DIYaudioPawelS Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 rozumiem ze kartka wepchnieta miedzy klocki a tarcze? akurat wolalbym to zrobic bardziej "pro" wiec poszukam czegos innego niz papier... w pracy cos sie znajdzie jutro moze z tym powalcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Nie, nie, nie. Wyjmujesz koło z tarczą, a zamiast tego wkładasz kilkukrotnie złożoną kartkę. Najlepsze są, moim zdaniem, kwadratowe karteczki do robienia notatek. Po złożeniu pasują idealnie. Nie ma co się tu bawić na siłę w metody "pro". Chodzi wyłącznie o to, by utrzymać odpowiedni dystans między klockami. A do tego nie trzeba metod prosto z NASA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 czy do klamki auriga będzie pasował lejek z odpowietrznikiem do klamek shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawka Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 czy taki odpowietrznik da się wkręcić do klamki shimano ? (heble to brm 596) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo123 Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Witam ! Jestem tu nowy, dlatego proszę o wyrozumiałość Staram się doprowadzić do użycia hamulec przedni tekro auriga comp, w/g poradnika rozebrałem zacisk, klamkę wyczyciściłem itp. Jednak mam problem z wymianą przewodu hamulcowego - otóż od strony zacisku końcówka wraz z oliwką jest jakaś inna od wszystkich jakie zdąrzyłęm wygooglować Załączam zdjęcie. Co to za typ i czy moze być zastąpiona "normalną" do shimano ?? Jeszcze jedna kwestia: końcówka od strony klamki ma taką małą uszczelkę - te od shimano nie mają jej, więc tu mam pytanie czy można orginalną zastąpić tą shimano czy też szukać firmowanej tektro. Pozdr. Edytowane 28 Lutego 2013 przez kolo123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulas2004 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Witam Panowie, Mam problem z moim przednim hamulcem tektro auriga comp. Napiszę może co już robiłem aby przywrócić sprawność hamowania. 1.Czyszczenie zacisku, smarowanie tłoczków. 2. Wymiana płynu hamulcowego, 2 x odpowietrzanie 3. Opalałem klocki, szlifowałem papierem ściernym potem benzyną ekstrakcyjną 4. Tarcze przejechane papierem ściernym i przemyte benzyną ekstrakcyjną. Po tych zabiegach ustało piszczenie hamulca które miałem na początku jednak siła hamowania jest dalej bardzo słaba. W porównaniu do tylnej hamulca z którym nie mam żadnych problemów występuje ogromna różnica. Tylny łapie tak, że to aż czuć a przednim ciężko się zatrzymać. Nie ma mowy o stawaniu na przednim kole z jakiejkolwiek prędkości, nawet tocząc się. Czy ktoś ma jakieś sugestie? Myślałem wymienić klocki, które powinny coś poprawić ale nie chce mi się wierzyć, że będzie to tak duża różnica, żeby dorównać tylnemu. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Kulas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Spróbuj zamienić klocki przednie z tylnymi, ew. także tarcze to się dowiesz. Benzyna ekstrakcyjna jest dobra do czyszczenia łańcucha, do hebli średnio... Lepiej jeśli kupisz preparat do czyszczenia hamulców ( nie koniecznie rowerowych, może być do samochodowych bo jest tańszy) lub preparat do mycia silników i nim wyczyścić tarcze i klocki. Przed użyciem sprawdź czy nie uszkadza lakieru i gumy, bo jeśli tak to musisz się z nim ostrożnie obchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulas2004 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Szczerze to boję się ruszać tylne, że też tak zaczną chodzić Wymiana tarczy coś może zmienić ? Bo tak się zastanawiam te klocki, tarcza itp może trochę poprawić ale chyba nie na tyle żeby przód dorównał tyłowi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulas2004 Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Dodam jeszcze ze podczas maksymalnego hamowania (jak na ten hamulec oczywiście..) występuje bardzo głośne zgrzypienie. W tylnym nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia. Pozdrawiam Kulas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shafabike Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam Czy ktoś wlewał w tektro bądz inne hamulce olej mineralny do wspomagania układu kierowniczego? Dokładnie z VW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shafabike Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Zmiana klocków obeszła się bez wymiany płynu. Klocki weszły ale tarcza nie, więc odkręciłem zbiorniczek przy klamce, włożyłem stare klocki i bez problemu rozepchnąłem tłoczki, a ze zbiorniczka nie ulało się nic. Zakręciłem zbiorniczek i włożyłem nowe klocki weszły na tarcze idealnie.Przejechałem kilka hamowań i było ok. Poszło szybciej niż myślałem, tym bardziej że wymianę robiłem pierwszy raz. Jak