Skocz do zawartości

[czystość] na rowerze

Rekomendowane odpowiedzi

-wyczyścić łańcuch (smar, olej ma być w środku ogniwa, a nie na wierzchu łańcucha )

-albo dołożyć osłonę bo domyślam się że z powodu jej braku masz właśnie brudne gacie :)

LoL. Powodzenia w utrzymaniu smaru wewnątrz ogniw. Z doświadczenia wiem że osłona niewiele daje więc optymalnym rozwiązaniem wydaje się podwinięcie nogawki ;)

LoL. Powodzenia w utrzymaniu smaru wewnątrz ogniw. Z doświadczenia wiem że osłona niewiele daje więc optymalnym rozwiązaniem wydaje się podwinięcie nogawki ;)

Uwierz że się da :) Ja mam osłonę, łańcuch smaruje czekam całą noc potem przecieram szmatką dokładnie, za kilka godzin powtarzam , i jeszcze raz przecieram (w sumie 3-4 przetarcia ). Robię 60 km co drugi dzien z spodniach dresowych szarych i nie mam najmniejszego śladu na nich :icon_cool:

Z doświadczenia własnego:

-łańcucha nie utrzymasz w czystosci

-podwinieta nogawka spada

- z agrafka nie próbowalem, ale

-opaska odblaskowa sprawdza sie znakomicie

Teraz i tak jezdze w spodniach rowerowych i sie przebieram, bo dzinsy przetarly mi sie w kroku od roweru, co jest konsekwencja duzej odleglosci do uczelni

Przy odrobinie dobrych chęci bez problemu można utrzymać łańcuch w czystości. Smar przecież powinien być w środku, więc łańcuch od zewnątrz można bez problemu wycierać.

Ja najczęściej podwijam nogawki, albo chowam końcówkę nogawek do skarpety, jeśli mam wyższe. Oba sposoby się sprawdzają i jeszcze nigdy nie pobrudziłem się smarem w dojeździe do szkoły. :)

Pozdr.

Ja podwijam. Jak podwinę na odpowiednią wysokosć to wcale nie jest mi niewygodnie i nic nie spada. Da się tak ;)

Może nogawka się trochę gniecie, ale nie wsiadam na rower w garniturze i nie jestem typem, który mocno przejmuje się pogniecioną nogawką

Przez krótką chwilę używałem odblaskowej opaski i była niezła, ale gdzies mi zaginęła.

Ja stosuję opaski odblaskowe. Polecam na obie nogi, a nie tylko prawą, dla lepszej widoczności.

Najlepiej poszukać takich z gumką, ewentualnie całych elastycznych. Lepiej się trzymają i nie ma problemu z różną grubością ubrań (cieplejsze, dodatkowe nieprzemakalne spodnie itp.).

• Mod Team
Można też zrobić "zakładkę" na nogawce

Ja robiłem tak, chyba podobnie, szersze spodnie zawijałem, czyli robiłem taką jak by zakładkę do wewnętrznej strony czyli do strony ramy, spinałem czarnym mocnym spinaczem do bielizny (zwykle jeździłem w czarnych spodniach). Na tyle to było wygodne ze często o tym zapominałem i pół dnia po domu tak chodziłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...