Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jaka soczewka dla diody cree xp-g

trupek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ze względu na to ,że wpadł w moje posiadanie reflektor z punta 2 zostałem natchniony do stworzenia własnego oświetlenia. Jak na chwilę obecną projekt jest w początkowym stadium budowy tzn. wygrzebałem z reflektora 2 soczewki i pojawiło się w mojej głowie pytanie, mianowicie "czy taka soczewka może stanowić bazę optyczną dla diody cree xp-g?" Jestem laikiem w dziedzinie optyki ale może znajdzie się na tym forum jakaś osoba która ten temat będzie rozkminiać znacznie lepiej niż ja i zechce podzielić się swoją wiedzą. Może ktoś przerabiał już temat związany z podobnymi bądź tymi samymi soczewkami?

Ps; Obawiam się ,że natężenie światła diody cree xp-g może być zbyt małe aby dobrze spełniało funkcję w takiej soczewce - co by nie było w samochodzie natężenie światła sięga około 1500 lumenów.

Napisano

Ps; Obawiam się ,że natężenie światła diody cree xp-g może być zbyt małe aby dobrze spełniało funkcję w takiej soczewce - co by nie było w samochodzie natężenie światła sięga około 1500 lumenów.

1500LM to daję H7- czyli jak dobrze rozumuje, światła długie?

na rower chcesz dać soczewke z punto:P?

Napisano

Haha ,nie powiem - ale mocno się podjarałem jak wydłubałem tą soczewkę z tego reflektora, gdyby patrzyć na gabaryty soczewki od świateł przeciwmgielnych to nie jest aż tak źle ;d. Niestety nabierając wiedzy (tzn. czytam już z 5 godzin na temat lampek samoróbek) tym bardziej wydaje mi się ,że nie ma większego sensu kombinować z tymi soczewkami z reflektora gdyż lepiej zamówić odpowiednią optykę stworzoną specjalnie dla tych diod (soczewki nie wychodzą aż tak drogo).

Ps1:

Niema tego złego co by na dobre nie wyszło tzn. przy okazji dowiedziałem się ,że są dostępne znacznie mocniejsze diody niż cree xp-g ,więc jeżeli się przemogę żeby zrobić coś swojego to plan może opierać się na jednej diodzie ;].

Ps2:

Patrząc na możliwości np. diody LED Cree MC-E to ilość lumenów które można osiągnąć może spowodować ,że pomysł z soczewką samochodową nie koniecznie musi być aż taki głupi.

Co o tym sądzicie?

Napisano

Najmocniejsza z tych małych diod jest cree xm-l. Niedawno wyszła jakaś nowa mocniejsza ale podobno droższa a niewiele wiecej lm. Ja swoją latarkę mam z xm-l t6 naprawdę daje radę, zapłaciłem 30 dolarów.

Napisano

Z głębsza poznając temat doszedłem do wniosku ,że obecnie chyba nie opłaca się modzić swojej lampki. Jakieś 4 lata wstecz było to jak najbardziej opłacalne gdy diody nie były tak upowszechnione jak obecnie. Przypadkowo szperając po necie natknąłem się na latarkę UltraFire CREE XM-L T6 1000 LM , 2000 ZOOM CREE XM-L T6 850lm XML, UltraFire 1600 LM

może miał ktoś styczność z tego typu oświetleniem i zechciałby się podzielić opinią? Patrząc na allegro sprzęt mieści się w granicy 150zł więc nie jest to majątek jak za tak mocne oświetlenie (pewnie i tak natężenie światła jest nieco zawyżona ale pewnie nie przesadnie)

Rozumię ,że Ty przemolinko posiadasz latarkę tzw. "gotowca" - mógłbyś napisać jaki model?

Napisano

trupek - widać że jesteś nowy...

poszukaj, w tym dziale jest duzo tematów o oświetleniu i omawiamy tu latarki różnej maści...

po prostu poświęć trochę czasu i poczytaj te tematy a wiele się dowiesz

Napisano

Spoko - bez spinki, po prostu wcześniej nie natknąłem się na temat oświetlenia który by mnie interesował ,więc zapytałem w nowo utworzonym przez siebie temacie dotyczącym z grubsza czego innego korzystając okazji, nie mniej jednak nie boli mnie opcja szukaj i w takim wypadku biorę się do dzieła. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Napisano

Ależ oczywiście opłaca sie zrobić coś swojego, latarka jest uniwersalna i do roweru jak najbardziej sie nadaje ale też nie do końca, ja parę lat temu sam zrobiłem światełka i mają pewną przewagę nad latarką, lepszy rozkład światła poprzez zastosowanie dwóch różnych kolimatorów (długie, krótkie) mogę sobie włączyć same długie, same krótkie lub oba na raz, poza tym 4 tryby mocy, bez żadnych strobo czy sosów. Kolimatory dają gładkie światło bez okręgów. Zastosowałem sobie odpowiednie mocowanie i mogę regulować gdzie mi świeci która lampka.

W latarę wchodzi jeden aku i po godzinie czy dwoch trzeba drugi wrzucić, światełka samoróbki mają zasilanie z torebki podsiodłowej w której siedzi sobie 12szt. aku AA. lub 4szt. lionów 18650, świecic mozna po kilka godzin bez przerwy, co prawda waga AA jest porażająca ale można sobie zakupić zapas mocy w kiosku. 18650 juz tak łatwo sie nie kupi.

Bez zasilania można liczyć że mnie to kosztowało za same części max 140zł, a można o wiele bardziej sobie dopasować takie samoróbki do własnych potrzeb niż gotową latarkę.

U siebie bym zmienił tylko:

- diody na jakieś mocniejsze

- sterowanie z przełączników hebelkowych na jakieś na kabelkach żeby nie odrywając rąk od chwytów dało sie przełączać.

Poza tym idealnie dopasowane do rowerowych potrzeb ;] i także wodoszczelne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...