Skocz do zawartości
  • 0

[rower] Canyon AL 7.0

Madison

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie,

od 10 dni jestem właścicielem Canyon AL 7.0. Rower kupiony jako nowy ze strony producenta.

Dla zainteresowanych specyfikacja poniżej.

Rama ----- Canyon New F8 Technology

Amortyzator ----- DT Swiss XRM 100

Przerzutka Tył ----- Shimano Deore XT Shadow

Przerzutka Przód ----- Shimano SLX E-Type 3x10

Manetki ----- Shimano SLX 10-speed

Hamulce ----- Formula RX

Klamki hamulcowe ----- Formula RX

Piasty ----- Mavic Crossride Disc

Kaseta ----- Shimano Deore 11-36 10

Obręcze ----- Mavic Crossride Disc

Opony ----- Schwalbe Nobby Nic 2.25“, Racing Ralph 2.25“ Evolution Line

Korba -----Shimano SLX FC-M 660-10 42/32/24

Suport ----- Shimano SLX

Kierownica ---- Ritchey WCS (31,8)

Mostek ----- Ritchey Pro Rizer

Gripy ----- Canyon Bracelets

Siodełko ----- Selle Italia

Q-BikSztyca ----- Iridium SL

Koszyczek biało żółty ----- Elite Custom-Race

Koszyczek Czarny ----- Mattock czyli wizualna replika Elite Custom Race

Licznik ----- Sigma 1609 STS + CAD (jeszcze nie zamontowałem)

Na razie rower na fabrycznym osprzęcie według producenta waży 10.90 kg

Oczywiście dokupiłem do niego pedały SPD Shimano M520.

Rower ma za sobą pierwszy maraton, a mianowicie Bike Maraton w Myślenicach.

Ze sprzętu jestem bardzo zadowolony, choć przez swoją głupotę rozregulowałem hamulce i miałem z nimi nie

mały problem. O pracy amortyzatora nie mogę się za bardzo wypowiadać, bo ciągle jeszcze używam

pompki. Jest to mój pierwszy poważny amortyzator i tak naprawdę nie wiem kiedy dobrze działa ; )

Jeśli chodzi o najbliższe zmiany to na razie jeszcze trochę jestem zadłużony ale planuje przed zimą albo

na wiosnę kupić niebieskie linki

zdjęcie świeże z dziś, w małopolsce (a przynajmniej u mnie) małe problemy z wodą przez suszę i dopiero

dziś mogłem go umyć po maratonie, w niedziele nie wypadało :D

DSC072662.jpg

DSC072673.jpg</p>

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Patrząc na ustawienie siodełka można odnieść wrażenie,że rower jest za mały. Ciekaw jestem tego XRMa- to model 2012?

Rower chyba z Outletu?

Mycie Karcherem nie jest wskazane.

Napisano

Patrząc na ustawienie siodełka można odnieść wrażenie,że rower jest za mały. Ciekaw jestem tego XRMa- to model 2012?

Rower chyba z Outletu?

Tak XRM to model 2012, nie, nie jest Outletu czemu tak sądzisz :) ? Karcher oprócz dużego ciśnienia ma też inne końcówki robiące mgiełke i różne takie :) bez obaw nie biję paroma atmosferami po ramie, a rozmiar to L 20", siodełko było tak fabrycznie ustawione a dość dobrze mi się siedzi i nie zmieniałem może coś niedługo pokombinuję z nim, bo mam 188cm wzrostu więc to chyba nie jest zbyt dobre ustawienie :)

Napisano

Dokładnie, jak sobie powciskasz wodę pod uszczelki to będzie problem ...

Właściwie jak na 20" i 188 cm to siodełko wcale nie jest mocno wyciągnięte ...

