Skocz do zawartości

[do 4000zł] składanie fulla do xc.

krris

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Skoro zwiększył Ci się budżet do 5000 zł to rozejrzyj się może za gotowym rowerem Anthemem X4. W Łodzi stoi sobie taki za 5300zł niestety w rozmiarze L, myśle, że z tej ceny dałoby radę jeszcze coś zbić. W tym przypadku jednak rozmiar nie ten. Radzę się rozejrzeć za czymś gotowym i negocjować zniżkę, wyjdzie taniej aniżeli składać samemu.

W Krakowie jest M-ka x3 :) Tylko pewnie demówka jakaś.

Rower Giant Anthem X3 2011 Rozmiar M Krakow NOWY (2739348737) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

@krris już chyba napaliłeś się na to składanie, nie wybijemy Ci tego z głowy :teehee: Z ciekawością śledzę temat, jestem ciekawy efektów końcowych.

@krris już chyba napaliłeś się na to składanie, nie wybijemy Ci tego z głowy :teehee:

Otóż to, (nie)stety jak już się na coś uprę, to ciężko mi zmienić zdanie :whistling: szczególnie, że ramka jest już "w drodze" :woot:

Z ciekawością śledzę temat, jestem ciekawy efektów końcowych.
Bardzo mi się podoba ta rama Xtension XEZ, jeśli faktycznie złożysz na niej rower koniecznie napisz coś o niej po przetestowaniu.

Trochę to pewnie jeszcze potrwa, ale postaram się zaspokoić Waszą ciekawość jak już rower będzie poskładany :icon_wink:

Niemniej jednak, już teraz dziękuje Wszystkim za każdą propozycję - czy to odnośnie części, czy całych rowerów. :thanks:

Jeszcze pewnie się tu zgłoszę po Wasze jakże cenne rady :icon_wink:

No właśnie. Zastanawiałem się ostatnio, czy koszt złożenia roweru samodzielnie rzeczywiście jest wyższy. I doszedłem do wniosku, ze nie zawsze. O ile przy niskim budżecie i wymaganiach, jest to prawdą i składanie roweru na nowych częściach zupełnie się nie opłaca, o tyle wraz ze wzrostem ceny i wymagań użytkownika sprawa się zmienia. Jasne, kupując fabrycznie złożony sprzęt w sklepie jednorazowo trzeba wydać mniej pieniędzy. Tyle, ze już po zakupie przydałoby się dostosować go pod siebie i zwykle wpada się w nałóg modernizacji wymieniając to, na czym zaoszczędził producent. Czyli de facto wydajemy ekstra kasę.

Składając samodzielnie możemy od razu założyć docelowe komponenty. I choć samo złożenie wychodzi drożej, to sumarycznie wychodzi na to samo lub nawet taniej.

• 2 tygodnie później...

Jak już Wam wiadomo, decyzja została dawno podjęta - składanie roweru.

Najważniejsze rzeczy - rama, amortyzatory, napęd i koła - już są i czekają na montaż.

Mam natomiast dylemat odnośnie hamulców. Zastanawiam się nad dwoma modelami: Hayes Stroker Ryde lub Avid Elixir 3.

Hamulce są w podobnych cenach (~500zł) - całe komplety z tarczami i adapterami - więc nie będę oszukiwał, że trochę też się tym kierowałem przy wyborze.

Opinie na ich temat jak to w internecie - różne jedni chwalą, inni narzekają.

Co Wy sądzicie na temat moich typów? Jeśli mieli byście wybierać z tych dwóch modeli, na które by padło? Jakieś inne propozycje?

Wiecie już do czego składam rower, znacie moją wagę (o ile jest istotna jeśli chodzi o hamulce), stąd kolejna (myślę, że już ostatnia) prośba w Waszą stronę o cenne opinie.

Jednak padło na Elixiry 3.

A więc tak. Części już zakupione, rower czeka na złożenie i pierwszą jazdę :)

Po złożeniu postaram się zrobić jakieś foty i wrzucić rower do garażu, natomiast na konkretne testy i opinie trzeba będzie poczekać do wiosny (no chyba że pogoda jeszcze pozwoli).

Jeszcze raz wielkie dzięki Wszystkim za pomoc! :)

Sam myślałem, że dłużej mi zejdzie kompletowanie części. Ale tu coś kupiłem, tam coś kupiłem i jakoś tak wyszło wyszło ;)

Ostateczne komponenty, ile Cię wyszło itp.

To już chyba w osobnym temacie ;)

I jak rama ? Starannie wykonana, robi wrażenie ?

Jak wiadomo, kupiłem tego Xtension'a XEZ z Fox'em RP23. Na mnie zrobiła wrażenie.

Wydaje się masywna i dobrze wykonana, waży ok 3kg z damperem (sam nie wiem czy to dużo czy mało jak na fulla) ;)

Ja w ubiegłą zimę złożyłem sobie fulla, jedyna używana część to rama (mało używany author) reszta klamotów to nóweczki.

Rower do Enduro/XC (jeździec ~100kg). Początkowo wyszło ok 3500pln. Z późniejszymi modami pod 4000pln (np. suport shimano to sh*t, kupilem RaceFace).

Rower możesz zobaczyć w moim garażu w razie czego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...