg czy kasetę. Czy jest na to jakiś uniwersalny sposób? Wiem, że zawsze mógłbym zadać to pytanie sprzedawcy ale mam do nich ograniczone zaufanie. W tej chwili w szczególności chodzi mi o rower Kross Trans Pacyfic. //Jeden temat naprawdę wystarczy.
Fenthin Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 Wystarczy przeczytać oznaczenia. Większość wolnobiegów to albo chińczyki, albo Shimano oznakowane jako MF-xxxx. Ponadto stopniowanie to zwykle 14-28. W przypadku kaset najmniejsza zębatka ma (zwykle) 11 lub, w przypadku szosowych, 12 zębów
tomekz1991 Napisano 8 Września 2012 Autor Napisano 8 Września 2012 Ok, czyli w przypadku tych Unibike mamy wolnobiegi, a jak to wygląda w Kross Trans Pacyfic? Wydaje mi się, że tam jest kaseta, ale wolałbym aby ktoś doświadczony jeszcze to sprawdził.
beardman Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 Czym różni się kaseta od wolnobiegu. | Serwis RowerowyCo prawda poradniki serwisowe ale widać dobrze różnicę i po obejrzeniu/przeczytaniu bez problemu rozpoznasz sam.Pozdrawiam
tomekz1991 Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 Ok dzięki za linki i pomoc. Nie chcę zakładać kolejnego tematu, więc spytam tutaj. Skoro Unibike Vision nie ma tej kasety to czy istotnie bardziej opłaca się zakup Krossa Trans Pacyfic? Cenowo ogromnej różnicy nie ma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.