Skocz do zawartości

[Licznik] MacTronic Bike Pro BPM-08WL - proszę o pomoc - wskazówki przy montażu

UltimaThule

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Panie i Panowie, poddaje się. Nie wiem na jakiej wysokości zamontować czujnik oraz magnes, tzn magnes bym wiedział gdzie zamontować bo jest wskazówka na czujniku, ale na jakiej wysokości mam zamontować sam nadajnik i od której strony (rozumiem którym końcem ma być do góry, ale nie wiem czy przodem do jazdy czy tyłem)?

Załączam skan instrukcji obsługi-instalacji oraz zdjęcie nie do końca zamocowanego nadajnika.

Pozdrawiam!

post-150764-0-15291800-1346784312_thumb.jpg

post-150764-0-38490100-1346784320_thumb.jpg

Napisano

Nie znam tego konkretnego licznika, ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie?

Najważniejsze jest, żeby odległość między magnesem i czujnikiem nie przekroczyła pewnej odległości, a reszta jest nieistotna. Jeden odczyt czujnika to dodanie do przejechanej odległości wcześniej zdefiniowanej wartości (obwód opony) i tylko to się liczy.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam Wszystkich,

Kupilem dziś ten licznik, ale po zamontowaniu wg instrukcji oraz skalibrowaniu rozmiaru kół (wraz z uwzględnieniem opony 26 x 1.95) oraz jednostek wyświetlanej prędkości licznik nie pokazuje mi prędkości. To znaczy tak jakby wogle nie zczytywal sygnalu z czujnika TX. Sprawdzilem 100 razy zamontowanie czujnika ( jest skierowanu odpowiednią czescia ku gorze oraz odpowiednio do kierunku obrotu koła - zreszta tak jak to uwzgledniono w instrukcji - choc to nie powinno mieć znaczenia) odleglośc pomiedzy magnesem umieszczonym na sprzysze a czujnikiem to okolo 2-3 mm (wg instrukcji odleglość <= 3 +/- 1mm). Zresztą ustawiałem odleglosc pomiedzy magnesem a czujnikiem na milion sposobow, a odczytu predkosci jak nie bylo tak nie ma. Nie wiem jak mam sobie z tym poradzic, powoli mysle o kupnie czujnika przewodowego bo nie mam do tego juz sily, prosze pomozcie.

Pozdrawiam,

Filip

Napisano
ale na jakiej wysokości mam zamontować sam nadajnik i od której strony (rozumiem którym końcem ma być do góry, ale nie wiem czy przodem do jazdy czy tyłem)?

Hehe. Ja montuję czujnik "do tyłu" coby nie zahaczał gałęzi w lesie ;)

A wysokość? jak magnes da się zamontować na "skrzyżowaniu szprych" to wysokość się sama wyjaśnia.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Na początek, to sprawdź czy czujnik działa - przesuwając kilkakrotnie magnes blisko czujnika. Nie znam tego licznika ale może czujnik nie jest po prstu sprawowany z licznikiem.

Napisano

Po pierwsze sprawdziłbym, czy bateria w nadajniku nie jest zabezpieczona folią przerywającą obwód i zapewniającą, że ogniwo nie rozładuje się podczas składowania towaru w magazynie.

Po drugie należałoby zbadać, czy nadajnik w ogóle ma zainstalowaną baterię i czy jest ona ułożona w prawidłowy sposób.

Po trzecie - czy baterie są sprawne?

Po czwarte, sprawdzić by trzeba, czy urządzenia bezprzewodowe (nadajnik i odbiornik) są sparowane (nadają na tej samej częstotliwości).

A na marginesie:

wysokość montażu magnesu na długości szprychy nie ma znaczenia, ponieważ - podczas pełnego obrotu koła - każdy punkt na długości jego promienia, wraca do punktu wyjścia w tym samym czasie, niezależnie od tego czy jest w pobliżu piasty, czy tuż pod obręczą.

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...