krris Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 kolega pyta o fulla do XC a rozmowa schodzi na nieco inny temat....... Trochę zeszła, ale co do napędu, to po prostu pytałem przy okazji o opinie. Natomiast co do kolejności, to wiadomo, że rama i amortyzator to podstawa, a potem cała reszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 kolega pyta o fulla do XC a rozmowa schodzi na nieco inny temat....... proponuję w takiej kolejności Rama+damper->amortyzator->koła->napęd->reszta u masz cos ciekawego prawie pół roweru moze nie jest rasowe xc ale .... Allegro Wzrost autora to 170cm, a Ty proponujesz L'kę. Tak czy siak rama ładna, w sumie nawet gdyby autor zachował widelec + damper, a surową ramę sprzedał za ~900zł, to może by jakoś na prostą wyszedł, lecz to taka opcja na ryzykanta interesu. Tutaj jest jako taka S'ka, która może może by podeszła, lecz kolor już podejrzewam nie (choć kto wie, teraz za takimi lans kroczy): http://allegro.pl/rama-marin-mount-vision-pro-quad-xc-nowa-i2627258778.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Nie chce mi się czytać całości jak rozmawiacie nie na temat ale może przeoczyłem informacje - masz jakieś preferencje co do marki, widelca, napędu, hamulców? Do xc to standardowo możesz wziąć fulla o skoku 100/100 może 120/120. Masz tego od groma na allegro. Chociażby: http://allegro.pl/rower-gorski-x-control-110-rower-lapierre-i2629539533.html niedawno poszedł epic na allegro za niecałe 3000zl z foxem i brainem także w mieście byś nie pompował bez sensu. Napisz może co już wiesz na pewno. Czy to może być sprzęt używany i czy możesz jednorazowo wydać koło tych 3500zł (500 zakładam na wymianę np. pancerzy i linek + serwis amorów). Czy wolisz nowy (ciężko będzie znaleźć coś fajnego), albo chcesz składać po kolei z części (obstawiam, że wyjdzie Cię to drożej ale masz 100% tych części co chcesz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 masz jakieś preferencje co do marki, widelca, napędu, hamulców? Rama - raczej bez konkretnych preferencji. Jeśli jest to w ogóle możliwe (w tym przedziale cenowym), to rama która nie będzie "niepotrzebnie" pompowała. Jak na razie to moim faworytem jest rama zaproponowana przez Rulez'a - Xtension XEZ. Damper - nie mam zbytnio pojęcia jaki, gdyż jak już wspominałem, ma to być mój pierwszy full - stąd też pojawił się ten temat, aby zasięgnąć się Waszej pomocy. Amortyzator - myślę, że coś ze skokiem 100mm, marka raczej obojętna, poza RST i Suntour'em. Napęd - raczej SRAMowski (szczególnie manetki z systemem "przerzucania kciukiem" w obie strony). Reszta - brak konkretnych preferencji. Napisz może co już wiesz na pewno. Czy to może być sprzęt używany i czy możesz jednorazowo wydać koło tych 3500zł (500 zakładam na wymianę np. pancerzy i linek + serwis amorów). Czy wolisz nowy (ciężko będzie znaleźć coś fajnego), albo chcesz składać po kolei z części (obstawiam, że wyjdzie Cię to drożej ale masz 100% tych części co chcesz). Wolał bym aby to był nowy sprzęt i raczej poskładany. Jeśli natomiast znalazł bym coś konkretnego w "całości" to nie mówię nie. Co do funduszy i ich wydawania, to niewykluczone, że budżet wyniesie nieco więcej niż zakładane 4000zł. A na składanie/zakupy nastawiam się, że będą się odbywały zimą, z racji, że po pierwsze aż tak się nie śpieszy (i tak to ma być rower na następny sezon), a po drugie - jak wiadomo, można znaleźć coś w promocji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 W tej chwili są największe promocje - można trafić wyprzedaże 2012. Wchodzą nowe modele i za 2 miesiące już raczej ciężko będzie coś znaleźć poza niedobitkami z tego sezonu które się nie sprzedały (najczęściej bardzo małe/duże ramy). Jak chcesz coś nowego to decyduj się we wrześniu/październiku. Może przypadnie Ci coś do gustu z tych rowerów (z ceny zawsze idzie coś urwać jak się potargujesz): http://www.centrumrowerowe.pl/pl-PL/produkt/386/163/Rower-Camber-Comp-2012-bialo-czerwono-czarny-SPECIALIZED?