Skocz do zawartości

[canti/v-brake] Wymiana hamulców - kompatybilność klamek i przerzutek.

mantoos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po 15 latach użytkowania nadszedł smutny moment, kiedy w wiernie służącym rowerze muszę dokonać pewnych modyfikacji.

W momencie zakupu ważyłem 68 kg, niestety, na przestrzeni lat moja waga znacznie wzrosła... Hamulce canti nie są w stanie sprawnie mnie wychamować.

Ponieważ, reszta osprzętu pracuje bez zarzutu chciałbym wymienić hamulce przy minimalnej ingerencji w osprzęt i tutaj mam wątpliwości odnośnie kompatygilności nowomontowanych komponentów.

Obecnie w rowerze posiadam hamulce, przerzutki i klamkomanetki LX i w tej klasie chciałbym pozostać.

Posiadam:

Przerzutka tył: RD-M569 (8-rzędowa kaseta)

Przerzytka przód: FD-M561

Komponenty jakie chciałbym zainstalować to:

Hamulce: BR-T660

Klamkomanetki: ST-M570 (9-rzędowe)

Moje wątpliwości dotyczą możliwości połączenia klamkomanetek z moimi przerzutkami.

Czy to jest możliwe?

Hamulce, spodziewam się, są kompatybilne z klamkami?

Forumowicze pomóżcie!

Mam zaklepane klamki i hamulce i nie wiem czy nie wyrzucam pieniędzy "w błoto"...

Odpuścić sobie zakup i zostać przy starych hamulcach?

Nowe klamkomanetki (9rz) bez problemu obsułżą stare przerzutki (7,8,9 rz). Nowe klamki są pod v-braki więc nie będzie problemu z przesiadką na v-ki. Oczywiście do zestawu musisz dorzucić kasetę 9rz gdyż manetki 9rz mają inne stopniowanie niż 9rz. Jeśli nie chcesz zmieniać kasety to pozostaje kupić manetki na 8rz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...