slav4 Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Witam, Niedawno tu pisałem ad. 29-rów że "chciałbym a boję się". Teraz bardziej "chcę niż się boję", tym bardziej że oba poniższe sprzęty mogę wyjąć z 10 - 12% zniżką. Big Nine Lite 1200 D (ca 7000 PLN) http://www.rowerymerida.pl/produkt338/big-nine-lite-1200-d-rower-merida.html Big Nine Lite 3000 D (ca 8000 PLN) http://www.rowerymerida.pl/produkt337/big-nine-lite-3000-d-rower-merida.html Za modelem 3000D przemawia w zasadzie jednorodny osprzęt XT no i ulubiony Foxik z przodu. Meridka 1200 D jest niby o tysiaka tańsza, ale na częściach których kompletnie nie znam. Nigdy nie jeździłem na Sramie, nie znam tych hampli, a amor DT XMM 100 to dla mnie kompletna zagadka.... Oba modele wagowo różnią się o 100-200 g (w zależności od źródła), tak że argumenty stricte wagowe odpadają. Najsłabszy punkt obu rowerów to kółka. Te same w obu modelach - "gołe" ważą 2250 g komplet i na pewno będą do zmiany. Ale mam na to całą zimę. Jasne że kasa moja i decyzja też moja (mam tydzień, do następnej soboty), natomiast wszelkie sugestie co do wyboru i pokazania ew. słabych punktów obu modeli mile widziane PS.1 Oba sprzęty leżą "na granicy" zasięgu portfela; proszę nie proponować nic droższgo PS. 2 Mam 183 cm wzrostu i obecnie jeżdżę na ramie 19' Boplighta z BARDZO krótką górną rurą (565 mm ) + 100 mm mostek. Tak chciałem, tak mi pasuje i nie chcę radykalnie wydłużać pozycji. Jeśli tylko starczy sztycy - mocno zastanawiam się nad wzięciem 17'tki (600 + 100). Jakieś argumenty za 19-tką ?(620 + 100 ?) Nie chcę radykalnie wydłużać pozycji, tym bardziej że swoje lata już mam Edytowane 2 Września 2012 przez slav4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 600+100 vs 565+100 to wiecej, niz radykalna zmiana wyciagniecia sylwetki, to przepasc, ale nie ma nawet takiej mozliwosci, abys na starym rowerze mial poprawna pozycje zaden z rowerow nie jest godny polecenia za te kase, natomiast jesli sie upierasz, to zdecydowanie 1200D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slav4 Napisano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2012 OK, głos rozsądku - dzięki :-) Załóżmy jednakże się upieram: 1. Dlaczego 1200D, nie 3000D 2. Jaki rower w tej klasie i wadze ca 11,7 kg można wyjąć taniej ? Ostatnio rozglądam się trochę po rynku i zdecydowana większość dobrych >ninerów< istnieje już tylko wirtualnie - na stronach sklepów/dealerów. Sprzedały się po prostu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Kłaniam, A ja się zastanawiam dlaczego rodacy czują sie tak mocno zwiazani z polskim ryneczkiem - bo chyba nie rynkiem - rowerowym? Jak nie ma Polszcze to rozszerza się promień poszukiwań na kraje ościenne lub Europe. Takie Evans Cycles lub Chain Reaction oferują darmową lub tania ekspedycję po całym Eurolandzie... A za ekwiwalent 1350 funtów (7000ziko) to już można ładnego grata wyciągnąć na Wyspach. Tymbardziej, że skala przecen w UK potrafi przyprawić polskich dystrybutorów i sprzedawców o zgrzytanie zębami Zaraz mi tu pewnie zakrzykniesz kolego: co z gwarancjami i serwisami? Owszem, pewną niedogodnościa jest konieczność przerzucania gratów zagramanicę ale z moich doświadczeń i przeczytanych historii wynika że często-gęsto naprawa/wymiana gwarancyjna na linni Polska-UK zajmuje mniej czasu niż taka sama wewnątrz Kraju-Raju... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 3 Września 2012 Udostępnij Napisano 3 Września 2012 (edytowane) argumenty: widelec foxa - wg mnie najgorszy z topowych amortyzatorow, nie ma startu do innych typu manitou duzo czesci shimano - sram jest mniej upierdliwy, lepiej dziala...dziala w kazdych warunkach, a nie tylko miesiac po zakupie i jak jest wszystko czyste 1200 D wyglada jak replika topowego modelu, na zywo z daleka myslalem, ze to wlasnie najwyzszy karbon - pieknie sie prezentuje na niekorzysc sa ewidentnie hamulce - wg mnie te magury sa duzo gorsze, niz xt, ale to dlatego, ze ten produkt shimano jest po prostu swietny co kupic? nie ma nic sensownego na sklepach? czekaj na 2013, kolekcje w wiekszosci beda w sprzedazy listopad-marzec, a na zime ci taki rower srednio potrzebny/szkoda go, lepiej kupic lepsza rame kosztem szpeju, np specializeda, dobry pomysl to zakup mondrakera podium pro i dolozenie kol za 2,5tys, a jesli patrzysz na osprzet, to zobacz mbike barracuda....kazdy z tych rowerow bedzie jezdzil o niebo lepiej od KAZDEJ meridy Edytowane 3 Września 2012 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slav4 Napisano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2012 (edytowane) No właśnie - po co w Polsce ? www.merida.sk i wszystko jasne :-) Edytowane 3 Września 2012 przez slav4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi