Skocz do zawartości

[pasy] Przejeżdzacie?

Rekomendowane odpowiedzi

przejechanie przez ulice - 50zl

przejechanie przez pasy - 200zl

przejechanie przez pasy na czerwonym -250zl

zrodlo: moj znajomy policjant :]

"Niestety" :) ale w PoRD nie ma czegoś takiego jak mandat za przejechanie ulicy. Jako rowerzysta masz prawo włączyć się do ruchu w dowolnym miejscu nie utrudniając ruchu innym uczestnikom ruchu i nie łamiąc innych przepisów (jazda wzdłuż pasów, naruszenie linii ciągłej, zakaz ruchu dla rowerów itp.) oraz masz prawo z tego ruchu się wyłączyć na końcu manewru po drugiej stronie zachowując powyższe.

Pan Marek Dworak dyrektor MORD i prezes Małopolskiej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w ramach akcji małopolskiej "Jedź Bezpiecznie" wręcz proponuje dla tych co nie chcą schodzić z roweru jazdę obok pasów.

Jedyna różnica między zejściem z roweru i przejściem po pasach a jazdą obok pasów na rowerze jest taka, że:

- po zejściu z roweru (dopuszcza nawet formę "hulajnogi") jesteś pełnoprawnym pieszym i masz na pasach pierwszeństwo

- włączając się do ruchu (cały manewr przejazdu obok pasów jest włączaniem się do ruchu bo jest nietypowy do samego końca - moja interpretacja) nie możesz utrudniać ruchu innym uczestnikom ruchu czyli ustępujesz pierwszeństwo dokładnie i bezwzględnie wszystkim.

Możesz dostać mandat:

- jadąc obok pasów:

za: Nieustąpienie pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu podczas włączania się do ruchu art. 17 ust. 2

300zł

- jadąc po pasach:

za: Jazda wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych pojazdem silnikowym art. 26 ust. 3 pkt 3

250zł

za: Jazda wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych innym pojazdem niż pojazd silnikowy

100zł

Może ten Policjant miał na myśli ten mandat:

Naruszenie przez poganiacza zakazu przepędzania zwierząt w poprzek drogi w miejscu niewidocznym na dostateczną odległość art. 37 ust. 4 pkt 3 :o:huh:

50zł

Przejazd na czerwonym nie komentuję ale na pewno nie możesz dostać mandatu za przechodzenie jadąc.

Źródło: PoRD,

ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń,

program i forum "Jedź Bezpiecznie" prowadzony przez pana Marka Dworaka :]

• Mod Team

"Rower to "pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem", (art. 2 ust. 47 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym). Z definicji wynika, że za rower uważane są także wszelkiego rodzaju hulajnogi i riksze. Można (teoretycznie!) argumentować, że rowerem są także... wrotki."

(źródło http://www.rowery.org.pl/prawo.html)

Wyobraźcie sobie osobe, która przed przejsciem dla pieszych zdejmuje wrotki, przechodzi w skarpetkach, zaklada i jedzie dalej :)

Ja tam przejezdzam na przejsciach, oczywiscie szczególną uwage zwracam na pieszych :P

w zeszłym roku miałem bolesną nauczkę, zielone, zero pieszych to jechałem, z boku wyskoczył jakiś sportowiec(nie wiem jaka fura bo się qtas nie zatrzymał) i dostałem klapsa w tył, efekt to połamana rama, uszkodzona noga i bark, 3 miesięczne l4, nauka chodzenia a teraz nauka jazdy na nowo, pierniczę taką oszczędność czasu, przeprowadzam

Dlatego właśnie obowiązuje taki przepis przeprowadzania roweru przez przejście. Jest wtedy możliwość większa możliwość obserwacji sytuacji na drodze. Ale jak w tym przypadku, nie sądzę czy przeprowadzanie roweru uchroniło by go przed tym zdarzeniem. Tak jak wyżej napisał, auto jechało b. szybko.

