Skocz do zawartości

[4000 zł]Składanie roweru do XC

Yomul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

chcialbym zlozyc rower za okolo 3500 do 4000 zl do jazdy po miescie 60% i lesie 40%

sa to moje poczatki wiec prosze o wyrozumialosc :))

a oto moja propozycja :

rama CUBE ANALOG DISC

amor Amortyzator + manetka Rock Shox Tora 100mm ZESTAW Amortyzator + manetka Rock Shox Tora 100mm (2604640577) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

piasta tyl NOVATEC DO42SB TYŁ 4 łożyska Super piasta NOVATEC DO42SB TYŁ! 4 łożyska! (2603059182) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

piasta przod NOVATEC D041SB srebrna XC MTB Enduro Nowa NOVATEC D041SB srebrna XC MTB Enduro Wys.0! (2590473893) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

opony Maxxis CROSS MARK 26x2.10 60TPI KEVLAR CROSSMARK Maxxis CROSS MARK 26x2.10 60TPI KEVLAR CROSSMARK (2576691721) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

hamulce DEORE BR BL-M596/ komplet P i T hamulce DEORE BR BL-M596/ komplet P i T 2012tanio (2559391070) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

chwyty Gripy Chwyty DARTMOOR RACE Gripy Chwyty DARTMOOR RACE - PRZYKRĘCANE - HIT !! (2571395076) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

kierownica EASTON EA70 580/31.8 mm 164 g MTB XC Nowa EASTON EA70 580/31.8 mm 164 g MTB XC Wys.0! (2591551831) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

mostek PACO 100mm 31.8 155g XC MTB Szosa Nowe! PACO 100mm 31.8 155g XC MTB Szosa Wys.0! (2599916512) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

siodlo Siodełko Giant firmy Velo Siodełko Giant firmy Velo (2602277925) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

korba Shimano Deore FC-M590 175 44/32/22+ŁOŻYSKA korba Shimano Deore FC-M590 175 44/32/22+ŁOŻYSKA (2551631283) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

przerzutka tyl SHIMANO DEORE XT SHADOW RD-M773 10 PRZERZUTKA SHIMANO DEORE XT SHADOW RD-M773 10 ! (2588104132) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

przerzutka przod DEORE XT FD M786 PRZERZUTKA PRZEDNIA 149g SHIMANO DEORE XT FD M786 PRZERZUTKA PRZEDNIA 149g (2587295627) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

kaseta Shimano XT CS-M770 11-32T Kaseta Shimano XT CS-M770 11-32T (2601215153) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Manetki Shimano Deore SLX SL-M660 3x10 XTRaBike Manetki Shimano Deore SLX SL-M660 3x10 XTRaBike (2564346009) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

lancuch CAMPAGNOLO RECORD C9 NOWY ŁAŃCUCH CAMPAGNOLO RECORD C9 - SUPER CENA!!! (2579852471) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

jestem otwarty na wszelka krytyke oraz opinie :)

pozdrawiam

Napisano

kaseta na 100% zła :) nie będzie dobrze działać z manetkami na dyszkę

No i ciągle brakuje Ci kilku bebechów :)

obręczy, sztycy, kierownicy, szprych itp

Napisano

to jaka kaseta bedzie dobra w tym przypadku ?

co do obreczy i szprych to nie mam zielonego pojecia jakie beda dobre chce cos wytrzymalego co do wagi to nie jest az tak istotne

sztyca hmm jakies propozycje ? :)

kierownica jest na mojej liscie tylko nie wiem czy bedzie sie nadawac :) :)

Napisano

Albo kaseta 10 rzędowa lub manetki 9 rzędowe, chodzi tu o skok manetki względem kasety, tak jak ty opisałeś to nie będzie działać poprawnie, da to się trochę oszukać podczas ustawiania ale na dłuższa metę to nie zadziała i będzie denerwować.

A co do szprych i obręczy nie wiem jaki masz jeszcze budżet ale ja polecam produkty DT.

Napisano

Albo kaseta 10 rzędowa lub manetki 9 rzędowe, chodzi tu o skok manetki względem kasety, tak jak ty opisałeś to nie będzie działać poprawnie, da to się trochę oszukać podczas ustawiania ale na dłuższa metę to nie zadziała i będzie denerwować.

A co do szprych i obręczy nie wiem jaki masz jeszcze budżet ale ja polecam produkty DT.

to lepiej bedzie zlozyc na 9 przelozeniach czy na 10 ? pytam pod katem finansowym bo jak nie beda duze roznice to oczywiscie bym wolal 10

co do moje budzetu to mam na wydanie do 4 tys

Napisano

Taniej będzie 9 rzędowy napęd kupić, moim zdaniem również żywotność 9 będzie lepsza/dłuższa niż 10 i nie chodzi tu o manetki tylko o łańcuch i kaseta, korba.

Napisano

Zależy od klasy napędu, ale obecnie ceny Shimano są tak wyśrubowane, że różnice (w cenie) między 9s a 10s są małe lub ich brak. Ostatnio składałem nowy napęd, kaseta XT 9s kosztuje tyle samo co 10s, a tylna przerzutka XTR 972 jest w cenie XTR 980.

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2

Napisano

A nie wolisz kupić gotowych kół? I co do amora... naprawdę nie mam pojęcia dlaczego ludzie kupują te Tory skoro konkurencyjny Epicon kosztuje tyle samo przy czym waży minimum 400g mniej. Co prawda nie jeździłem na Torze, ale wiem jak pracuje Epicon 2008 i szczerze wątpie żeby Tora z tego samego przedziału cenowego działała jakoś cudownie lepiej. Może to kwesta renomy firmy Rock Shox?.. Co do kasety. Nie wystarczy zmienić do niej manetek. Trzeba by też było całą resztę napędu zmienić. Jeżeli chcesz się koniecznie pchać w napęd 10 rzędowy to ta kaseta: http://allegro.pl/kaseta-shimano-deore-xt-11-34-cs-m771-10-dyna-sys-i2580282596.html

Choć proponuje przemyśleć dobrze tą decyzję. W mojej opinii (i nie tylko) napęd 10 rzędowy tak naprawdę ma sens przy korbie na dwie zębatki. Takie rozwiązanie z kolei jest dobre na zawody, przy jeździe rekreacyjnej nie sprawdzi się u amatora. 10 rzędów wiążę się z węższym łańcuchem a co za tym idzie delikatniejszym co się przekłada na żywotność. O ile dla bikera powiedzmy 70kg to może mieć średnie znaczenie, to jeżeli ważysz załóżmy koł stówy to sprawa zaczyna się odrobinę komplikować. :) Napęd 3x10 to trochę przerost formy nad treścią. Dziewiątka w zupełności starcza.

Hamulce co prawda dwie stówy droższe, ale warto, mają okładziny metaliczne i radiatory: http://www.bikestacja.pl/hamulce-tarczowe-shimano-m666-m666-f03c-komplet-2012-p-20693.html?cPath=681_26_39_276_279

A w temacie kół to ile ważysz?

P.S. Trochę za bardzo zróznicowany sprzęt jak dla mnie (choć w zasadzie to w niczym nie przeszkadza), jedna piasta biała, druga srebrna... :thumbsup:

Napisano

Zamiast Tory bierz powietrznego Epicona, który jest lżejszy,tańszy i lepiej pracuje.Kosztuje 599zł za wersję z manetką. Nie wiem skąd cena 750zł za sprężynową Torę.Musisz również dokonać wyboru co do napędu ,albo 10 rzędowa kaseta,albo manetka 9 rzędowa.

Kierownica- ja bym kupił coś tańszego np: http://allegro.pl/kierownica-kcnc-dark-side-31-8-160gr-bikestacja-i2549024363.html

Koła kupiłbym jakieś gotowce-na pewno wyjdzie taniej przy tej samej wadze.