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-09&utm_content=116547#nclid=0a12ff252796f1fac703811476d7ddb1 http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-BLOG-2012/1351 http://www.freesport.pl/rowery/2011/krakow_rowery__z_amortyzatorem/ Sam raczej szukałbym na allegro - sporo osób teraz sprzedaje rowery i idzie naprawdę fajna okazję trafić. Sam się zastanawiałem wczoraj czy nie licytować tego: http://allegro.pl/canyon-nerve-am-9-0-2012-full-nowy-rower-xtr-fox-l-i2627042156.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Może przypadnie Ci coś do gustu z tych rowerów... Ciekawe propozycje. Szczególnie ten Trek - miałbym nawet możliwość pojechać i go przymierzyć w sklepie. Myślę, że ciekawy konkurent (cenowo i w ogóle) dla mojego faworyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 16 Września 2012 Udostępnij Napisano 16 Września 2012 edi7777- też miałem licytować tego Canyona, ale z zamiarem późniejszej sprzedaży go na części. Z tego co sobie liczyłem, to wyszedłbym 1000zł do przodu jak nie więcej. Wracam do tematu: Polecam, tak jak edi7777, szukać okazji na allegro. W sklepie, nawet jak coś utargujesz, to i tak nie to samo. Porównaj sboie tego trek'a z tym canyonem. Niebo a ziemia. A cena ta sama. pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Rozglądam się i śledzę, i cały czas jednak chodzi mi po głowie składanie. Co sądzicie o tej ramie http://allegro.pl/rama-centurion-backfire-lrs-skok-80-mm-i2669410403.html ? Z tego co wyczytałem to Centuriony mają dość dobrą opinię, natomiast nic mi nie mówi nazwa zamontowanego w niej dampera, oraz sam system zastosowany w tej ramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 To bardzo stary projekt Meridy (Merida robi ramy dla Centuriona) http://allegro.pl/me...2587454143.html , rama z linku dostępna tylko w rozm. 16" i 22" czy na pewno takiej potrzebujesz ?, w dodatku droga, tutaj mają dużo taniej (rozmiar 20") : http://www.czescirow...an-s-light.html Sam system zawieszenia średnio oceniany, nietypowy damper, nie ma to jak szukać jakichś wynalazków .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2012 rama z linku dostępna tylko w rozm. 16" i 22" czy na pewno takiej potrzebujesz ? Myślę, że 16" była by dobra, gdyż jak już pisałem, nie należę do wysokich osób. Sam system zawieszenia średnio oceniany, nietypowy damper, nie ma to jak szukać jakichś wynalazków .... Dzięki za pomoc. Tu nie chodzi też o szukanie "wynalazków". Po prostu trafiłem na nią podczas przeglądania allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Myślisz ale nie wiesz, to ciekawe podejście, i tak w ciemno byś kupował ?, w dodatku za zbyt wysoką cenę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Wiem, nie wiem...może mam wątpliwości. Stąd mój temat na tym forum, aby zapytać lepiej obeznanych w temacie. A co do rozmiaru ramy to wiem, że muszę szukać coś pomiędzy 16"-17,5". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Po długim czasie nieobecności, odświeżam temat i zwracam się do was z ponowną prośbą. Jak już wspominałem, bardziej jestem nastawiony na składanie, lecz rozglądam się również za czymś "w całości". I tu moja prośba do Was o parę słów na temat tego co "wpadło mi w oko": Rower górski Kellys Rogue 2012 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery (co do ceny, to znalazłem tańszy - 4390zł, nawet w tej samej specyfikacji lecz nie mogę dodać linka do niego, więc ten link charakter poglądowy) ROWER GÓRSKI CUBE XMS SKOK 100 MM - 20% WYPRZEDAŻ (2701915391) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. !! WYPRZEDAŻ !! LAPIERRE X-CONTROL 110ROZ.18 CALI (2702352997) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Z tego co widzę, to wydają się dość podobne, przynajmniej w kwestii osprzętu. Co do zawieszenia to najlepszy