pwcek Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 Witam. Czy dętka 1,75 - 2.125 bedzie pasowała do opony .225 ? Czy jest to bezpieczne dla dętki i dla rowerzysty ?
blackrain Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 W swoich Continentalach (RaceKing 2.2 SS) mam od dłuższego czasu dętki Maxxis'a (Ultralight) właśnie do max 2.125. Do tej pory nic złego się nie działo, a trzeba przyznać, że ta opona ma naprawdę spory balon.
Mod Team michuuu Napisano 4 Września 2012 Mod Team Napisano 4 Września 2012 Jeżeli dętka jest dobrej jakości to powinna wytrzymać większe rozciągnięcie. Ale nie bez przyczyny są dedykowane do wielkości opony więc wydatek rzędu 10-15zł uspokoi sumienie.
emilio3 Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 Bez obaw możesz taki zestaw założyć, ja w swoim rowerze mam opone maxxis ardent 26x2.4 i założoną dętkę maxxis ultralite, na razie ani razu kapcia nie złapałem.
tobo Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 Witam. Czy dętka 1,75 - 2.125 bedzie pasowała do opony .225 ? Czy jest to bezpieczne dla dętki i dla rowerzysty ? Elementarna matematyka - przelicz sobie jaka jest to różnica realnie w dziesiątych mm czy procentowo. Problemem jest założenie dętki przeznaczonej do superwąskich opon (np 1 cal mtb) do opony powiedzmy 2 cale. Taka dętka ma cienkie ściany i jest mała rozmiarowo. Problemy mogą być dwa (przy jeździe w terenie) - podatność na łapanie węży a do tego szybsza ucieczka powietrza. Używałem dętek 1 cal do opon maxxisa 2.0 i musiałem pompować przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.