Skocz do zawartości

[Damper] Problem z Brain AFR 2008-nie blokuje się.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszytkich forumowiczów!

Mam problem z damperem w ramię specialized fsr stumpjumper z 2008r jest to damper AFR z Brainem. Damper działał idealnie tzn po skęceniu braina zawieszenie było zblokowane, po użyciu odpowiedniej siły brain się otwierał i zawieszenie się uginało.

Postanowiłem przeczyścić komorę powietrzną oraz nasmarować. Po wykręceniu całości z ramy i wyczyszczeniu oraz przesmarowaniu (nie dotykałem nic poza tym, nie grzebałem przy systemie tłumiącym) zamontowałem z powrotem i okazało się że tłumik owszem działa ugina się ale po skręceniu braina zawieszenie sie nie blokuje. Przy każdym z 22 kliknięć ustawienia braina jest to samo czyli zawieszenie full otwarte. Nie znalazłem nic w sieci na ten temat dlatego piszę, może podczas smarowania i czyszczenia brain był "do góry nogami" i ciężarek w wentylku bezwładnościowym przesunoł sie, otworzył przepływ oleju i nie może wrócić na swoje miejsce żeby go zamknąć???

Z góry dziękuje za każdą pomoc.

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Napisano

Po odesłaniu do vario- bike do krakowa brain został naprawiony, wykręciła się iglica która była odpowiedzialna za blokade dampera. Temat zamknięty.

Napisano

Zamknięty to on nie jest, nie masz takiej mocy sprawczej, ale fajnie, że napisałeś jaki był powód problemu i kto naprawiał ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...