Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] kiedy wymienić tarcze ?

andypl78

Rekomendowane odpowiedzi

Ręce opadają od takich odpowiedzi. Tu nie ma reguły bo sam musisz to ocenić po jakości hamowania. Jeśli tarczy zacznie wyrażnie ubywać to pojawi się też problem przegrzewania czyli zacznie zmieniać kolor. Będzie wtedy tak jakby rdzawawa zresztą będzie to widać gołym okiem. Jeśli nie robisz sporych zjazdów to idzie z tym jeżdzić ale też do czasu bo zaczną się pojawiać dziwne dzwięki a i siła hamowania będzie coraz gorsza. Mam taki przypadek ale z tyłu na 160-ce Deore i czekam aż padną klocki i wtedy wymienia się całość. Z tyłu jest mniejszy problem bo i tak idzie zblokować koło ale w przypadku przodu to z wymianą tak długo się nie czeka.

Jedyną zasadą wymiany tarczy jest to, kiedy przestaje spełniać swoją role.

Jak jest tłusta to wyczyścić alko i zmienić klocki. Krzywa - naprostować.

Ale jak przestaje hamować. Wtedy nadszedł jej czas.

No chyba że jest cała przeżarta rdzą :D Wtedy po prostu wypada ją zmienić :D

To ja jestem ślepy... sprawdzałem na dwóch tarczach Promax i Shimano ale oprócz modelu i rotacji to tam nic producent nie zamieszcza...

Ręce opadają od takich odpowiedzi. Tu nie ma reguły bo sam musisz to ocenić po jakości hamowania. Jeśli tarczy zacznie wyrażnie ubywać to pojawi się też problem przegrzewania czyli zacznie zmieniać kolor. Będzie wtedy tak jakby rdzawawa zresztą będzie to widać gołym okiem. Jeśli nie robisz sporych zjazdów to idzie z tym jeżdzić ale też do czasu bo zaczną się pojawiać dziwne dzwięki a i siła hamowania będzie coraz gorsza. Mam taki przypadek ale z tyłu na 160-ce Deore i czekam aż padną klocki i wtedy wymienia się całość. Z tyłu jest mniejszy problem bo i tak idzie zblokować koło ale w przypadku przodu to z wymianą tak długo się nie czeka.

No własnię na moich Shimano przód troszkę już źle hamuje i nie są na pewno przegrzane.

Szerokość tarczy ok. 1,8mm ale nie wiem jakie tam są klocki bo być może poprzedni właściciel nie dbał o rower i dał jakiś badziew ;/ ale chyba w weekend je zdemontuje i zobaczę co jest z nimi nie tak...

na tarczy masz napisane kiedy ja wymienic....

Jest podany termin przydatności do spożycia? :)

Co do hamulca - najczęściej winę za kiepskie hamowanie ponoszą klocki plus brud. Przed założeniem nowych wyczyść tarczę i wnętrze zacisku. Przy czyszczeniu tarczy przyda się szczotka do zębów - wydłub brud ze wszystkich otworów wentylacyjnych.

Tarcza jest czysta to wiem bo ostatnio ją czyściłem co do klocków to jeszcze nie wiem dlatego muszę zajrzeć w weekend.

Co do terminu przydatności to naprawdę nic nie widzę przykład tarcza Promax DT-160B w załączniku.

Szukam informacji, które mówią iż tarcza o grubości np. min 1,6mm jest do wymiany bo jest za cienka i może się np. złamać

Takiego typu informacji nawet na stronie shimano techdocs nie widzę ;/

na wszystkich shimano ktore mialem jest zapis min thickness

http://flybike.pl/ga...rcza-h_1645.jpg

na podanym przez ciebie modelu z tego co widze tez sie znajduje :)

No to jestem ślepy ;/ i pewnie w dzień bym to wychwycił.

Teraz muszę sprawdzić klocki czemu słabo hamują.

Dziekuję bardzo za pomoc wszystkim :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...