Do złożenia roweru potrzebujesz jeszcze:

-sterów,które trzeba nabić w ramę,

-gwiazdki(jest razem ze sterami),którą trzeba nabić w rurę sterową amortyzatora,

-pancerzy do przerzutek(polecam Niro Turbo Plus)

-pedałów-najlepiej SPD

-dętki 26"

-zacisk sztycy

-zacisk kół

-tarcze hamulcowe

-koszyk na bidon

Kluczy i narzędzi takich jak:

-pompka do amortyzatora

-klucz do kasety,

-bacik,

-klucz do misek suportu Hollowtech II

-smar

-skuwacz do łańcucha

-piłka do metalu(trzeba skrócić rurę sterową)

-spinka do łańcucha

-klucze imbusy i płaskie

-obcinak do pancerzy i linek

-do serwisu musisz zanieść również amortyzator i ramę,żeby ci stery nabili.Chyba,że chcesz kupić dodatkowe narzędzia i sam to zrobić.

Na pewno jeszcze o czymś zapomniałem.

Napisano

miej też świadomość, że za taką przyjemność wezmą ok.300zł

btw. jak już się składa rower to po to, żeby stworzyć ciekawą maszynkę, a nie tak byle co do kupy zebrać, ja bym zaczął od porządniejszej ramki

Napisano

czulem to w kosciach ze raczej 10 nie bedzie wskazana w moim przypadku dlatego wiec sobie ja odpuszcze , zostaje 9

amor taki zaproponowalem z racji tego ze kolega mi doradzil ze bedzie w miare ok ale skoro proponujecie inny to zasugeruje sie wasza podpowiedzia

kola dla mnie moga byc kompletne nie musi byc tak ze wszystko sam musze zlozyc jak beda jakies dobre oferty to na pewno sie skusze z tym ze nie mam zielonego pojecia na co mam zwracac uwage przy ich wyborze , macie jakies propozycje ?

co do piast to tylko zaproponowalem oczywiscie ze by to smiesznie wygladalo jak by kazda czesc byla w innym kolorze , brac najlepiej piasty tej samej firmy P i T ?

hamulce ciekawe z tym ze nie chce sie rozpedzac z kosztami , mam na wydanie max 4 tys jak zostanie cos kasy to wezme i te hamulce , choc watpie ze cos zostanie hehe

kierownica mi odpowiada , biore ja

-sterów,które trzeba nabić w ramę,

-gwiazdki(jest razem ze sterami),którą trzeba nabić w rurę sterową amortyzatora,

-pancerzy do przerzutek(polecam Niro Turbo Plus)

-pedałów-najlepiej SPD

-dętki 26"

-zacisk sztycy

-zacisk kół

-tarcze hamulcowe

-koszyk na bidon

stery , gwiazdki , tarcze hamulcowe to prosze o pomoc w wyborze odpowiednich komponentow

-pompka do amortyzatora

-klucz do kasety,

-bacik,

-klucz do misek suportu Hollowtech II

-smar

-skuwacz do łańcucha

-piłka do metalu(trzeba skrócić rurę sterową)

-spinka do łańcucha

-klucze imbusy i płaskie

-obcinak do pancerzy i linek

-do serwisu musisz zanieść również amortyzator i ramę,żeby ci stery nabili.Chyba,że chcesz kupić dodatkowe narzędzia i sam to zrobić.

co do tych czesci to mysle ze uda mi sie je skompletowac , oczywiscie pozyczyc na czas skladania roweru

waze 86 kg przy wzroscie 177 cm

aha i wlasnie zasadnicze pytanie odnosnie ramy bo jeszcze nikt na jej temat sie nie wypowiedzial , co sadzicie o niej ?

skladaniem roweru zajme sie sam przynajmniej spr , na co dzien pracuje jako mechanik wiec kto wie moze moja wiedza akuratnie i tu mi troche pomorze przy skladaniu jesli nie to oddam to serwisowi z krwi i kosci :)

Napisano

Ogólnie cube robi przyzwoite ramki dobrze wykonane i dobrze wyglądające.

