Skocz do zawartości

[piasta przednia] z dynamem i hamulcem - wybór

szych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój mieszczuch miał spotkanie 1. stopnia z samochodem, więc korzystająć z okazji (i OC kierowcy:) ) mam zamiar dokonać planowanego upgrade'u kół.

Na tył poszła piasta planetarna z torpedą, na przodzie zostało dwóch kandydatów :

Sturmey-Archer X-FDD z hamulcem bębnowym

Shimano Nexus IB-DR70 z hamulcem rolkowym

Pytanie zasadnicze brzmi - która z tych piasta posiada mniejsze opory toczenia? Pomiędzy kolejnymi modelami piast z dynamem różnice są dosyć spore (marketing Shimano mówi nawet o 40%), także wolałbym wybrać tę, która zagwarantuje mniejsze "zużycie energii" :)

Napisano

Nie wiem, jak jest z hamulcem bębnowym, ale do rolkowego potrzebna jest inna klamka niż do V-Brake. W dodatku przednie piasty do hamulców rolkowych mają wbudowany modulator siły hamowania. Jeżeli boisz się, żeby nie mieć OTB to spoko, ale sam bym sobie czegoś takiego nie montował. Jeśli już Shimano to wybierz piastę do V-ek albo do tarcz (Alfine pod Centerlock albo Nexus pod 6 śrub)

Napisano

Bęben potrzebuje ciut większej siły od rolkowego, także klamki tu będa podobne. Modulator na szczęście jest tylko w Shimano, także jeśli różnic w toczeniu nie ma, to wybór będzie jednoznaczny.

A vki i tarcze odpadają, ten rower jeździ cały rok w każdych warunkach i ma być bezobsługowy i bezawaryjny. Poza tym :

1)musiałbym zmienić widelec

2)wstawiam czarne szprychy i obręcze i felgi pod vki zepsuły by efekt :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...