może źle napisałem, to był szybki manewr na zielonej strzałce, jakbym szedł to z dużym prawdopodobieństwem by mnie z przodu minął, ale równie dobrze mogłem też centralnie zarobić. :unsure:

tak czy tak, jak już muszę po chodniku i trafi się przejście to złażę, inna sprawa że miny niektórych kierowców patrzących na "wariata" są tego warte.:D

miny niektórych kierowców patrzących na "wariata" są tego warte.:)

Co masz na myśli pisząc wariata? Ja nie czuje się gorszy, czy specjalnie głupio gdy schodzę z roweru na przejściu. Nie ma nic głupiego w przestrzeganiu przepisów.

Co masz na myśli pisząc wariata? Ja nie czuje się gorszy, czy specjalnie głupio gdy schodzę z roweru na przejściu. Nie ma nic głupiego w przestrzeganiu przepisów.

dlatego w "..".:)

tak jak większość pisała, normą jest przejazd więc przeprowadzanie roweru wywołuje czasami zdziwienie.

[/i]

Może ten Policjant miał na myśli ten mandat:

Naruszenie przez poganiacza zakazu przepędzania zwierząt w poprzek drogi w miejscu niewidocznym na dostateczną odległość art. 37 ust. 4 pkt 3 :D :D

50zł

WTF??

Ja przejeżdżam, ale na tych drogach "mniej uczęszczanych"

na głownych to różnie, ale jak już przejeżdżam to się bacznie rozglądam zanim wjadę na ulicę :)

Odnośnie tematu, to przejeżdżam - zawsze :devil:

ja wyżej dodam że może to głupie ale ostatnio potrafię nawet na przejazdach dla roweru (bez sygnalizacji) wymusić na kierowcach żeby mnie wpuścili i dali przejechać na drugą stronę, ale czasem czekanie po 5min i więcej minut strasznie wychładza. Jak nie wymuszę to będę stał jak debil, bo we wro i pewnie w innych miastach wszyscy mają nas w dupie, oczywiście zdarzają się wyjątki ale strasznie ich mało;/ choć zauważam że z tendencją rosnącą:) pozdrower

Można (teoretycznie!) argumentować, że rowerem są także... wrotki."

(źródło http://www.rowery.org.pl/prawo.html)

Wyobraźcie sobie osobe, która przed przejsciem dla pieszych zdejmuje wrotki, przechodzi w skarpetkach, zaklada i jedzie dalej :)

Ja tam przejezdzam na przejsciach, oczywiscie szczególną uwage zwracam na pieszych :P

Na wrotkach też może przeszkadzać pieszym ze względu na rozpychanie się nogami. Odświeżyłem temat ze względu na to, że niedawno się zarejestrowałem a nie zniosę wprowadzanie w błąd przez Policję. Niektórzy co do mandatów i interpretacji PoRD mają ułańską fantazję a najgorzej jest z przepisami dotyczącymi rowerzystów.

Nie chce mi się szukać wątku gdzie pisał jeden ojciec córki potrąconej na pasach na rowerku dlatego piszę tu:

PoRD - definicja pieszego:

„pieszy” - ... za pieszego uważa się również ... osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej;

Jednego na tym forum nie mogę zrozumieć. Jeżdżę po Krakowie ponad 16 lat i jedyny wypadek jaki miałem to lądowanie przez kierownicę bo nie amortyzowane widełki mi się na wertepach ułamały - odtąd jeżdżę tylko z amortyzatorami. Mam owszem często spięcia z kierowcami ale nigdy przez to, że nie przewidziałem albo nie zauważyłem co kierowca kombinuje - z przodu dzięki obserwacji z tyłu dzięki obserwacji w lusterku - z boku dzięki obserwacji.

