Juri Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Witam! Mam taki problem muszę wymienić ośkę w pieście tylnej z ośki z szybkozamykaczem na 10 mm z nakrętkami. Piasta to Novatec na maszynach. Czy da się to zrobić? Jeśli tak to jak to zrobić? Jaką ośkę kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 7 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Nikt mi nie pomoże? Na dh-zonie powiedzieli mi że da się wymienić ośkę. Więc rozkręciłem piaste do tego momentu: strona od bębenka: druga strona: i jak dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Jeśli pukniesz młotkiem (najlepiej z tworzywa) w ośkę (fot.1) wybijesz łożysko z korpusu i piastę masz rozłożoną. Element na drugiej fotce zakrywa łożysko, demontaż najprawdopodobniej imbusem 1mm. Pełna ośka jest stosowana raczej z łozyskami kulkowymi. Ty musiałbyś dać jakieś małe podkładki zaraz za łożyskami, a potem jakieś tuleje (i na koniec może lekko skręcone nakrętki do kontrowania, żeby całość się nie rozleciała po wyjęciu koła z ramy), aby szerokość piasty osiągnęła 135mm (stadard). Części powinieneś dostać bez problemu, a złożyć to na pewno się da, trzeba tylko będzie trochę pokombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Uderzam przez drewno młotkiem w ośkę i nie chce wyjść. Może za słabo uderzam? Może w inną stronę trzeba wybijać (biję w ośkę od strony jak na zdjęciu nr 1) a tą nakrętkę można odkręcić kluczem płaskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 7 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Ten wyżej to ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 biję w ośkę od strony jak na zdjęciu nr 1 Czyli dobrze, tylko pewnie za słabo uderzasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.