Skocz do zawartości

[rama] Scott Scale 50 - czy dobry rozmiar ramy?

Lugal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam mały problem, kupiłem Scotta Scale 50, na ramie jest oznakowanie rozmiaru jako "L". Na innych tematach przeczytałem że jest to odpowiednik 17 cali.

Do dzisiaj jeździłem na Treku 4400 również 17 cali.

Różnica w pozycji jazdy między tymi rowerami jest kolosalna. Wiem że Scott jest już bardziej wyczynowy, w związku z tym sylwetka jazdy jest inna.

Ale czy aby to oznaczenie jest prawidłowe na ramie Scotta?

Mam wrażenie że ta rama jest dla mnie za mała bo leżę na tym rowerze, jeśli się podniosę z siodełka to wydaje mie się że jest za mały i po dłuższej jeździe bioli mnie szyja, a mam tylko 173 cm wzrostu.

A może da się podnieść kierownicę czy lepiej zainwestować w regulowany mostek?

pozdrawiam.

Napisano

Jak można kupić rower za niemałą kasę kompletnie się do niego nie przymierzając? Już nie mówie o kupnie roweru zgodnie z jego przeznaczeniem, scale 50 to już w zasadzie maszyna do ścigania xc/maraton, rama będzie niska i długa, więc będziesz na niej "leżał"...

Regulowany mostek do takiego roweru? Pozostawiam bez komentarza

Napisano

No może za dużo napisałem. Dałem kasę za ten rower ale po to żebym mógł nim jeden dzień pojeździć i wypróbować.

Jazda próbna na odcinku 500 metrów nie daje odwzorowania jak jazda całodzienna.

Jest to rower znajomego i jutro mam podjąć decyzję czy go brać czy nie.

dzięki za udzielone odpowiedzi.

Napisano

Mam wrażenie że ta rama jest dla mnie za mała bo leżę na tym rowerze

to Ty potrzebujesz XL (20-21'') przy 173cm wzrostu ??

no i dziwnie odbierasz rozmiar ramy....skoro leżysz, to raczej za duża.

Lka Scotta to ~19'' (zerknij zresztą na stronie scotta co chociażby polecają), to rower dla osób 177-187cm http://scott.pl/admi...or_ram_2012.pdf

jeśli się podniosę z siodełka to wydaje mie się że jest za mały i po dłuższej jeździe bioli mnie szyja, a mam tylko 173 cm wzrostu.

wciąż za mała? co Ty chcesz robić na tym rowerze? jaką chcesz mieć pozycję ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...