Dlatego czasami przejeżdżam po pasach ale kierowcy się denerwują bo podjeżdżam do pasów i szkoda mi czasu na schodzenie z roweru więc czekam na kierowcę bo nie mam pierwszeństwa na pasach jako nie pieszy a on czeka wtedy na mnie. :devil:

Jako rowerzysta masz prawo włączyć się do ruchu w dowolnym miejscu nie utrudniając ruchu innym uczestnikom ruchu i nie łamiąc innych przepisów (jazda wzdłuż pasów, naruszenie linii ciągłej, zakaz ruchu dla rowerów itp.) oraz masz prawo z tego ruchu się wyłączyć na końcu manewru po drugiej stronie zachowując powyższe.

Powiem tak, proste i genialne i zawsze o tym myslalem, aczkolwiek jak zinterpretowac to wtedy kiedy wczesniej poruszalismy sie chodnikiem? :P

Bo za mandat za przejechanie ulicy - mozna sie wybronic idac tym tokiem, jednakze wyjsciem jest chyba nie przyjecie mandatu. Spierajac sie z policjantem i wyjasniajac dostaniemy mandat za poruszanie sie po chodniku :P

Spierajac sie z policjantem i wyjasniajac dostaniemy mandat za poruszanie sie po chodniku :P

Przede wszystkim nie proponuję spierać się z Policjantem. Po prostu powołaj się grzecznie na przepisy i trasę ścieżki rowerowej i grzecznie nie przyjmij niesłusznego mandatu - upewniając się wcześniej czy masz rację nie przyjmując mandatu.

Jest np. w Krakowie dużo ścieżek rowerowych donikąd oraz dróg z ograniczeniem powyżej 50km/h.

Owszem możesz dostać mandat za jazdę po chodniku pod warunkiem przyłapania na gorącym uczynku oraz że spełniony jest jeden z następujących warunków:

- obok na drodze dozwolona prędkość wynosi poniżej 60km/h albo chodnik ma mniej niż dwa metry szerokości

- obok chodnika na który wjeżdżasz jest droga rowerowa

- przy jezdni jest pobocze nadające się do jazdy dla twojego roweru

- nie ustąpiłeś pieszemu pierwszeństwa.

I nigdy nie jeździj po zebrze bo od mandatu się nie wybronisz. Jazda po chodniku i jezdni nie jest bezwzględnie zabroniona.

Dlatego jak dojdzie co do czego to moim zdaniem z doswiadczenia z kolegami :P nie chodzi o same dyskutowanie, a o probe nawet wyjasnienia przepisow wzgledem przejazdu przez jezdnie bo madry policjant zlapie nas od tyłka strony :P

Dlatego nie przyjmowac i nie bronic sie za mocno :P

Szczerze mówiąc to ten przepis, mówiący o zakazie przejeżdżania na rowerze przejścia dla pieszych, jest dla mnie trochę naciągany, tu chodzi głównie o to, żeby rowerzyści zwalniali przed przejściem, kierowca skręcający na zielonej strzałce w prawo, może być zbyt zajęty patrzeniem czy lewa jest wolna, a tu z prawej rowerzysta ze sporą prędkością wjeżdża na przejście, tu tylko o to chodzi aby oba te manewry były bezpieczne.

Ja zawsze przejeżdżam przez pasy, ale nawet tam gdzie jest ścieżka rowerowa i mam zielone światło to i tak najpierw zwalniam do ok.15km/h potem się rozglądam i dopiero przejeżdżam. A co do kierowców to złego słowa powiedzieć nie mogę, jeżdżę po Warszawie i naprawdę rzadko mi się zdarza aby ktoś mnie nie wpuścił na przejście, czy przejazd rowerowy, ale zasada jest jedna to My musimy dać szanse kierowcy żeby ten nas odpowiednio wcześnie zobaczył.

Pieszy piechur idzie z prędkością 5km/h - a starszy człowiek i wolniej oglądając się przed wejściem czy nie wchodzi bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd. 15km/h to już by był trucht. Nie wolno po pasach biegać. A rowerzysta może przejechać tuż obok ustępując pierwszeństwa wszystkim innym. W czym problem ?

