Skocz do zawartości

[Avid juicy] Problem z wymianą klocków

TrzecieKolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wymieniam właśnie klocki w Avid Juicy 3, i mam problem z włożeniem tych nowych.

Jest bardzo mało miejsca, tłoczki nie są schowane na maxa. Przednie klocki mi zaskoczyły, ale trą o tarczę. Tylnych nie daję się w ogóle włożyć, bo jest za mało miejsca, haczą o wystające tłoczki.

Już ręcznie nie da się bardziej wcisnąć tłoczków, co robić? Pozostaje mi tylko wylanie płynu i dopiero wciśnięcie tłoczków?

Odpowietrzałem je z miesiąc temu, i wszystko działało perfekcyjnie, tylko że już klocki mi zjadło...

P.S. Może głupie pytanie, ale jak najlepiej wylać płyn i którędy? Wkręcić strzykawkę przy zacisku, odkręcić śrubkę w klamce i zassać strzykawką?

Dzięki i pozdrawiam!

Witam

Też miałem ten problem, wymieniałem klocki żywiczne po 4000 km, i z tyłem miałem ten sam problem.

Sprawdź czy równo wysuwają się tłoczki, jeśli chcesz rozepchnąć je mocniej i się nie daje, wkręć strzykawkę z małą ilością płynu hamulcowego w klamke od góry.

Potem, dobrze jest wykonać procedurę odpowietrzenia wg opisów na forum i na youtube.

Po wymianie , z przodem nie miałem problemu, wstawiłem semimetaliki, do tyłu wstawiłem metaliczne i ciagle mi tarły delikatnie tarcze dopiero jak sie trochę dotarły, to ustało, i po każdym zdjęciu koła i tak musze ustawiać zacisk.

Tak wogóle to AJ3 to badziew, zamierzam w najbliższym czasie wymienic je na Shimano SLX, prostsza wymiana klocków.

Te AJ3 są nawet gorsze od Tektro Auriga Comp, które są w syna rowerze i po przejechaniu 8000 km jeszcze nie wymieniałem klocków.

Co prawda to po wymianie klocków w moim bike'u po 4k km, jeżdzę teraz i mam już 8,5k km na nowych klockach jak wyżej i jest ok.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...