Co do hamulców to kupił bym Avid juicy 5 tarcze 180 i przy twojej wadze będzie ten zestaw wyrywać z butów, trochę droższe od tych co ty zaproponowałeś ale wolał bym zaoszczędzić na gorszej przedniej przerzutce ,sztycy, kierownicy i mieć lepsze hamulce.

Co do amora to tora to kloc w porównaniu do tego co ci koledzy proponują ale z drugiej strony nie ważysz 70 kg tak że tu bym się zastanowił, argumentem za lżejszym widelcem jest to że nie będziesz tego roweru katował gdzieś w górach, ogólnie suntour ostatnimi czasy się bardzo poprawił z jakością wykonania oraz pracy swoich widelców.

Napisano

na razie zadnej czesci jeszcze nie kupilem

no moze za wyjatkiem licznika ktory wlasnie uzytkuje na starym rowerze tj sigma 1009 BC

Kilka ciekawych propozycji z allegro:

PROFESJONALNA RAMA KROSS LEVEL A7 A8 DO XC ! (2581774775) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Rama Author Egoist EASTON ULTRALITE NOWA!!! (2604922739) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

WYCZYNOWA RAMA DO XC PRINCIPIA HANDMADE 1590gram ! (2609183658) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Rama Accent Peak M" +Kurier Gratis (2608831096) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

moze teraz walne najwieksza glupote na swiecie ale co do ram to rowniez bym patrzyl pod katem wizualnym co do Twoich propozycji blackiwan to bym sie jeszcze skusil nad 1 propozycja , nad tym krossem ale ze terez mam krossa hexagona v3 to bym chcial cos innego , tylko nie wiem czy jest ona dobra w tym przedziale cenowym bo jak za te pieniadze mozna by bylo znalesc cos lepszego to moze bym i zmienil zdanie zwazywszy na to ze rama to podstawa w rowerze ale z 2 jednak strony ramy cube mi sie bardzo podobaja , mam maly dylemat i tu wlasnie prosze was o pomoc. Chce rame ktora bedzie dosc ladnie sie prezentowala ale rowniez dawala rade w miescie ( krawezniki/schody ) czy tez w lesie

Napisano

Trochę głupi pomysł. Za mały budżet na nowe części i składanie. Poszukaj konpletenego roweru z węglową ramą. Osprzet nie powali na kolana ale będzie nowy, sprawny, złożony do kupy i co najważniejsze dostaniesz dobra bazę do przyszłej rozbudowy. Składanie roweru zazwyczaj wiąże sie z dodatkowymi kosztami zwłaszcza gdy jest sie na początku drogi a tym bardziej korzystając z usług serwisów które często to wykorzystują.

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Z tymi 300 zł przesadzacie, u mnie docięcie sterówki 30 zł, montaż suportu + korby + przerzutek 30 zł, resztę może zrobić każdy kto umie posługiwać się imbusem :P

Napisano

Co do amortyzatora to radziłbym Ci poszukać na allegro manitou drake-a. Ostatnio można było go tanio wylicytować, jest lżejszy i lepszy od tory pod każdym względem. Poza tym można bez problemu kupić do niego części w razie czego. Co do osprzętu to w bikestacji można kupić całe grupy np. SLX 10 bez hamulców za ok. 1300 zł. Ramę warto wziąć pod uwagę Accent Peak.

Napisano

Jak rama z Cube to przynajmniej Reaction HPA, te turystyczne modele typu Aim są bardzo krótkie, a co do kół to w tej kwocie lepiej chyba jakiś gotowy zestaw np. Mavic Crossride, ew. Fulcrum Red Metal 5, ale to już troszkę drożej będzie, chyba, że jakaś okazja by się trafiła i jak już to tylko pod 6 śrub, bo pod CL są nietypowe łożyska

