dery Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Witam! Zdecydowałem się na kupno tej ramy jednak mam dylemat co do rozmiaru. Mam 172cm wzrostu i waham się pomiędzy 14 a 16. Nie chce roweru typowego do zjazdów, chciałbym też na nim podjechać, ogólnie pośmigać po górach. I drugie pytanie. Czy amorek o skoku 130mm będzie dawał rade czy celować w coś o skoku większym. Nie mam zamiaru na tym rowerze ekstremalnie skakać itp.
timex550 Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 dery Jak chcesz sobie tym Hornetem też podjeżdżać i ogólnie jeździć, to lepiej weź 16". A amorek o skoku 130 da radę. Chociaż wg mnie lepiej by było wziąć coś z U-Turnem, typu 100/110-140/150. Mógłbyś sobie obniżyć amorek przy podjeżdżaniu, a potem na trasie rozkręcić na max skok.
fotodawido Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 a czy przy wzroscie 182 cm lepsze bedzie 16" czy 18"...pomozcie prosze przy doborze ramy...to moja pierwsza rama do FR
TrzecieKolo Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 Dla 182cm ja bym sugerował 18' do enduro. Jak prawdziwy freeride (praktycznie nigdy nie siadasz na siodełku) to 16' może być ok.
Kunik Napisano 9 Września 2012 Napisano 9 Września 2012 Może mi ktoś powiedzieć jak to jest z tą ramą? Czytałem wiele opinie o niej i już nie wiem czy ona tylko do Xc się nadaje czy jednak do Enduro. Może ktoś się wypowiedzieć?
dery Napisano 9 Września 2012 Autor Napisano 9 Września 2012 Do XC raczej sie nie nadaje. Bardziej Enduro/AM. Ewentualnie jakiś FR cokolwiek to teraz oznacza :]
elton29 Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Wydaje mi się że rower do FR czy enduro powinien mieć jednak trochę mniejsza ramę niż jest to w przypadku XC, trzeba pamiętać że ramy tego typu mają jednak inną geometrię, pozwalającą na montaż amortyzatora o większym skoku. Na moim przykładzie teraz mam konę kulę 04r w rozmiarze 18' i wzrost 182cm i nawet jest odrobinkę przymała ale bardzo fajnie mi się na niej w sumie jezdzi bo kąt główki to 69 stopni jest do tego bardzo lekka. Ale pamiętam też mojego surga i travisa 150mm w rozmiarze 15' to nie ma podejścia w cięższym terenie, zjazdach i ostrych wirażach! Dlatego zastanowiłbym się na twoim miejscu nad mniejsza 16' może nawet 14' bo jednak rozmiar robi różnicę Wiesz co jeszcze mi przychodzi do głowy Leader Fox cocaine, bardzo fajna, wytrzymała i zwrotna ramka i zdecydowanie tańsza od horneta( za 200zł do dostania)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.