Lugal Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Witam. Mam mały problem, kupiłem Scott-a Scale 50, na ramie jest oznakowanie rozmiaru jako "L". Na innych tematach przeczytałem że jest to odpowiednik 17 cali. Do dzisiaj jeździłem na Treku 4400 również 17 cali. Pozycja między tymi rowerami jest kolosalna. Wiem że Scott jest już bardziej wyczynowy. Ale czy aby to oznaczenie jest prawidłowe na ramie Scotta? Mam wrażenie że ta rama jest dla mnie za mała bo leżę na tym rowerze i po dłuższej jeździe bioli mnie szyja, a mam tylko 173 cm wzrostu. A może da się podnieść kierownicę albo zainwestować w regulowany mostek? pozdrawiam.
Kamillo215 Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 Z którego roku miałeś tego Treka? Z tego co pamiętam to ten model nie miał 17", tylko 16, 18. Poza tym model Scale 50 nie jest marketowym bikiem więc rozmiar ramy, na pewno jest ok - na taśmie produkcyjnej nie zrobiliby raczej takiego błędu. Zawsze możesz sam sprawdzić rozmiar ramy. Piszesz, że na ramie jest napisane "L", a w tym modelu eLka to dobre 18,5" dlatego, że całkowita długość rury podsiodłowej wynosi 480mm (od zacisku do środka suportu)
uczaj25 Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 M -ka jest odpowiednikiem 17 cali ,Sam posiadam Scotta Scale 40 w rozmiarze M i nie jest dla mnie za mała a mam 176cm
Kamillo215 Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 M -ka jest odpowiednikiem 17 cali ,Sam posiadam Scotta Scale 40 w rozmiarze M i nie jest dla mnie za mała a mam 176cm No właśnie, posiadasz M-kę, a kolega ma L-kę, więc rozmiar większy
uczaj25 Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 Mam wrażenie że ta rama jest dla mnie za mała bo leżę na tym rowerze i po dłuższej jeździe bioli mnie szyja, a mam tylko 173 cm wzrostu. A może da się podnieść kierownicę albo zainwestować w regulowany mostek? Moim zdaniem jeśli posiadasz L czyli ok 18,5cala to rama jest za duża ,powinieneś wybrać rozmiar M jeśli chodziło ci o 17 cali.Teraz musisz kombinować z mostkiem i sztycą aby w jakimś sensie dobrać najlepszą pozycję , ale to nie jest już to co prawidłowy rozmiar ramy.
Kamillo215 Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 Moim zdaniem jeśli posiadasz L czyli ok 18,5cala to rama jest za duża ,powinieneś wybrać rozmiar M jeśli chodziło ci o 17 cali.Teraz musisz kombinować z mostkiem i sztycą aby w jakimś sensie dobrać najlepszą pozycję , ale to nie jest już to co prawidłowy rozmiar ramy. Dokładnie, to będzie 18,5", tylko dziwi mnie, że Lugal twierdzi, że rama jest za mała
Artwro Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 A dla mnie L to 19 cali(przynajmniej tak maiał Giant).
tobo Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 Leżysz na scale'u? Nie dziwię sie - to rama na ciebie za duża, Lka jest ewentualnie na mnie, a mam 185 cm wzrostu. Trek 4400 to rower mtb serii miejskiej - wysoka główka, krótka górna rura.
Lugal Napisano 4 Października 2012 Autor Napisano 4 Października 2012 Zgadza się koledzy, mieliście całkowitą rację. Ten rozmiar ramy jest za duży. Zdecydowałem się na 17". Dzięki za cenne wskazówki. Oczywiście stary TREK był rowerem rekreacyjnym z inną budową ramy, co za tym idzie inną sylwetką.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.