szabat123 Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Cześć. Mam rower w pokoju i wymieniałem klocki. Oczywiście młodszy brat musi wszystko dotykać i jak wyjąłem klocki z wolno wiszącego zacisku, brat kilka razy nacisnął szybko klamkę. Było słychac jak olej cieknie, ale w środku, w przewodach, bo nic nie pociekło. Tłoczek nie odbija i nie mogę z powrotem nałożyć klocków, aktualnie klamka z minimalnym oporem dochodzi aż do kierownicy, a tłoczek stoi w miejscu. Troszke go siłą cofnąłem, ale dalej już nie idzie. Wcześniej układ nie był zapowietrzony, chyba, że przez to mógł się zapowietrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 rozepchaj śrubokrętem - czasem naprawdę trzeba w to włożyć sporo siły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szabat123 Napisano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Ale czy on jest zapowietrzony? Boje się, żeby więcej nie namieszać, bo mam tendencje do ruszania wszystkiego, ale to mój pierwszy hydraulik Cholernie cięzko jest je rozepchać , śrubokręt chyba się by złąmał prędzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K0ras Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Prawdopodobnie tak. Zamiast rozepchania śrubokrętem proponuje czymś płaskim, przełożyć po obu stronach tłoczka i na 2 ręce wpychać, będzie równi i nic nie porysujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 I tak już pewnie zapowietrzone, odkręć śrubkę odpowietrzającą na klamce i wtedy rozepchniesz bez użycia siły. Potem założyć odpowietrzyć i wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 o ile się nie mylę jeżeli odkręci tą śrubkę i będzie rozpychał to olej się wyleje . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 No tak, zasada naczyń połączonych . Tylko że jak umieści klamkę wyżej to wypchnie najpierw powietrze i umożliwi cofnięcie tłoczków. Jak będzie robił to na hama to najwyżej uszkodzi zacisk i rozwali łapy. Był niedawno identyczny temat. Po prostu prawdopodobnie nie rozepchnie tego teraz jak nie da ujść powietrzu i ewentualnie pewnej ilości płynu. Tak czyinaczej na 90% będzie potrzebne na koniec odpowietrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 tyle, że nikt nie powiedział, że powietrze znajduje się u samej góry w klamce - tak czy siak olej tani, a odpowietrzanie potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 7 Września 2012 Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Właśnie po to ten zbiorniczek przy lkamce jest sytuowany jako najwyższy punkt układu żeby tam się zierało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 7 Września 2012 Udostępnij Napisano 7 Września 2012 a przelewałeś kiedyś płyn ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.