UltimaThule Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 Witam, Panie i Panowie, poddaje się. Nie wiem na jakiej wysokości zamontować czujnik oraz magnes, tzn magnes bym wiedział gdzie zamontować bo jest wskazówka na czujniku, ale na jakiej wysokości mam zamontować sam nadajnik i od której strony (rozumiem którym końcem ma być do góry, ale nie wiem czy przodem do jazdy czy tyłem)? Załączam skan instrukcji obsługi-instalacji oraz zdjęcie nie do końca zamocowanego nadajnika. Pozdrawiam!
UltimaThule Napisano 5 Września 2012 Autor Napisano 5 Września 2012 Czy ktoś na forum wie jak to mam zrobić?
purgalm Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Nie znam tego konkretnego licznika, ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Najważniejsze jest, żeby odległość między magnesem i czujnikiem nie przekroczyła pewnej odległości, a reszta jest nieistotna. Jeden odczyt czujnika to dodanie do przejechanej odległości wcześniej zdefiniowanej wartości (obwód opony) i tylko to się liczy. Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
UltimaThule Napisano 7 Września 2012 Autor Napisano 7 Września 2012 OK, nie pomyślałem, bez znaczenia, ale obciach. Najlepiej usunąć ten wątek z forum
filipgdansk Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Witam Wszystkich, Kupilem dziś ten licznik, ale po zamontowaniu wg instrukcji oraz skalibrowaniu rozmiaru kół (wraz z uwzględnieniem opony 26 x 1.95) oraz jednostek wyświetlanej prędkości licznik nie pokazuje mi prędkości. To znaczy tak jakby wogle nie zczytywal sygnalu z czujnika TX. Sprawdzilem 100 razy zamontowanie czujnika ( jest skierowanu odpowiednią czescia ku gorze oraz odpowiednio do kierunku obrotu koła - zreszta tak jak to uwzgledniono w instrukcji - choc to nie powinno mieć znaczenia) odleglośc pomiedzy magnesem umieszczonym na sprzysze a czujnikiem to okolo 2-3 mm (wg instrukcji odleglość <= 3 +/- 1mm). Zresztą ustawiałem odleglosc pomiedzy magnesem a czujnikiem na milion sposobow, a odczytu predkosci jak nie bylo tak nie ma. Nie wiem jak mam sobie z tym poradzic, powoli mysle o kupnie czujnika przewodowego bo nie mam do tego juz sily, prosze pomozcie. Pozdrawiam, Filip
Jaca911 Napisano 28 Października 2012 Napisano 28 Października 2012 ale na jakiej wysokości mam zamontować sam nadajnik i od której strony (rozumiem którym końcem ma być do góry, ale nie wiem czy przodem do jazdy czy tyłem)? Hehe. Ja montuję czujnik "do tyłu" coby nie zahaczał gałęzi w lesie A wysokość? jak magnes da się zamontować na "skrzyżowaniu szprych" to wysokość się sama wyjaśnia.
OrzelPiotr Napisano 21 Listopada 2012 Napisano 21 Listopada 2012 Na początek, to sprawdź czy czujnik działa - przesuwając kilkakrotnie magnes blisko czujnika. Nie znam tego licznika ale może czujnik nie jest po prstu sprawowany z licznikiem.
jendrzych Napisano 21 Listopada 2012 Napisano 21 Listopada 2012 Po pierwsze sprawdziłbym, czy bateria w nadajniku nie jest zabezpieczona folią przerywającą obwód i zapewniającą, że ogniwo nie rozładuje się podczas składowania towaru w magazynie. Po drugie należałoby zbadać, czy nadajnik w ogóle ma zainstalowaną baterię i czy jest ona ułożona w prawidłowy sposób. Po trzecie - czy baterie są sprawne? Po czwarte, sprawdzić by trzeba, czy urządzenia bezprzewodowe (nadajnik i odbiornik) są sparowane (nadają na tej samej częstotliwości). A na marginesie: wysokość montażu magnesu na długości szprychy nie ma znaczenia, ponieważ - podczas pełnego obrotu koła - każdy punkt na długości jego promienia, wraca do punktu wyjścia w tym samym czasie, niezależnie od tego czy jest w pobliżu piasty, czy tuż pod obręczą.
wojtek20040 Napisano 12 Marca 2013 Napisano 12 Marca 2013 Mam ten sam problem. Chyba oddam ten licznik (wraz z rowerem) do serwisu - niech mi go tam założą. Mnie ta instrukcja montażu przerasta
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.