wydaje się kellys. Może znajdzie się ktoś, kto posiada/posiadał któryś z tych rowerów i będzie się mógł podzielić wrażeniami, opiniami oraz uwagami na ich temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Może znajdzie się ktoś, kto posiada/posiadał któryś z tych rowerów i będzie się mógł podzielić wrażeniami Tu masz wrażenia: http://www.forumrowe...ntrol-110-2012/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorgal Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Witam, ze swojej strony polece konstrukcje na ramie RDR. Ja zlozylem na aluminiowej ale gdybym mial taki budzet jak Ty, no i taka wage ciala :-) to dolazylbym sobie do carbonowo-aluminiowej. Mi wyszedl z tego porzadny rower a i wyjazd w gory tez dopiero planuje. na codzien Mazowsze. Przed kupieniem swojego widzialem promocje i wyprzedaze na stronie Canyona, gdzie zestaw (tzw frameset z zamontowanymi fox`ami z przodu i tylu) kosztowal w przeliczeniu ok 3600pln. Generalnie po swoich doswiadczeniach ze skladaniem roweru wiem, ze zakladana cena zostanie przekroczona o ok 1/3 poniewaz to nie pasuje, to trzeba inaczej zamontowac tam sie okazala inna srednica, niz zamowione. A mialem o tyle latwiej, ze wiekszosc "gratow" przelozylem z poprzedniego, sztywnego. Tym nie mniej zycze powodzenia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Zapadła decyzja (raczej ostateczna). Zabieram się za składanie, gdyż jak wspominałem, budżet się zwiększył do 5000zł. Zdecydowałem się już też co do ramy - mój wybór padł na Xtension'a XEZ z damperem Fox Float RP23. I tu znowu prośba (kolejna i pewnie nie ostatnia ) do Was o jakieś porady co do wyboru amortyzatora oraz kół. Jeśli chodzi o amortyzator to coś ze skokiem 100mm. Moje typy to: - Rock Shox Recon (co do oznaczenia to sam dokładnie nie wiem który by wybrać) - Rock Shox XC32 TK - Marzocchi Marathon R / LR Natomiast jeśli chodzi o koła, to nie bardzo wiem jak się za temat zabrać. Jak już wiecie, do ciężkich ludzi nie należę (ok 60kg z ubraniem i z plecakiem ) więc myślę, że nie ma sensu kupować bardzo masywnych kół (jeśli się mylę, proszę o sprostowanie). Myślałem nad tymi kołami http://allegro.pl/nowe-kola-mtb-mavic-crossride-disc-6-srub-bc-pl-i2716752357.html . P.S. Dzięki wszystkim za dotychczasowe opinie i porady. Mam nadzieję, że pomożecie jeszcze w tym temacie, szczególnie jeśli chodzi o koła i amortyzator, gdyż myślę, że z resztą jakoś sobie poradzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 21 Października 2012 Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Rock Shox XC32 TK to kiszka, więc odpada...do listy dopisałbym natomiast Suntour Axon - tani i dość lekki, zbiera pozytywne opinie Koła Crossride to chyba najprostszy wybór, ale ja osobiście wolę tradycyjne ze względu na prostotę obsługi i dostępność części zamiennych w każdym sklepie. Tymbardziej, że przy tej wadze możesz poszaleć z lekkimi obręczami i szprychami Np. tutaj masz sporo lżej za podobną kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Rock Shox XC32 TK to kiszka, więc odpada... No to odpada Ma ktoś może jakieś doświadczenia z wymienionym przeze mnie Marzocchi'em Marathon R lub LR? Przeglądając amortyzatory, wpadły mi również w oko jeszcze trzy modele Marzocchi: - M 33 LO - M XC 500 Eta - M 44 RLO RC. Problem w tym, że ciężko znaleźć jakieś konkretne opinie na ich temat (chyba że ja źle szukam). Zastanawiam się nad czymś ze stajni Marzocchi, gdyż ogólnie ich amortyzatory cieszą (bądź cieszyły) się dość dobrą opinią (sam również dość dobrze wspominam inne modele - zarówno posiadane przeze mnie jak i przez moich znajomych), natomiast jeśli chodzi o Recona to trochę już się naczytałem i nabrałem wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Cieszyły się, do mniej więcej 2007 roku. I powoli, od 2010, odrabiają straty do czołówki po wprowadzeniu kilku całościowo beznadziejnych roczników. I np. 