Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Hayes, Avid, Shimano?

Gość Gość_Cezar_*

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość_Cezar_*

Witam!

Postanowilem zmienic swoje V-ki (xt) na jakies tarcze. Zastanawiam sie nad Hayesem MX2, Avidem BB5, nad Shimano Deore m535 (hydraulik) lub Accent Freezer XC.

Mam klamki XT 2003, hamuje jednym palcem i zalezy mi na duzej sile hamowania. Jezdze w AXC i mieszkam prawie w gorach wiec bardzo czesto zaliczam gorskie zjazdy o dlugosci ponad 6km. Dlaczego o tym pisze? Otoz dlatego bo nie chcialbym zeby tarcza i hamulec sie "spalila" i gorzej dzialal. Prosze o pomoc, ktory z tych hamulcow jest dobry do takiej jazdy jaka mniej wiecej przedstawilem?

PS. Wiem ze byly takie tematy ale w zadnym nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania.

Prosze o odpowiedzi i z gory dziekuje,

Pozdrawiam.

Hmm na pewno polecam 535 a co do tarczy , to rzeczywiscie mozesz miec klopot ze 160 chociaz ta w shimano jest dosc potezna , duzo materialu moze nie bedzie sie tak grzala , bo co innego zjazd a co innego " zjazd " :(

jakbys kupowal w bikestacji moze sprzedadza ci ze 180 czy nawet 200 w dobrej cenie odrazu.

Gość kamoreks

Nie napisałeś jeszcze jaki masz amorek?

A ja mam jeszcze pytanie...czy tarcza 160 mm

starczy gdy mam zjazd max 0,5 km..mieszkam w Łodzi.

Raczej małe zjazdy w "łagiewnikach".

Gość Gość_Cezar_*

Amortyzator to Reba Race 2006. Mimo to nie chcialbym tarczy 160mm... scigam sie na zawodach i widze ze wszyscy jezdza na 160mm. Poza tym jakos tarcza 180 lub 200 nie pasuje do "delikatnego" roweru Xc. Aha no i waze 65kg a rower 10,5 czyli razem 75,5kg. Z tym 6 km to moze przesadzilem... chyba na zapas:P A dokladniej to chodzi mi o zjazdy jak na Górze Chrobrego (trasa Langa w glucholazach) i Biskupiej Kopie czyli zjazdy 2-5km :( naszpikowane kamieniami i korzeniami wiec hamulca sporo sie uzywa.

A czy nie bedzie takiego przypadku ze w m535 pojawi sie fading i olej sie zagrzeje mocno... i bedzie gorzej hamowac? W mechanikach nie ma oleju wiec co moze sie stac na skutek przegrzania???

skoro masz rebe race to nei wysuplasz nic wiecej na hayesika? ja mam MAGi 160 mm i na mocnym zjezdzie jak jechalem z zaciagnietym hamulecem (ok 20 stopni C powietrza) dosc ostry zjazd, ale to byl drugi dzien na nowym bike'u i tarcza nagrzala sie mocno - sprawdzilem. Na rece mialem odbita tarcze od hayesa. Ale nie bylio zadnego fadingu. A waze 2 kg mniej niz Ty ale za to rower wazy 3,4 kg wiecej niz Twoj :( Wiec ja bym bral hayesa i nie bierz tarczowek mech bo se z nimi bedziesz pier... kochal zamiast jezdzic:)

Gość Gość_Cezar_*

Hehe... zgadzam sie ale Hayes Mag to zupelnie inna pulka niz Deore m535. Kolega kupil Accenta Freezera XC i chodzi dosc ladnie... tylko ze przez pomylke wsadzil pancerz do przerzutki a potem umyl pod cisnieniem (wyplukalo mu smar) i mimo to chodzi nawet nawet. Chyba wybiore Deore m535 lub poczekam i HFX 9 XC. A co do mechanikow to na przykladzie kolegi mozna wywnioskowac ze Hayes, Avid moga o wiele lepiej chodzic;)

Gość Gość_Cezar_*

Z Kopy? Hmm...wcale nie tak malo. Nie liczylem, ale jesli to pomoze to mam klocki bbb trojkolorowe ijezdze na nich od lipca a jest zuzyte jakies gora 40% . Jezdzilem na nich bez przerwy, cala jesien, cala zime i nie oszczedzalem ich. Wiec sa zywotne.

Dzisiaj spotkalem kolege na dualowce ktory ma 2 haple Hayesa Mx2. Z przodu 203mm z tylu 160. Przod prawie zero modulacji, chwyta odrazu. Wiec 160mm na przodzie powinno byc ok do AXC i powinny miec zajefajna modulacje...

Hydraulik to hydraulik ale nie taki najtanszy (moim zdaniem) a na te naprawde dobre jeszcze nie mam kasy :) Cos kolega jeszcze mowil ze za 140 moge je dostac...

Jakie sa Wasze opinie na ten temat?

Jeśli klocki do v-ek wystarczają na tak długo, to raczej nie spalisz tarcz 160mm. Hydraulik to hydraulik i naprawdę warto dołożyć te parę złotych. Jako zadowolony użytkownik Shimano 535 mogę powiedzieć, że siła nie jest powalająca tzn. 535 z tarczą 160mm ma siłę podobną od dobrych v-ek, ale modulacja jest nieporównywalna.

• 3 lata później...

Witam.

Zastanawiam się nad wyborem hamulców do mojego roweru. Do wyboru mam:

- Avid Juicy Three

- Hayes Stroker Ryde

- Hayes Sole

- Hayes Nine.

Który z tych hamulców jest waszym zdaniem najlepszy? Czy proponujecie może coś innego do 600 złotych? Proszę o pomoc. Z góry dzięki :)

• Mod Team

Jak kazdy doradza zeby kupić avidowskie juicy 3 to ja bym nie polecił jednak. Fakt dobrze hamują ale za duzo o nich piszą na forum ze stało sie to albo to, notorycznie miękną klamki bądź sie zapadaja.

Jakoś mnie to zniechceca. o Hayes'ach sie nie wypowiem bo nie znam.

Jak kazdy doradza zeby kupić avidowskie juicy 3 to ja bym nie polecił jednak. Fakt dobrze hamują ale za duzo o nich piszą na forum ze stało sie to albo to, notorycznie miękną klamki bądź sie zapadaja.

Jakoś mnie to zniechceca. o Hayes'ach sie nie wypowiem bo nie znam.

Z tych to albo Avid albo żaden, z naciskiem na żaden bo ostatnio wiele ludzie się żali na awaryjność Juicy 3.

Za tą cenę to możesz wybrać komplet SLXów.

To naturalne, że jeśli jakiś produkt jest często kupowany, to jest też więcej awarii. Tu należało by patrzyć na to procentowo, ale nie mamy takich danych. Ja osobiście nie znam nikogo jeżdżącego na Magura, Hayes, Accent, Tektro itp. Wszyscy śmigają na Shimano/Avid, więc w mojej okolicy problemy występują tylko z hamulcami tych firm :)

Ze swojej strony polecam shimano slx.

Jezdze na nich pare miesiecy. Sila hamowania odpowiednia,regulacja odleglosci klamek od kierownicy. Latwa i bezproblemowa obsluga.Samodzielny montaz tych hamulców nie powinien byc problemem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...