Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Shimano FD-780 wymiana ze starej FD-510

andypl78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zastanawiam się nad wymianą przerzutki przedniej FD-M510 na FD-780 i mam pytanie o kompatybilność.

Aktualnie posiadam:

- korbę 3 rzędową Shimano M440 najmniejszy blat 22T największy 42T

- łańcuch Shimano CN-HG53

- kasetę Shimano CS-HG30-8I

- przerzutkę tylnią Shimano Altus RD-M310

Czy przerzutka będzie się dobrze spisywać ?

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Kupowanie tej przerzutki to jest przerost formy nad treścią ... zwłaszcza ze jest na 10s projektowana, lepiej byś zrobił jak byś 510 wymienił na 511 ale w każdym badź razie działać to będzie. Weź pod uwage ze hg53 jest trochę szerszy i możesz mieć problem z ustawieniem przerzutki.

Napisano
  W dniu 4.09.2012 o 11:41, Puklus napisał:

Kupowanie tej przerzutki to jest przerost formy nad treścią ... zwłaszcza ze jest na 10s projektowana, lepiej byś zrobił jak byś 510 wymienił na 511 ale w każdym badź razie działać to będzie. Weź pod uwage ze hg53 jest trochę szerszy i możesz mieć problem z ustawieniem przerzutki.

Czyli ta XT będzię źle się ustawiać do tej kasety ?

Z tego co czytałem na tym forum to raczej problem jest z tylnymi 10s.

W dniu 4.09.2012 o 11:43, Michauuu napisał:

Z manetkami jakie masz to średnio.za tyle kasy to kup do tylu deore albo cos lepszego

Takie mam manetki:

- tył Shimano Acera SL-M360 8 BIEGÓW

- przód Shimano Acera SL-M360 3 BIEGI

No własnie mam dobrą cenę 80zł prawie za nówkę FD-780 i dlatego rozważam jej zakup ;) a moja FD510 ma już trochę poniszczony koszyk i podbno są już minimalne luzy.

Napisano

będzie działać. Z tym, że

W dniu 4.09.2012 o 11:41, Puklus napisał:
Weź pod uwage ze hg53 jest trochę szerszy i możesz mieć problem z ustawieniem przerzutki.

znaczy przerzutka ma węższy wózek i łańcuch może ci częściej o niego ocierać

Napisano
  W dniu 4.09.2012 o 12:44, tuoomek napisał:

będzie działać. Z tym, że

znaczy przerzutka ma węższy wózek i łańcuch może ci częściej o niego ocierać

Aha ;/ no to lipa a model FD-M591 będzie odpowiedni ?

Napisano
  W dniu 4.09.2012 o 13:06, tuoomek napisał:

z tego co znalazłem na necie, są trzy rodzaje rodzaje modelu M591, (M591-3, M591-6 i M591-10). Dwa pierwsze wymienione będą pasować

Rozumiem i dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.