Skocz do zawartości

[kaseta] Sram PG-950 opinie

andypl78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zamierzam rozbudować swój rower do obslugi 9 rzędowej kasety i czy któs może podzielić się opinią na temat kasety Sram PG-950 ?

Aktualny zestaw:

- zakupiona przerzutka tył Shimano RD-M570

- zakupiona przerzutka przód Shimano FD-M660

- łańcuch shimano CS-HG53

- korba FC-M440

- manetki SL-M360 (planowany zakup jakiś 570)

Pozdrawiam

Napisano

jest to podstawowa kaseta 9 rzędów. Mam taką od ~1000km. Pierwsze 600 z łańcuchem hg73 kolejne 400 z hg53. Po tym przebiegu się na śladów zużycia a przy kasecie hg30-8i było je widać przy tym samym przebiegu. U mnie działa ona z korba M430 i przerzutką tylną SLX i to działa bardzo dobrze.

Napisano

A klasowo do Shimano jak ją porównać coś ala XT czy mniej ?

Czy kaseta bedzie działać bez problemu z moim zestawem?

To raczej przeciętna kaseta... porównując do XT to trzeba raczej PG-990. Co do trwałości Sram/Shimano. PG-990 wytrzymuje mi 4-5 tys, XT 5-6 tys., ale rower z xt jest używany w lżejszych warunkach więc to raczej porównywalne. Do kasety Sram wziąłbym raczej sramowski łańcuch

Napisano

Ja mam właśnie taką kasete i wyśmienice pracuje z łańcuchem dedykowanym do tej kasety czyli SRAM PC-951 w technologii power glide II

Napisano
A kaseta PG-950 nie będzie miała problemu z systemem Shimano RapidFire ?

Moja działa z Shimano RapidFire Plus :P

A zapomniałem dodać - świeci się jak psu ...

Napisano

Z własnego doświadczenia z kasetami srama powiem, że nie należy mieszać kasety srama z łańcuchem shimano i odwrotnie.Precyzja działania takiego napędu jest fatalna, a dodatkowo jest bardzo głośny.

Kaseta pg950 - miałem parę sztuk, wszystkie po 5-6tys. na śmietnik, ale nie powiem łatwego życia to one nie miały.(maratony, dużo błota, jazda na jednym łańcuchu). Obecnie skusiłem się na lżejszego pg980 i zobaczymy ile pociągnie.

Napisano

Nie przewiduję katowania mojego rowerku w maratonach a raczej jakieś wypady za miasto i jazda po mieście ;)

Jeśli już mowa o tym, że będzie głośno chodził łańcuch Shimano z kasetą SRAM to może użyć łańcuch KMC Z9200 ?

Napisano

łańcuch HG73 chodzi z tą kasetą bezgłośnie, płynnie i precyzyjnie. Miód po prostu. Za to HG53 jest głośniejszy, mniej precyzyjny i ospały, ale da się jeździć :)

Napisano

Jak dostałem w ręce Pc 950 i hg50 powiem tak ślepy zauważył by że sram jest dużo lepszy tzn dokładniej wykonany, lepiej spasowany, ponadto masz spinkę gratis

Napisano

Z własnego doświadczenia z kasetami srama powiem, że nie należy mieszać kasety srama z łańcuchem shimano i odwrotnie.Precyzja działania takiego napędu jest fatalna, a dodatkowo jest bardzo głośny.

Kaseta pg950 - miałem parę sztuk, wszystkie po 5-6tys. na śmietnik, ale nie powiem łatwego życia to one nie miały.(maratony, dużo błota, jazda na jednym łańcuchu). Obecnie skusiłem się na lżejszego pg980 i zobaczymy ile pociągnie.

Wg mnie jesteś jednostkowym przypadkiem, sam używam szosowej wersji tej kasety z łańcuchem 10sp shimano i nie słyszę pracującego napędu mimo że nie używam mp3.

W pracy zakładamy takie kombinacje - ta kaseta plus łańcuch shimano - bardzo często. Zestaw działa bez najmniejszego problemu.

Pg 950 dobrze znosi zimową eksploatację - nawet w miejscu lekkiego wytarcia zębów nie zgniła od solanki, za to łańcuch shimano dosczętnie.

Napisano

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi ;)

Teraz mam dylemat bo mam do kupienia w dobrej cenie bardzo mało używaną kasetę Shimano XT 770 ;) w cenie podobnej do nowej PG-970 i trzeba teraz to przemyśleć ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...