2012 to już całkiem ładny sprzęt. Więc jeśli myślisz o modelach 2008-2010, raczej bym sobie odpuścił patrzenie przez pryzmat marki. Natomiast proponuję Axona lub polowanie na Rebę czy R7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 do listy dopisałbym natomiast Suntour Axon - tani i dość lekki, zbiera pozytywne opinie Natomiast proponuję Axona Hmm... Axon vs reszta - 2:0. Chyba muszę na poważnie pomyśleć nad Axonem, chociaż szczerze mówiąc Suntour średnio do mnie przemawia Cieszyły się, do mniej więcej 2007 roku. I powoli, od 2010, odrabiają straty do czołówki po wprowadzeniu kilku całościowo beznadziejnych roczników. I np. 2012 to już całkiem ładny sprzęt. Więc jeśli myślisz o modelach 2008-2010, raczej bym sobie odpuścił patrzenie przez pryzmat marki. Takie słuchy też mnie doszły swego czasu. Chociaż sam posiadałem kiedyś 66 z 2008 roku i sprawowały się nie najgorzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Suntour bardzo mocno się poprawił, nie ma co porównywać Axona do poziomu taniego sh*tu pakowanego do budżetowych rowerów. Zresztą, te widelce jeżdżą w najważniejszych imprezach na świecie. Jasne, co dostaniesz od sponsora, na tym musisz jeździć, no ale z drugiej strony o pewnej jakości też to świadczy. Znajomy miał lub nawet jeszcze ma 55 z 2009 roku i też działają ładnie. Tylko czy warto kupować Suntoura w drogim opakowaniu, do którego producent przykładał się słabiej niż do swoich własnych produktów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Kolega ma tego Marcocha i bardzo fajnie mu działa. Nie pamiętam dokładnego oznaczenia - najwyższy model do xc ze skokiem 100mm. Chyba to jest corsa maraton rlc czy jakoś tak. Udało mu się go kupić w przecenie z coś prawie 3 tyś. za około 1250zł. Ja tam i tak twierdzę, że foxy to nawet liście wybierają ale fajny ten marcoch;) Tak poza tym to rozumiem, że chcesz wszystko na nowych częściach składać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krris Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Suntour bardzo mocno się poprawił, nie ma co porównywać Axona do poziomu taniego sh*tu pakowanego do budżetowych rowerów. Zresztą, te widelce jeżdżą w najważniejszych imprezach na świecie. Jasne, co dostaniesz od sponsora, na tym musisz jeździć, no ale z drugiej strony o pewnej jakości też to świadczy. Znajomy miał lub nawet jeszcze ma 55 z 2009 roku i też działają ładnie. Tylko czy warto kupować Suntoura w drogim opakowaniu, do którego producent przykładał się słabiej niż do swoich własnych produktów? Chyba rzeczywiście muszę się nad nim zastanowić... Ja tam i tak twierdzę, że foxy to nawet liście wybierają Na foxa to niestety mnie nie stać Tak poza tym to rozumiem, że chcesz wszystko na nowych częściach składać? Raczej tak, nie bardzo chce się "bawić" w używki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No jak wolisz, ja tam szukałbym używki na licytacjach - np. http://allegro.pl/tr...2735236630.html albo takiego potargował: http://allegro.pl/sp...2737694802.html ten też mógłby być z 600zł tańszy: http://allegro.pl/sp...2714249232.html można by tak sporo znaleźć. Myślę, że za 5000zł ciężko będzie złożyć coś dużo lepszego z nowych części. Jeżeli już to może warto zainwestować w nowy napęd, hamulce i koła, a resztę spróbować z gotowego roweru sprzedać albo dogadać się ze sprzedającym. No ale jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwothyn Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Do listy amortyzatorów dopisz sobie Manitou Minute Expert 100mm. Ważysz mniej więcej tyle, co ja więc ten amortyzator powinien Ci przypasować. Jest bardzo czuły i posiada asystę powietrzną, więc można precyzyjnie ustawić SAG według swoich preferencji. Bardzo mi się podoba ta rama Xtension XEZ, jeśli faktycznie złożysz na niej rower koniecznie napisz coś o niej po przetestowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.