Mod Team Pixon Napisano 25 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Skoro zwiększył Ci się budżet do 5000 zł to rozejrzyj się może za gotowym rowerem Anthemem X4. W Łodzi stoi sobie taki za 5300zł niestety w rozmiarze L, myśle, że z tej ceny dałoby radę jeszcze coś zbić. W tym przypadku jednak rozmiar nie ten. Radzę się rozejrzeć za czymś gotowym i negocjować zniżkę, wyjdzie taniej aniżeli składać samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 W Krakowie jest M-ka x3 Tylko pewnie demówka jakaś. Rower Giant Anthem X3 2011 Rozmiar M Krakow NOWY (2739348737) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. @krris już chyba napaliłeś się na to składanie, nie wybijemy Ci tego z głowy Z ciekawością śledzę temat, jestem ciekawy efektów końcowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2012 @krris już chyba napaliłeś się na to składanie, nie wybijemy Ci tego z głowy Otóż to, (nie)stety jak już się na coś uprę, to ciężko mi zmienić zdanie szczególnie, że ramka jest już "w drodze" Z ciekawością śledzę temat, jestem ciekawy efektów końcowych. Bardzo mi się podoba ta rama Xtension XEZ, jeśli faktycznie złożysz na niej rower koniecznie napisz coś o niej po przetestowaniu. Trochę to pewnie jeszcze potrwa, ale postaram się zaspokoić Waszą ciekawość jak już rower będzie poskładany Niemniej jednak, już teraz dziękuje Wszystkim za każdą propozycję - czy to odnośnie części, czy całych rowerów. Jeszcze pewnie się tu zgłoszę po Wasze jakże cenne rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 26 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ten Anthem rzeczywiście dobra okazja, już po jednego Gianta byłem w Krakowie, a ten wygląda kusząco Ciekaw jestem efektu składania roweru i przede wszystkim czekam na podliczenie kosztów wydanych na części. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Na szczęście nie wszyscy muszą jeździć na Giantach. Przy składaniu jest ten plus, że można dobrać komponenty (takie jak np. mnetki) według upodobań, można też np. poskładać niezłe kółka w rozsądnej cenie, a na kółkach w gotowcach to akurat oszczędzają ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 26 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Przy składaniu jest ten plus, że można dobrać komponenty (takie jak np. mnetki) według upodobań. Owszem znam plusy składania roweru bo sam złożyłem dwa rowery, ale również i minusy. Największym z nich jest niestety cena. Zobaczymy jak to bedzie w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 No właśnie. Zastanawiałem się ostatnio, czy koszt złożenia roweru samodzielnie rzeczywiście jest wyższy. I doszedłem do wniosku, ze nie zawsze. O ile przy niskim budżecie i wymaganiach, jest to prawdą i składanie roweru na nowych częściach zupełnie się nie opłaca, o tyle wraz ze wzrostem ceny i wymagań użytkownika sprawa się zmienia. Jasne, kupując fabrycznie złożony sprzęt w sklepie jednorazowo trzeba wydać mniej pieniędzy. Tyle, ze już po zakupie przydałoby się dostosować go pod siebie i zwykle wpada się w nałóg modernizacji wymieniając to, na czym zaoszczędził producent. Czyli de facto wydajemy ekstra kasę. Składając samodzielnie możemy od razu założyć docelowe komponenty. I choć samo złożenie wychodzi drożej, to sumarycznie wychodzi na to samo lub nawet taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Jak już Wam wiadomo, decyzja została dawno podjęta - składanie roweru. Najważniejsze rzeczy - rama, amortyzatory, napęd i koła - już są i czekają na montaż. Mam natomiast dylemat odnośnie hamulców. Zastanawiam się nad dwoma modelami: Hayes Stroker Ryde lub Avid Elixir 3. Hamulce są w podobnych cenach (~500zł) - całe komplety z tarczami i adapterami - więc nie będę oszukiwał, że trochę też się tym kierowałem przy wyborze. Opinie na ich temat jak to w internecie - różne jedni chwalą, inni narzekają. Co Wy sądzicie na temat moich typów? Jeśli mieli byście wybierać z tych dwóch modeli, na które by padło? Jakieś inne propozycje? Wiecie już do czego składam rower, znacie moją wagę (o ile jest istotna jeśli chodzi o hamulce), stąd kolejna (myślę, że już ostatnia) prośba w Waszą stronę o cenne opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 W cenie około 500 to Deorki 596. Z tarczami powinieneś się wyrobić. A jeśli nie to może : http://bajkszop.com/hamulce-tarczowe-avid-elixir-biale-p-10098.html , tarcze na przód może by Ci podmienili na jakieś 180mm. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Jednak padło na Elixiry 3. A więc tak. Części już zakupione, rower czeka na złożenie i pierwszą jazdę Po złożeniu postaram się zrobić jakieś foty i wrzucić rower do garażu, natomiast na konkretne testy i opinie trzeba będzie poczekać do wiosny (no chyba że pogoda jeszcze pozwoli). Jeszcze raz wielkie dzięki Wszystkim za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Szybki jesteś, dajże chociaż jakąś zajawkę Ostateczne komponenty, ile Cię wyszło itp. I jak rama ? Starannie wykonana, robi wrażenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Sam myślałem, że dłużej mi zejdzie kompletowanie części. Ale tu coś kupiłem, tam coś kupiłem i jakoś tak wyszło wyszło Ostateczne komponenty, ile Cię wyszło itp. To już chyba w osobnym temacie I jak rama ? Starannie wykonana, robi wrażenie ? Jak wiadomo, kupiłem tego Xtension'a XEZ z Fox'em RP23. Na mnie zrobiła wrażenie. Wydaje się masywna i dobrze wykonana, waży ok 3kg z damperem (sam nie wiem czy to dużo czy mało jak na fulla) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Ja w ubiegłą zimę złożyłem sobie fulla, jedyna używana część to rama (mało używany author) reszta klamotów to nóweczki. Rower do Enduro/XC (jeździec ~100kg). Początkowo wyszło ok 3500pln. Z późniejszymi modami pod 4000pln (np. suport shimano to sh*t, kupilem RaceFace). Rower możesz zobaczyć w moim garażu w razie czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.