Nie raz przy Policji przejeżdżałem po pasach ale nigdy mnie nie zatrzymali bo robiłem to tylko wtedy kiedy nie musiałem się przeciskać między pieszymi i z prędkością nie zaskakującą kierowców. W czym problem ?

[...] oczywiście zdarzają się wyjątki ale strasznie ich mało;/ choć zauważam że z tendencją rosnącą:devil: pozdrower

Ja jak i wiele osób jeździmy rowerami oraz autami.

Jeśli widzę, rowerzystę to staram się baczenie na niego uważać i jeśli jest to możliwe ustępować (wiele zachowań i sytuacji znamy z autopsji bo sami poruszamy się rowerami - to cyklista niezależnie od pogody jest na zewnątrz i wkłada większy czy mniejszy wysiłek w przemieszczanie się - kierowca siedzi sobie wygodnie w aucie :)).

Według mnie można przejedżać przez ulicę na rowerze. Zawsze przejeżdżam, każdy tak robi. Dużo razy policja stała przy pasach, albo przechodziła pieszo a ja sobie beztrosko przejeżdżam prze ulicę i nic się nie dzieje i inni też tak robią. Policja nie zwraca na to uwagi. :)

Według mnie można przejedżać przez ulicę na rowerze. Zawsze przejeżdżam, każdy tak robi. Dużo razy policja stała przy pasach, albo przechodziła pieszo a ja sobie beztrosko przejeżdżam prze ulicę i nic się nie dzieje i inni też tak robią. Policja nie zwraca na to uwagi. :)

Do czasu kolego, do czasu... :D Przepis jest przepisem i tego nie zmienisz. A według mnie nie każdy tak robi. Każdy ma swój rozumek który często nie kryje się pod kaskiem.

• Mod Team

Ja przejeżdżam przez pasy, trochę to dla mnie strata czasu na schodzenie, szczególnie jak mam zupełnie wolną drogę.

Uważam, że rowerzysta, który jedzie przez przejście dla pieszych jest tak samo narażony na potrącenie, więc nie rozumiem tego przepisu.

Równie dobrze w innych miejscach gdy ścieżka rowerowa przecina drogę można przejechać, a zagrożenie nadal jest takie samo.

Równie dobrze w innych miejscach gdy ścieżka rowerowa przecina drogę można przejechać, a zagrożenie nadal jest takie samo.

Gdy jest ścieżka rowerowa jest ona oznaczona a przynajmniej powinna być wcześniej przez znak: a-24.png lub na drogach poniżej 60km/h i o dobrej widoczności tylko znak: d-6a.png lub d-6b.png.

Jeśli nie ma tych znaków kierowca może się spodziewać tyko pieszych o prędkościach max 5km/h (przebieganie zabronione). To pierwszy aspekt. Jeśli jest droga rowerowa to jaki sens jeździć po pasach.

Jeśli mamy tylko pasy to pieszy ma prawo:

- czuć się w miarę bezpiecznie na pasach

- nie musieć się przeciskać między rowerzystami i uważać aby nie zostać trąconym.

Z tego co zaobserwowałem to Policja ściga tych co jadą po pasach środkiem, szybko i przeciskając się między pieszymi.

Rowerzysta powinien jechać (jeśli nie ma drogi rowerowej):

- wolno

- z dala od pieszych

- maksymalnie z brzegu i poza pasami (obok pasów)

- nie uzurpując sobie pierwszeństwa zjeżdżając z chodnika.

Widocznie jakiś dziwny jestem bo gdy jeżdze po mieście to zawsze przeprowadzam, tak poprostu ;)

Dłużej zachowasz to co omawiane było tu: [potencja] jazda na rowerze a nasze zdrowie / klejnoty brrrrrrrr ;)

Schodząc przywracasz krążenie w okolicach prostaty więc na pewno jest to zdrowszy tryb pokonywania przejścia dla pieszych B):thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...