Skocz do zawartości

[tuning] Rst Gila Pro Tnl 2011 - Podnoszenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciał bym prosić o pomoc w tym jak podnieć lugi (dobrze napisałem ?) wyzej wymienionego amortyzatora. Mianowicie chodzi o to ze wyjąłem sprężynę (z lewej komory) wyciągnąłem blokade skoku (z prawej komory). I teraz pytanie pod sprężyną jest jeszcze jakaś część i widzę ze trzeba uzyć jakiegoś klucza nasadkowego i o dołu imbusa. I pytanie jakiego klucza nasadkowego (rozmiar) użyć aby odkręcić tą część z prawej komory ?

• Mod Team
Napisano

Jeśli przez ostatnie dwa lata RST nie zmieniło zbytnio konstrukcyjnie amortyzatorów z niższej półki to powinno to być tak:

1. od dołu wkładasz imbus (chyba 6 mm)

2. od góry powinieneś mieć również imbus, aby odkręcić golenie dolne od górnych.

Ja u siebie zastotowałem dwie przedłużki do klucza nasadowego a na koniec ucięty imbus (tak aby był prosty)

Jeśli masz u siebie nasadowy (w co wątpię) to u Ciebie sprawa jest prostsza.

Mam nadzieję, że pomogłem.

W razie pytań pisz :)

Napisano

rzeczywiście jest to imbus. od dołu to juz mam dopasowany a od góry mógłbys powiedzieć jaki rozmiar ? bo wiesz nie chce imbusów wszystkich ciąć :) ha i jeszcze co zrobić aby te lugi się trzymały na tej wysokość co bym chciał ?

A samym imbusem od spodu nie mozesz?

nie nie da sie ;/

dobra już lugi wyjołem wyczysciłem. kurcze jeszczepytanie jak wyjąć uszcelki ? i co zrobić aby go podnieść żęby był wyższy chociaż o 2 cm.

Napisano

1 - podniesienie go spowoduje ze stracisz zeby:)

2 - w XC wiecej skoku nie jest potrzebne, a do innej odmiany kolarstwa sie nie nadaje...

3 - LAGI, albo GOLENIE DOLNE ;)

Napisano
2i

BO najprawdopodobniej kupie nową ramę ( sign fr) i przydało by sie troche skoku.

ALe ogolnie rozebralem go i po dłuższych przmyśleniach w drodze do sklepu stwierdziłem że skoku nie da sie podnieść bo górny goleń to jest taki jakby pojemnik do którego wchodzi tylko sprężna na dany skok.oczywiscei mozę byc dłuższa al to wtedy tylko zmienia twardość. a podnieść sie go da ale to tylko dla geometri i skok nie wzrasta

przynajmniej tak mi sie wydaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...