Tadeus Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 No dobra, nabroiłem... Zaczęło się od tego, że planowałem dłuższą wycieczkę po twardej powierzchni. W domu miałem jednak tylko leciutką, podręczną pompkę Beto. Najczęściej nią pompowałem, pompowałem... trwało to długo i prędzej ja wymiękałem niż opona była porządnie dopompowana. Tym razem jednak się uparłem, wpuściłem do mieszkania dużo powietrza i pompowałem, pompowałem... pompowałem, aż koła były przyjemnie twarde (ale też i chyba bez przesady). Wycieczkę zaliczyłem i jechało się naprawdę świetnie. To, że napompowany tak slick żony w miejskim toczył się jak marzenie to się spodziewałem, ale nawet moja terenowa opona z grubymi klockami toczyła się bardzo przyjemnie po płaskim. Dzisiaj jednak nagle tylne koło żony zaczęło wydawać dziwne dźwięki. Dobrze, że się zatrzymała, bo chwilę potem opona nadęła się z jednej strony wielkim balonem przebijającej się dętki i eksplodowała z imponującym hukiem. W dętce dziura jak po moździerzu, a opona przy feldze poszarpana. Rower musiałem pchać 5km do domu. Miałem niby łatki ale co z tego jak dziura wielgachna. Nawet jakbym miał dętkę na zmianę to nic by to nie dało, bo opona też zniszczona. Przynajmniej próbowałem pchać tak, by i obręczy nie zepsuć :/ No cóż. W sumie to nie wiedziałem, że taką lipną malutką pompką da się stworzyć aż takie ciśniecie (szczególnie, że przy pompowaniu wcale nie było aż tak dużego oporu, a ja raczej nie mam ani dobrej kondycji ani specjalnej siły). Czy to możliwe, że opona była po prostu za stara i nie utrzymała ciśnienia, które normalnie powinno być znośne (rower był kupiony używany, ale opony dokładnie oglądałem i od zewnątrz nie było śladów zmęczenia materiału). W każdym razie... teraz szukam pompki z manometrem. Czy te stojące beto koło 40zł dają radę? Nie chciałbym zrezygnować z twardych opon, ale jednocześnie wolałbym uniknąć w przyszłości dętek eksplodujących jak bomby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kato39 Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 może poprostu dętka stara zbutwiała albo obręcz przedziurawiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Jeśli opona eksplodowała to była stara albo uszkodzona. Stojące pompki Beto są ok. Jeśli chcesz uzyskać wysokie ciśnienia zastanów się nad modelem CMP-069(aluminiowa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.