Napisano

ukaniex

Trochę głupi pomysł. Za mały budżet na nowe części i składanie. Poszukaj konpletenego roweru z węglową ramą. Osprzet nie powali na kolana ale będzie nowy, sprawny, złożony do kupy i co najważniejsze dostaniesz dobra bazę do przyszłej rozbudowy. Składanie roweru zazwyczaj wiąże sie z dodatkowymi kosztami zwłaszcza gdy jest sie na początku drogi a tym bardziej korzystając z usług serwisów które często to wykorzystują.

dzieki za propozycje ukaniex ale jak na razie jestem amatorem w tej dziedzinie i nie chce sie pchac w niewiadomo jakie kwoty , moze i bym dorwal jakis rower z takowa rama ale jak na razie wzupelnosci wystarczy mi aluminiowa moze jak sie kiedys "rozkrece" to pomysle tez i nad weglowa :)

TrueFaith

Z tymi 300 zł przesadzacie, u mnie docięcie sterówki 30 zł, montaż suportu + korby + przerzutek 30 zł, resztę może zrobić każdy kto umie posługiwać się imbusem

tez mi sie tak wydaje jak by nie bylo to tylko rower nie jest to jakies mega trudne do zlozenia jak bede mial z czyms problem podjade do serwisu ale mysle ze dam rade :)

Sagitt77

Co do amortyzatora to radziłbym Ci poszukać na allegro manitou drake-a. Ostatnio można było go tanio wylicytować, jest lżejszy i lepszy od tory pod każdym względem. Poza tym można bez problemu kupić do niego części w razie czego. Co do osprzętu to w bikestacji można kupić całe grupy np. SLX 10 bez hamulców za ok. 1300 zł. Ramę warto wziąć pod uwagę Accent Peak.

amorek fajny ale skok ma 80 mm a rama ktora zaproponowaliscie jest pod amorek ze skokiem 100mm chyba ze zle mowie to mnie poprawcie :D

blinkers13

Jak rama z Cube to przynajmniej Reaction HPA, te turystyczne modele typu Aim są bardzo krótkie, a co do kół to w tej kwocie lepiej chyba jakiś gotowy zestaw np. Mavic Crossride, ew. Fulcrum Red Metal 5, ale to już troszkę drożej będzie, chyba, że jakaś okazja by się trafiła i jak już to tylko pod 6 śrub, bo pod CL są nietypowe łożyska

co do ramy to czytalem wypowiedzi na necie i podobno jest bardzo trudno dorwac ta rame z racji tego ze dystrybutor nie prowadzi sprzedazy tych ram , chyba ze ktos pisze jakies glupoty to rowniez prosze o korekte

a inni uzytkownicy co sadza o propozycji blinkers13 ?

Napisano

Za taką kwotę można spokojnie złożyć naprawdę porządną maszynę. Nie pakuj się czasem w 10 sp to raz. Dwa to najważniejsze dobra ładna rama plus dobrze kombinowany przez Ciebie osprzęt. Kolejna sprawa to składanie. Tutaj są dwie szkoły. Jedna to idziesz z kartką i długopisem do porządnego sklepu z serwisem i wszystko porządnie liczysz. Jeśli bierzesz od nich większość lub wszystkie części to za montaż maja Ci policzyć symboliczną złotówkę a jak nie to niech się w d$#@e całują. Druga to kupujesz taniej sam zanosisz i pilnujesz aby Cie nie skroili na montażu.

Napisano

Jak dla mnie , to składanie nie ma większego sensu w tym budżecie. Zaczął się czas wyprzedaży , więc w okolicach 4 tys można całkiem ciekawe bryki dopaść , nie mówiąc jużo używkach .

http://allegro.pl/mbike-renegade-dsx-r-17-2012-hit-kurier-gratis-i2582492403.html

http://allegro.pl/rower-mbike-renegade-evo-17-i2553322204.html

http://allegro.pl/20-nowa-merida-matts-lite-1000-d-xt-slx-raty-0-i2602166749.html

http://allegro.pl/rower-cube-ltd-cc-wyprzedaz-deore-xt-dhl-free-i2602032989.html

M

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...