Skocz do zawartości

[spodenki] Pranie z wkładką

1996wrc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie czy macie jakieś specjalne sposoby na pranie spodenek z wkładką??? Kupiłem nowe [craft radioshack] nie ukrywam ze nie były tanie i nie chciałbym ich rozwalić po pierwszym praniu...

Napisano

Ja tam piorę normalnie ze wszystkim w 30-40 stopniach. I tak za rok się wygniotą, jak wszystkie spodenki więc nie ma się co spinać.

• Mod Team
Napisano

Nie używaj żadnych zmiękczaczy, płynów do płukania czy też innych pachnideł. Tylko zwykły proszek.

I tak za rok się wygniotą, jak wszystkie spodenki więc nie ma się co spinać.

W przypadku Craftów jest zdecydowanie lepiej.

Napisano

W przypadku Craftów jest zdecydowanie lepiej.

A jesteś to w stanie przedstawić w liczbach o ile takie wkładki z Craftów wytrzymują dłużej od wkładek ze spodenek z przedziału cenowego 80-150zł?

Napisano

Mam zamiar popełnić niedługo jakąs recenzję tych spodenek, ale ta wkłądka wygląda naprawdę dobrze jak porównywałem z innymi w sklepie, a to jest sporo inny przedział cenowy niż 80-150zł.

Napisano

Dla mnie wkładka w dobrych spodenkach to jeden pies. Z tym nigdy problemów nie miałem. Co innego szfy szwy i sam materiał który bywało tak, że w spodenkach tej samej firmy zachowywał się różnie. Co do wytrzymałości to mam obecnie takie z lepszej półki i jak na razie po ok. 700 godz jazdy wyglądają nadal porządnie.

Można prać i w pralce i ręcznie bo jak są dobre to wytrzymają bez problemu.

• Mod Team
Napisano
A jesteś to w stanie przedstawić w liczbach o ile takie wkładki z Craftów wytrzymują dłużej od wkładek ze spodenek z przedziału cenowego 80-150zł?

Nie.....

Nie prowadzę ewidencji prań dla Craftów i innych. Jednak porównując organoleptycznie wkładkę w Berknerach po 1 roku używania i wkładkę w Craftach po tym samym okresie stwierdzam,że wkładka w Craftach zdecydowanie dłużej utrzymuje swój wygląd i elastyczność. Choć oczywiscie trudno to traktować jako regułę dla wszystkich "tanich" spodenek. Z drugiej strony w spodenkach Gore wkładka przestała "działać" po dwóch latach.

Na chwilę obecną, po dwóch latach używania, wkładka w Craftach ma się dobrze i nie zauważyłem spadku komfortu .

Napisano

A ja polecam pranie w pralce na max 30 stopni z jak najmniejsza liczbą wirowania. Do prania najlepiej używać płyny bo proszki zatykają materiał. Z wkładką nic specjalnego podczas prania się nie dzieje. Natomiast zauważyłem w dwóch spodenkach różnych firm, że po entym praniu zaczynają puszczać paski antypoślizgowe na końcach nogawek. W ciuchach Questa zastosowali w tym roku fajny pasek tak na 3 cm i się wszystko trzyma. Ręcznie tez kiedyś prałem ale za długo to schodziło. A tak to wrzucę do pralki ustawiam tryb na delikatne na 30 minut i mam zaoszczędzone trochę czasu.

Pozdro dla tych co sami piorą bez pomocy mamusi :)

Napisano

Ja piorę jak każde inne pranie. 30-40 stopni, proszek + płyt do płukania i 1200 obrotów. Wdzianko wychodzi prawie suche. Nie obserwuję żadnych negatywnych skutków - poza ewentualnymi delikatnymi zmechaceniami od obrotów. Jedyne co mi popękało, to napis odblaskowy, który był prasowanką, więc to była kwestia czasu...

Napisano

1200 obrotów ? Nie dziwię się startych napisów czy zmechacenia. Ja piorę na 600 obrotów i z opcją bez wirowania w czasie cyklów płukania. Widać śpisz na forsie że stać cię na niszczenie ciuchów które nie mało kosztują. Jak to mówią jak dbasz tak masz :laugh:

Napisano

Na wygląd nie narzekam. Wbrew ostremu traktowaniu chińszczyzna trzyma się bardzo dobrze. O powodowanie zmechaceń podejrzany jest także plecak z którym jeżdżę, bo są w charakterystycznych miejscach, wiec to nie jest wyrok...

Napisano

A ja polecam gacie Nakamury elegancko się w nich śmiga,z praniem nie ma problemu nawet na milionie obrotów :P powiem tyle wygodne,wygodne i wygodne,a i paski lateksowe mają dobre

• Mod Team
Napisano
1200 obrotów ? Nie dziwię się startych napisów czy zmechacenia.

Bez przesady :P

Ja tam jak są tylko lekko spocone (i koszulki i spodenki) wrzucam na szybki tryb 14 minut + 1000, albo 800 obrotów i jest ok, zmechacenia, ani żadnych problemów nigdy nie było.

Napisano

Czasy kiedy Chiny wypuszczały na świat kupę chłamu minęły. Oczywiście wciąż produkują badziewie za 10 centów, ale wyszli na rynek z ofertą produktów wystarczająco dobrej jakości i przystępnej cenie. Mój komplet Discovery czy Saxo Bank można kupić za 32-35$, a zestaw jesienny za nieco ponad 60$ (ceny detaliczne - aliexpress). I z przykrością muszę stwierdzić, że jakościowo są lepsze niż ciuchy z Top Printu, które niedawno robiliśmy. Może nie jest to jakaś drastyczna różnica, ale jednak jest.

Napisano

1) zdejmujesz spodenki

2) wrzucasz do pralki - z innymi ciuchami lub bez

3) wsypujesz proszek, nastawiasz pralkę na 30-60 stopni

4) czekasz aż się wypierze

Nie mylić kolejności! ;) a tak na poważnie, nigdy nie zwracałem uwagi na specjalne procedury prania, a miałem w życiu chyba z 5 par spodenek, i wszystkie najpierw zajechałem na śmierć, nim pralka zdążyłaby im zrobić krzywdę.

Napisano

do prania sprawdź polski produkt firmy libella, Bil Activ, dla mnie rewelacja, 30stopni dla bezpieczeństwa i albo pralka albo miska, po praniu jak nowe i dłużej świeże niż proszek/płyn

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...