Valhallen Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Podjąłem się całkowitego odświeżenia roweru, w związku z czym mam sporo wydatków. Chciałbym je ograniczyć kupując najbardziej uniwersalne preparaty do smarowania/konserwacji, lub tanie zamienniki. Znalazłem pochlebne opinie o oleju hipol/pilarol, więc napęd z głowy. Czy nadawałby się on również do smarowania linek przerzutek i hamulców? Gdyż do nich polecany jest z kolei spray teflonowy - ale czy taki sam jak do amortyzatora? Czytałem o taniej alternatywie oleju mineralnego Shimano, jednak teraz nie mogę znaleźć...
Mod Team Puklus Napisano 3 Września 2012 Mod Team Napisano 3 Września 2012 Linek raczej sie nie smaruje, ale jak już to np właśnie teflonem który po wyschnięciu nie jest taki syfo zbieralny, hipol jest zdecydowanie za lepki i łańcuch szybko obrośnie gruba warstwa syfu, na do łańcucha używam 10W do widelców. do łożysk zwykły łt43 starczy, ale można sie pokusić o jakiś bike grease ... stery pedały i wszystkie łożyska toczne można łt smarować. Widelec to już zalezy jaki masz, takich specyfików potrzebujesz, ja na uszczelki dawałem wazelinę techniczką a do goleni standardowo 10W. Więcej ci chyba nie będzie potrzeba.
Valhallen Napisano 7 Września 2012 Autor Napisano 7 Września 2012 a do goleni standardowo 10W. Czy masz na myśli półsyntetyk samochodowy? Czy druga wartość (30/40/50) ma znaczenie? I jaki budżetowy olej mineralny polecacie? Wolę mieć trochę na zapas, bo pierwszy raz będę wymieniał i nie chcę później dokupować kolejnego dawki, jeśli się okaże, że zabrakło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.