Rychlapl Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Chciałbym tutaj przedstawić projekt roweru, który powstawał od marca tego roku. Założenia przy jego budowie były takie, aby był lekki przy maksymalnym wykorzystaniu posiadanych już części i tanim zakupie brakujących. Szukałem części używanych ale w dobrym stanie, stosunkowo lekkich i przy tym wytrzymałych ponieważ rower będzie używany jako treningówka. Zdaję sobie sprawę, że kolorystycznie to trochę choinka, ale mimo wszystko nie jest chyba najgorzej. Z resztą kolorystyka w czasie poszukiwania części była najmniej ważna. Bar Plugs: (Korki do kierownicy) Bolpight 2 Brake: (Hamulece) Avid Single Digit 7 360 Cables: (Pancerze i linki) Shimano ~200 Cassette: (Kaseta) Shimano XT M770 11-32 262 Chain: (Łańcuch) Shimano XTR 9s 271 Crankset: (Korby) Shimano LX M580 924 Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano XTR M950 110 Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano XT 750 241 Fork + Poplock (Widelec) Rock Shox SID 1470 Frame: (Rama) Kellys Hacker 2008 1512 Grips: (Gripy) Boplight 16 Handlebar: (Kierownica) Bontrager RL 160 Headset: (Stery) Accent Airplane 90 Pedals: (Pedały) Crank Brothers C 294 Seat: (Siodło) Kellys Kibix 266 Seatpost: (Sztyca) KCNC Ti-Pro Lite 162 Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) No name 30 Shifters: (Manetki) Shimano LX M570 252 Skewers: (Zaciski koł) Soul Kozak Steel + Accent Titanium 60 Spacers: (Podkładki pod mostek) Carbon 8 Starnut: (Gwiazdka) wliczone w amortyzator Stem: (Mostek) Bontrager RL 131 Tire (Front): (Opona przednia) Schwalbe Rocket RON 2.1 408 Tire (Rear): (Opona tylna) Continenetal X-King 2.2 Race Sport 474 Top Cap: (Top cap) KTM Carbon 8 Tubes: (Dętki) Geax / Vee Rubber 122/166 Wheel Front: (Koło przednie) Novatec 32h / DT Swiss / Mavic x517 772 /opaska Wheel Rear: (Koło tylne) Boplight 36h / DT Swiss/ Mavic X517 Ceramic 1050 / opaska Suma: 9821 gram https://picasaweb.google.com/Rychlaa/OstatnioZaktualizowane?authkey=Gv1sRgCJ3sjNa79sbqwwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlodziutki Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Tanim kosztem, powiedz jeśli możesz ile wydałeś na składanie tego cuda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2012 (edytowane) Musiałem zakupić koła, korbę, mostek, kierownicę, klamki, hamulce, chwyty, linki, pancerze, manetkę tylną; na co wydałem ~ 850 zł (z przesyłkami itp) Rama została po ostatnim projekcie - stan techniczny bdb, ale lakier poobijany wiec nie opłacało się po 2 latach użytkowania sprzedawać. Amortyzator miał zaspawaną dziurę w goleniu w Gliwickim instytucie spawalnictwa - wszystko trzyma. Sprzedać na początku chciałem ale też dostałbym grosze za niego - reszta w bardzo dobrym ( z minusem;p) stanie. Sztyca jest minimalnie skrzywiona do tyłu, jednak skrzywienie w Kellysie jest wsunięte w ramę więc niczemu nie przeszkadza. Szara eminencja już długo jest ze mną, a tylny XT-ek czekał bezroboty a sprzedaż była również nieopłacalna. Na zdjęciach tego nie widać, ale prawa klamka hamulcowa jest odcięta od klamkomanetek LX 8s i wyszlifowana. Właśnie, swoja drogą zapomniałem o manetkach w wadze. A nie pasowało cos bo podwieszana waga pokazała 9860. Zapomnając o nich dołożyłem gramów do linek, pancerzy i łańcucha. W ten sposób narodził się pomysł stworzenia dobrej treningówki Edytowane 6 Września 2012 przez Rychlapl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Jak to wersja sida?Rocznik 07? Potwornie ciężki jak na sida z goleniami 28mm.Mój race z pure de lite bez blokady plus ti piwoty, gwiazdka i bieżnia nie przekracza 1300g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2012 To jest waga SID-a Team 28 mm, chyba 07 z Poplcockiem,linką, pancerzem, piwotami i gwiazdką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirspider Napisano 10 Września 2012 Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Fajny sprzęcik Wiem, że składany z tego co akurat miałeś pod ręką, ale szkoda, że szprychy nie są czarne, bo jeszcze przyjemniej by się prezentował Aż chyba będę musiał mojego wrzucić do tego działu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi