TrueFaith Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Siemka. Nazwa tematu może idealna nie jest ale nie miałem pomysłu. Od wczoraj mam taki problem że sobie spokojnie bądź też nie jadę, przestaje pedałować (czasami też jak pedałuje) nagle kręcę na luzie, po prostu łańcuch, kaseta itp się obracają, słyszę warkot, zgrzytanie (bardziej warkot, nie wiem jak to nazwać) i po prostu czuje jakby mi łańcuch spadł. Pedałuje tak parę sekund, jest pod koniec mocniejszy warkot i jest normalnie, i tak co chwilę (parę sekund bądź minut). suport, kaseta, korba, łańcuch oraz kółka przerzutki nie wymieniane od 3/4 lat (nie pamiętam). Nic nie odkręcałem prócz przełożenia korby z suportem do nowej ramy, ale w końcu to kaseta przekłada obrót na szybkość jazdy. PS jeśli dałem złą nazwę tematu to przepraszam, mam za to już 2 ostrzeżenia ale wciąż nie mogę się przyzwyczaić.
Mod Team michuuu Napisano 6 Września 2012 Mod Team Napisano 6 Września 2012 Bębenek puszcza.Wymienić albo rozebrać i wyczyścić, nasmarować.
TrueFaith Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 Bębenek to część kasety czy piasty ? Jest trudny w wymianie ? Ile może kosztować nowy bębenek + montaż ? Mam kasetę 8 rzędową Deore, piasta tak samo Deore (nie znam modelu ^^)
beskid Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Bębenek to część piasty jest na nim osadzona kaseta. Prawdopodobnie padają zapadki i najrozsądniej jest go wymienić. Cała operacja nie jest skomplikowana ale trzeba mieć do niej odpowiednie narzędzia. Koszta to sam bębenek w okolicach 40 zł a wymiana też w okolicach tej kwoty albo i mniej.
kitof26 Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 to się nie nazywa bębenek tylko główka kasety jako serwisant kosztuje wymiana 20zł a nowa główka kasety kosztuje 50zł + 20zł montaż razem 70zł bębenek to znaczenie potoczne
beskid Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 A jak powiesz w sklepie potrzebuję środkowy blat do korby to nie będzie wiadomo o co chodzi?? To jest bębenek i każdy wie o co chodzi.
lyndowss Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 http://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/ Tutaj za darmo.
TrueFaith Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 Ogólnie to mogę zanieść tylne koło z kasetą do serwisu ? nie potrzeba całego roweru do tego ?
lyndowss Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Tak, możesz. Jednak ja polecam zrobić to samemu. Narzędzi do tego specjalnych nie trzeba. Tylko jakiś płaskownik zamiast klucza do bębenka.
Mod Team michuuu Napisano 6 Września 2012 Mod Team Napisano 6 Września 2012 · Ukryte przez Fenthin, 6 Września 2012 - Spam Ukryte przez Fenthin, 6 Września 2012 - Spam to się nie nazywa bębenek tylko główka kasety jako serwisant kosztuje wymiana 20zł a nowa główka kasety kosztuje 50zł + 20zł montaż razem 70zł bębenek to znaczenie potoczne Serwisant nie serwisant ale pisania po polsku to trzeba się jeszcze nauczyć.
kitof26 Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 · Ukryte przez Fenthin, 6 Września 2012 - Spam Ukryte przez Fenthin, 6 Września 2012 - Spam mhm i co to miało mnie pocisnąć ?? czy co bo nie rozumiem po co piszesz rzeczy nie na temat
beskid Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Taa jeszcze majzel i młotek do kompletu. Potrzeba bacika do ściągnięcia kasety i klucza aby ją odkręcić. Jeśli tego nie masz to zanieś do serwisu. Tu pojawi się dylemat czy warto się grzebać z tym a za darmo robić nie będą i czy nie lepiej kupić nowy i po prostu przełożyć. I nie jest powiedziane, że reanimacja się powiedzie lub inaczej na ile wystarczy.
TrueFaith Napisano 7 Września 2012 Autor Napisano 7 Września 2012 Chodzi mi o kupno nowego bębenka i wymiana w serwisie.
TrueFaith Napisano 8 Września 2012 Autor Napisano 8 Września 2012 Nie pytam się czy opłaca się w serwisie montować tylko jaki bębenek kupić.
beskid Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 Rzecz nie opłacalna. To wyjaśnij proszę dlaczego. Tak jak pisałem idz do serwisu z całym kołem bo jest szansa, że wykręcą Ci z jakiejś starej piasty za grosze. Dobry serwis nie pozbywa się wszystkich staroci właśnie na takie przypadki.
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2012 Mod Team Napisano 8 Września 2012 Kupno nowego bębenka jest nie opłacalna bo kosztuje prawie tyle co nowa piasta, zależy jeszcze z jakiej piasty. Natomiast dać komuś by ewentualnie naprawił obecny jak najbardziej tak.
beskid Napisano 8 Września 2012 Napisano 8 Września 2012 Tu zgoda tyle, że te nową piastę trzeba też ponownie zapleść. Nie zmienia to też faktu, że pozostałość po wykręceniu z nowej bębenka morze się kiedyś przydać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.