trochę pojeżdżę to dam znać czy na pewno wszystko ok. Hamulce to Tektro Draco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maker73 Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Mam dylemat z hamulcem TEKTRO AURIGA COMP, oglądałem filmiki instruktarzowe odpowietrzania tych i innych hamulców. Pokazuje się, że trzeba przy klamce poluzować śrubę, a potem obrócić zbiorniczek i wykręcić następną śrubę, a w ten otwór wkręcić końcówkę, na którą nakłada się plastikowy wężyk itd. Sęk w tym, że u mnie jest tylko jedna śruba, a reszta stanowi nierozdzielną całość i nic nie można obrócić. Dla zilustrowania załączam zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Musisz poluzować obejmę klamki nastepnie ustawić zbiorniczek równolegle do podłoża, dokrecić obejmę aby nie obsunela się z powrotem poczym wykrecic srubke do odpowietrzania która normalnie znajduje się na górze zbiorniczka, a u Ciebie na boku. Pozostałe czynności tak samo jak w instrukcji. Edytowane 3 Października 2013 przez bruce95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maker73 Napisano 4 Października 2013 Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Musisz poluzować obejmę klamki nastepnie ustawić zbiorniczek równolegle do podłoża, dokrecić obejmę aby nie obsunela się z powrotem poczym wykrecic srubke do odpowietrzania która normalnie znajduje się na górze zbiorniczka, a u Ciebie na boku. Pozostałe czynności tak samo jak w instrukcji. To wielkie dzięki; pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wac0 Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Czy ktoś wie jakie parametry powinien mieć odpowietrznik do Tektro Draco ? Niestety ten z Auriga wygląda na to, że jest o wiele większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Pytasz o samą śrubę odpowietrznika żeby je zastąpić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wac0 Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Dokładnie, autor poradnika podaje gwint M8x1.2, suwmiarką jak mierzyłem śrubę to wydaje się być M5, ale już zamówiłem na allegro za 5 zł :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 5mm w odpowietrzniku ... tak ... mało trochę sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rammzes Napisano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Kupiłem zestaw do odpowietrzania pro4bike czy jakoś tak. Dopiero teraz trafiłem na ten temat i widzę, że przepłaciłem, jednak mniejsza z tym. Odpowietrzam niby zgodnie z instrukcjami, mimo wciąż hamulce nie łapią tak jak powinny. Na co jeszcze niby miałbym zwrócić uwagę. Łatwe to odpowietrzanie się wydaje, niby wszystko krok po kroku robię, a i tak coś tam nie gra. W jednej znalezionej przeze mnie intrukcji było napisane, że w momencie gdy wstrzykujemy płyn przy zacisku/przy kole, to należy pompować klamką też, by wydostały się bąbelki. Problem w tym, że w tym momencie nie miałem niczym zastawionym niczym tłoczków (klocki na szczęście wyjąłem wcześniej) i płyn gdzieś tam przez nie zaczął kapać. Po oczyszczeniu wszystkiego względnie czysto wszystko powinno działać ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuzia Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Hej! :/ Chce zalac hamulce promax decipher. Wykrecam obie srobeczki do odpowietrzania na klamce i przy zacisku. Przy klamce wkladam wezyk z drugiej strony zakladam woreczek. Przy zacisku wkladam wezyk z nalozona strzykawka, Wtlaczam olej chwilke uchodzi powietrze przy klamce po czym stop tak jak by sie cos przytkalo i nie możliwości wiecej wcisnac. Moje pytanie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Otwórz zbiorniczek i wtedy sprawdź. Jeśli chcesz wymienić płyn to spuść z układu i zalej na nowo. Jeśli odpowietrzyć wepchnij ile idzie a potem od dołu odpowietrzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuzia Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Plyn byl całkowicie spuszczony. Tloczki przeczyszczone Zbiorniczek otwieralem i nic to nie dawalo.. Chwile szedl plyn w obieg w pewnym momecie stop jak pisalem wczesniej, wkurzylem sie i napisalem tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Głupie pytanie ale ile odkręciłeś odpowietrznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuzia Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 W tych hamulcach nie ma gdzie uzyc klucza "7" I na klamce i przy klockach jest tylko śrubka na torx-a, wiec wykrecilem ja calkiem, na chlopski rozum wszystko jest otwarte i z przodu i z tylu wiec powinno sie bez problemu wstrzykiwac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 To ja nie mam pojęcia jak to ma działać. Najlepiej było by zastąpić to odpowietrznikiem według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi