Skocz do zawartości

[opony, dętki] Kona Blast 2005, wymiana ogumienia

Damian88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Rower:

Posiadam rower Kona Blast z 2005 roku. Póki co wszystko jest seryjne. Obecne opony to Tioga Terra Firma 26x1,95. Mimo, że nie są jakoś mocno zużyte to jednak mają 7 lat, kilka k km zrobione i szykuje mi się wyjazd w góry, więc chciałem założyć nowe opony. W przyszłości planuje zainwestować w lekkie koła, więc chciałbym żeby już opony i dętki były możliwie lekkie.

Styl jazdy:

Zawodowcem czy chociażby doświadczonym kolarzem nie jestem, taki jakby 'turysta'. Ogólnie lubię jeździć po lesie, ale miejsce zamieszkania wymaga dojechania do lasu asfaltem, więc można przyjąć że pół na pół asfalt i ogólnie pojęty teren. No i dodatkowo zdarzają się góry.

Nowe opony:

Poczytałem trochę forum i moją uwagę zwróciły dwie propozycje:

- Maxxis Flyweight 330 26x1,95

- Schwable Furious Fred 26x1,95

Jednakże przeraża mnie to, że sam producent zaznacza już, że 'trzeba umieć jeździć'. Obawiam się co może kryć się pod tym pojęciem. I tu prośba do Was o polecenie lekkich opon do mojego roweru i stylu jazdy, cenowo tak jak te wymienione powyżej (120-150zł).

Dętki:

- Maxxis Flyweight 90g ~20zł

- Maxxis Ultralight 130g ~35zł

Warto tyle dopłacić dla 40 gram? Wiem, że im lżejsze koła tym lepiej, ale póki co nie mam doświadczenia w tej kwestii i nie wiem czy warto dopłacić.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Damian.

Napisano

Jak dla mnie to opony to powinny być maxxis Crossmark (No chyba,że swędzi Cię kasa wmportfelu).beda lepsze na asfalcie i w terenie,bo tamte to tylko na szuterek,z resztą widziałeś je w rzeczywistości?

Laczki będą co chwilę a góry to już wogóle odpadają.crossmark 2.1 Tubless i można jechać prawie wszędzie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...