Napisano

Rulez,

ja nie znam się za bardzo jak to powinno być ? jeśli jestem wyższy to siodełko bardziej w przód czy w tył ?

myślałem właśnie, że w wprost przeciwnie do tego co mam, bo jeśli odsunę do tyłu to będę miał bardziej wydłużoną sylwetkę

Napisano

Tak XRM to model 2012, nie, nie jest Outletu czemu tak sądzisz ? Karcher oprócz dużego ciśnienia ma też inne końcówki robiące mgiełke i różne takie bez obaw nie biję paroma atmosferami po ramie, a rozmiar to L 20", siodełko było tak fabrycznie ustawione a dość dobrze mi się siedzi i nie zmieniałem może coś niedługo pokombinuję z nim, bo mam 188cm wzrostu więc to chyba nie jest zbyt dobre ustawienie

Fabrycznie? Przecież Canyon przychodzi w kartonie (bikeguard) ;-) Nie zmienia to faktu, że sprzęt kozacki (też miałem, tyle że wersje 8.0... dopóki nie zapie***lili).

Napisano

Fabrycznie? Przecież Canyon przychodzi w kartonie (bikeguard) ;-) Nie zmienia to faktu, że sprzęt kozacki (też miałem, tyle że wersje 8.0... dopóki nie zapie***lili).

Fabrycznie, fabrycznie : ) Siodełko zamontowane jest na sztyce, ja tylko musiałem je do ramy skręcić ; ) Oni chyba ustawiają w takim razie pod klienta, bo przy zamówieniu trzeba wpisać wzrost, a sami w rozmowie doradzili mi rozmiar L.

Napisano

Świetnie sie prezentuje. Chyba lepiej niż mój. :)

Poza słabymi punktami pod względem wagi których zawsze w każdym rowerze pełno, realnym i zalecanym (IMHO) do wymiany jest przednia przerzutka. Moja rama ma jeden gwint w rurze podsiodłowej więc w grę wchodzi jedynie mocowanie e-type, Ty natomiast masz już zapewne dwa gwinty więc polecam wymianę na direct mount Srama. Wszystkie e-type (chyba prócz nowego XTR) to słabe konstrukcje szybko łapiące luzy.

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2

Napisano
Oni chyba ustawiają w takim razie pod klienta, bo przy zamówieniu trzeba wpisać wzrost, a sami w rozmowie doradzili mi rozmiar L.

Czy Ty wierzysz w to co piszesz ?

Jak powinno być? tak żebyś dobrze się czuł ...

Napisano

Czy Ty wierzysz w to co piszesz ?

zazwyczaj tak ; ) no dokładnie ustawienie przez kogoś obcego jest niemożliwe, bo 188cm jest nie równe 188, że tak powiem :D ale jakoś tak mniej więcej :)

Napisano

ukainex

w grę wchodzi jedynie mocowanie e-type, Ty natomiast masz już zapewne dwa gwinty więc polecam wymianę na direct mount Srama

Tyle, że w opisie jest E-type, więc skąd te wnioski ?

Napisano

Zdanie wyrwane z kontekstu i nie wiem jaka odpowiedź sprawi byś był usatysfakcjonowany... .

MOJA rama ma następujące mocowanie:

8_56621_04_02_10.jpg

Przez co jedyny BEZPROBLEMOWY sposób montażu przerzutki przedniej to e-type lub customowa węglowa obejma i przerzutka na hak.

Natomiast model kolegi prezentuje się o, tak:

vtby97.jpg

W standardzie montowana jest przerzutka Shimano, ale polecam Sram gdyż jest o niebo trwalsza. Moja XT e-type po 3kkm ma już luzy jak stąd do księżyca.

Wszystko jest jasne, już?

• Mod Team
Napisano

W kwestii siodełka, to miałem na myśli odległość między siodełkiem a kierownicą- jak na 188 cm i ramę 20" siodełko jest dosyć blisko kierownicy.

nie jest Outletu czemu tak sądzisz

Jakoś tak mnie korba zmyliła- wydawałoby się że na 2012 zamontują już nowego SLXa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...