pawelllo Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Witam. Tak jak w temacie.-Jaki rower dla słonia? Otóz ten słon to poprostu ja. Waze 145kg i mam 192cm wrostu. Prosze aby podejsc do tematu delikatnie i nie zbesztac mnie z błotem itp Jak bym nie chciał cos z tym zrobic to własnie siedział bym w mc. Dodam tylko ze nie jestem standardowym grubasem co nichce nic zrobic ze soba.Poprostu zachorowałem i tyle teraz trzeba sie pozbierac. Do tej pory jezdziłem na starym Giant z 1998r czyli rama 23cale stalowa bez amortyzatora itp Jezdzi nadal ale wiadomo ma swoje lata wiec chciałbym cos nowszego. Dziennie pokonuje rowerem ok 30km po ubitych lesnych scieżkach. Szukam roweru off road w przedziale cenowym 1500-3500 Do tej pory ogladałem pare modeli ale prosze o fachowa porade na co mam zwrócic uwage przy wyborze. Co sadzicie o tych modelach Giant xtc 3,Giant revel disc 3,Giant Talon1,Scott aspect 9,Scott aspect 40.Scott Scale 29 comp
Michauuu Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Jak dla mnie to samemu cos złożyć.obrecze np double track,jakiś bomber 44 na przód,ramka niestety porządniejsza (czytaj cięższa) itp.po prostu składaj rower do street/Dirtu tylko że na normalnej ramie
tasman199 Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 czesc ja własnei w tym roku kupilem sobie gianta xtc3 , waze prawie 120 kg i uwazam ze rower jest genjalny jedyne zastrzzenie jakie mam to dzwonienie tarcz przy szybkiej jezdzie w zakretach, jak pytalem sie w sklepie co mozna z tym zrobic powiedzieli ze to wina mojej wagi i ze to normalne bo oski i caly rower pracuja i dlatego słychac to, rozwiazaniem jes wymiana na grubsze. Nie wiem czy to prawda ale kiedys spotkałem sie z okresleniem ze kazdy rower ma limit wagowy odrazu mówie ze nie wiem czy to prawde warto było by sie lepiej dowiedziec.
tobo Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Pytanie pierwsze: czy uprawianie aktywności fizycznej powoduje u ciebie spadek masy ciała? Czy te 145 kilo to jest norma? Ten rower który masz - jak znosił eksploatację pod tobą? Jakie miałeś problemy - jeśli miałeś? Rozcentrowywanie się kół, słabe hamulce, łapanie kapci itd... Jak odpowiesz na te pytania to można ci będzie doradzić na co zwrócić uwagę przy zakupie. "Wymiana osiek na grubsze" - tak i nie. Z przodu wiąże się to z wymianą widelca i piasty/koła z tyłu z wymianą ramy i piasty/koła. Rowery mają limity wagowe dla bezproblemowej eksploatacji, wiele firm określa ten pułap dla roweru klasy średniej na 120-130 kilo. Przy spokojnej jeździe jednak raczej niebezpieczeństwa nie ma.
blackiwan Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Wytrzymałe koła,rama i powietrzny amor to podstawa.Na twój wzrost dobry byłby 29er. Najlepiej składać rower od podstaw. Taka rama byłaby idealna http://www.rowerzysta.pl/romet_2010/rower-gorski-romet-29er-2010.html ewentualnie kupić cały rower i wymienić kilka rzeczy. Jest tylko jedne "ale" rower jest praktycznie niedostępny.Było by trzeba pogrzebać trochę w necie i popytać sprzedawców.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.