Skocz do zawartości

[Pedały] Różnica między Egg Beater 2 a 3 - warto dopłacać?

SteveY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Całe pytanie właściwie zawarłem w temacie :)

Troszkę poczytałem i rozumiem, że te dwa typy różnią się między sobą materiałem skrzydełek i łożyskami, tak?

Czy może jakieś inne kruczki jeszcze?

Ze strony producenta wynika, że na model 2 są dwa lata gwarancji na 3 aż 5.

Na allegro na każdy z nich jest po 5, czyli podejrzewam, że z gwarancją lipa :)

Pytanie za sto punktów, warto brać 3 czy zostać przy wersji 2?

Przebieg roczny 1500-2000km, raczej niezbyt wymagające trasy, kierownik roweru - 80kg.

I jeszcze jedno, jakieś szczególnie polecane buty? O konieczności podkładki pod bloki już doczytałem :)

Typowo rekreacyjne typu np shimano mt-43 się nadadzą?

Napisano

Butki się sprawdzą,a jeśli Masz kasę to Dołóż do 3,a jak nie to 2 spokojnie wystarczy :) Można też wybrać niezniszczalne Shimano 520...

Ale ja miałem wybór XTR vs używane egg beater 11 i wybrałem XTR :/

W błocie jest apokalipsa :verymad:

Napisano

Nie uzywalem ale opinie byly ze 2 mialy lozyska zrobione z sera ktore padaly zaraz po zalozeniu pedalow do roweru. W wersji 3 dlatego je zmieniono i wydluzono gwarancje.

• Mod Team
Napisano
Troszkę poczytałem i rozumiem, że te dwa typy różnią się między sobą materiałem skrzydełek i łożyskami, tak?

Tak.

Pytanie za sto punktów, warto brać 3 czy zostać przy wersji 2?

Według mnie przy takim rocznym przebiegu nie warto, można nawet zastanowić się nad 1. albo nad C, spokojnie ze 3 sezony Ci posłużą, luz na łożysku ciernym i tak się pewnie nieco pojawi, ale nie będzie on przeszkadzał - IMO dużo bardziej przeszkadza luz na skrzydełku wew. i zużyte bloki, które mi starczą na ok 6-7 tys.

Konieczność podkładki pod blok? Nie ma takiej konieczności - jedynie przy carbonowych podeszwach daje się metalową podkładkę, ewentualnie do pedałów dostajesz plastikową podkładkę, która ma za zadanie podwyższyć blok w przypadku wysokiego bieżnika w bucie.

Napisano

Dziękuję, za podpowiedzi.

Wybrałem wersję bardziej przyjazną dla portfela, przynajmniej doraźnie :)

Zobaczymy jak się będzie jeżdzić przywiązanym do pędzidła :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...