Skocz do zawartości

[rama] Blokada pozycji osi tylnej piasty w haku

Zergall

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was,

Poniżej opisana kwestia chodzi mi po głowie od dłuższego czasu. Poszukiwania rozwiązania były bezowocne, dlatego zdecydowałem się napisać tutaj.

Załączona fotka przedstawia, jak widać, lewy hak ramy z wyjętym kołem (raczej brudnej i nieco zjechanej ramy, w dodatku użycie flesza uwydatniło brud ;)). Nakrętka na osi po skręceniu znajduje się mniej więcej w miejscu, gdzie jest zniszczony lakier. Rzecz w tym, że zawsze, gdy odkręcam koło, muszę się nagimnastykować, by to koło przykręcić prosto. I tu pojawia się moje pytanie:

Czy macie jakiś pomysł na to, by na stałe zaślepić miejsce w haku, do którego oś nie dochodzi? Marzy mi się sytuacja, w której wstawiam koło do oporu, przykręcam i to by było na tyle - można śmigać. :)

Mógłbym, oczywiście, pomierzyć, wstawić tam jakąś blaszkę, przykręcić i mieć temat z głowy, ale wolałbym uniknąć tego typu "polskiej prowizorki". ;)

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,

Krzysiek

post-158585-0-75188500-1346721334_thumb.jpg

Napisano

są dwa sposoby:

-albo kupisz taki hak ze śrubą blokującą - on sporo miejsca zabierze http://allegro.pl/hak-przerzutki-do-ram-nieprzystosowanych-do-montaz-i2550723127.html

-albo oddasz do zaspawania

Tylko nie wiem po co, u mnie koło jest również przykręcone na samum koniuszku i ani drgnie. Według mnie masz zjechane nakrętki blokujące koło w miejscu styku nakrętki z hakiem ramy . Wymiana nakrętek z pewnością pomoże.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Moim problemem nie jest poruszanie się osi w haku przy dokręcaniu, a konieczność regulacji przy każdym zdjęciu koła. Jak możecie się domyślać, takie zabawy w trasie nie są niczym fajnym. Dokupię sobie hak, jak radził @sewer231. Jeszcze raz dzięki. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...