Szalonystefek Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Witam. Mam problem z tylnim kołem które nawet po dokręceniu i odpowiednim spasowaniu zaczyna przesuwać się z czasem podczas jazdy w lewą strone aż w końcu obciera o ramę. Koło nie wygląda na scentrowane. Co może być nie tak ?
kamasiema1 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Może krzywe widełki , lub koło ktoś źle wycentrował miałem ten sam problem wycentrowałem koło tak aby pasowało do ramy i było wszystko ok
Szalonystefek Napisano 1 Września 2012 Autor Napisano 1 Września 2012 Z tym, że ono przez jakiś czas jest dobrze zamocowane i trzyma się prosto ale po kilkunastu minutach zaczyna przesuwać sie do lewej aż obciera o rame, czasem nawet odrazu się przesuwa po kilku przejechanych metrach. Widełki są proste, rama prawie nowa myślę, że nie w tym tkwi problem.
Szalonystefek Napisano 1 Września 2012 Autor Napisano 1 Września 2012 2i regulaminu Raczej mocniej się już nie da, zaciskam na maksa i koło trzyma się pewnie, jak już się przesunie to koło dalej jest mocno zamocowane i nie ma żadnych luzów z tym że jest krzywo i obciera o rame.
rzezniol Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Spodziewam się że rower który posiadasz ma "poziome haki" w innych konstrukcjach problem nie występuje... coś jak w moim Giancie >> patrz moje rowery. Generalnie problem jest w sile ścisku zacisku koła ... Na starym kole miałem oś przykręcaną i problem nie występował mogłem jeździć ile wlezie koło zawsze tak samo... Wymieniłem koło i teraz mam oś na szybkozamykacz i problem występował ... raz na tydzień przesuniecie koła było zauważalne i wymagało korekty. Stary zacisk miał w swojej konstrukcji elementy plastikowe (dźwignia zamykająca przesuwała się po elemencie plastikowym), wymieniłem na zacisk całkowicie metalowy i problem ustał. Pozdrawiam
Michauuu Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Wieccmoze po prostu zainstalowac napinacz w hakach? Powinno pomóc
rzezniol Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Niekoniecznie ... wszystko zależy jakie kolega ma haki .... Jak jest to rower z przerzutkami to haki są otwarte z przodu a napinacze z tego co kojarzę są na haki otwarte z tyłu takie jak np w BMX. Musimy poznać markę i model ramy aby wiedzieć czy napinacz się sprawdzi. Pozdro
Szalonystefek Napisano 1 Września 2012 Autor Napisano 1 Września 2012 Tak, mam poziome haki, napinacz piasty mam tylko z lewej strony. Rama która mam to Mongoose Thunderball. Jak z szybkozamykacza przejde na normale śruby to problem powinien się rozwiązać?
rzezniol Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Daj najlepiej foto haków z obu stron bo google w grafikach nie zwraca jednoznacznych wyników. Od strony napędu masz hak na przerzutkę czy jest to rower jednobiegowy ? Przejście na oś skręcaną wiąże się z jej wymianą a to czy się da zależy od tego jaka to piasta . Pozdro
Mod Team Puklus Napisano 2 Września 2012 Mod Team Napisano 2 Września 2012 jeżeli koło sie przesówa to tylko poziome bądź ukośne i napinacz, tudzież taki prosty regulator odległości by sie spisał. http://allegro.pl/napinacz-lancucha-stary-typ-polecam-i2578901450.html no coś w ten deseń.
tomkaz016 Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 dokładnie , napinacz załatwi sprawe . jeśli szkoda Ci kasy to w łatwy sposów możesz wykonać sobie sami taki napisać . 20 minut roboty góra
siimon Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Pokaż zdjęcia haków oraz zamykaczy. Ja bym nie kombinował od razu z jakimiś napinaczami...
Deska Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Możliwe że jedna z tylnych widełek jest niżej a druga wyżej co w późniejszym czasie skutkuje ssuwaniem się do równowagi osi koła i obcierania
M1n1s7eR Napisano 11 Września 2012 Napisano 11 Września 2012 Mam podobnie chyba. Problem nie leży w wyślizganych hakach? Ja jak czasem wjadę w większą dziurę przez przypadek, to przez te wyjeżdzone już haki zacisk po prostu zjeżdza i koło leci do lewej strony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.