ElPortalo Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Witam! Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Właśnie składam swój pierwszy rower tak jak w temacie do Enduro i lekkiego DH. Mam ramę DC Pitbull + amor SR Suntour DURO 130mm Obręcze: Double Track 26' Opony: Continental Vertical ...i kolejnym etapem są hamulce oraz korba i suport 1.Jakie hamulce tarczowe będą odpowiednie? Max.350zł (oczywiście mogą być używane) P.S. Składam swój pierwszy rower, ale nie jest tak, że dopiero zaczynam... po prostu wracam do starego hobby, dlatego chciałbym mieć raczej solidny sprzęcik, ale też bez szaleństwa, na zawodach nie będę startował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Dołóż troszkę i kup Deore M596. Powinny z tarczami 200/180 lub 180/180 wystarczające. To nówki, z używek może coś z serii Juicy, np. J5 ? Powinno zostać jeszcze na serwis u Andrew'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Września 2012 350 na heble same czy z adapterami i tarczami? Jak to drugie to raczej nierealne, nawet używki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElPortalo Napisano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2012 2i regulaminu 350zł bez tarcz... dużo też właśnie słyszałem o tych J5, więc może się na nie zdecyduję. A znacie może jeszcze coś z niższej półki? Czy już lepiej w tą stronę się nie kierować i dobrze zainwestować w hamulce? Złapie jeszcze raz i będę nagradzał ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Skoro chcesz jeździć enduro, lekki DH to oszczędność na hamulcach może się skończyć utratą zdrowia w najlepszym wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElPortalo Napisano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Znalazłem coś takiego na przód, myślicie, że będzie to dobry wybór? http://allegro.pl/nowy-avid-juicy-5-tarcza-203-avid-g2cs-adapter-i2592242821.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K0ras Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Szukałbym SLX 666. Czemu? Poczytaj forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Nowe Deore 596 plus klocki metal. Nic poniżej do Enduro/DH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Hayesy Stroker Traile, nawet mają w zastosowaniu DH no i to dobre heble Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Tylko z cena moze być kłopot Używane Hayes Trail na przód, na tył wersje Ryde tarcze 180< i ogien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 na allegro komplet używek był gdzieś za 300zł, możliwe że nadal jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Jak enduro/lekkie dh to może tylko tylny hebel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Że co? Tylny nie służy do hamowania tylko do przyhamowywania, z przodu kija włoży między szprychy jak zacznie jechać na drzewo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Jak enduro/lekkie dh to może tylko tylny hebel? No widze ze jesteś mistrzem DH tylko tylnego to ja używam jak wracam ze sklepu z zakupami w lewej ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Shimano wg mnie odpuść sobie one sa do zabawy w piaskownicy. Wg mnie Avid Elixir 3/5 lub J3/5 albo hayes stroker. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 No widze ze jesteś mistrzem DH tylko tylnego to ja używam jak wracam ze sklepu z zakupami w lewej ręce Sporo osób jeździ tylko z tylnym (osobiście sam nie wybrałbym się w góry bez przedniego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goncik Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Tak sobie czytam i myślę tak... skoro chcesz spróbować lekkiego DH / Freeride co ogólnie jest dość drogą zabawą to chyba ciut źle zacząłeś. Dla takiego zastosowania to zacząłbym od amora 140/160mm, ale nie ten model Suntur Duro... to jest dirtjump. Ale wracając do tematu: słyszałem, że Avid Elixir 5 (i pochodne) mogą być kłopotliwe, że ciekną (zależy od sztuki) czyli jedni są zadowoleni inni nie. Osobicie teraz zmieniłem z Avidów (co prawda mechanicznych) na hydrauliczne Hayesy Prime i powiem tyle, że są niesamowite (zatrzymuje mnie tylko tylny hamulec więc z zakupami mogę śmigać). Na klamce nie czuć, że tak mocno hamujesz. Przed zakupem zastanawiałem się mocno nad Saint'ami więc jak poważnie chcesz pobawić się we Freeride to ja polecam Hayes Prime (Pro lub Expert) lub Shimano Saint. Wiem... drogo, ale pamiętaj, że freeride to raczej jazda w dół i grawitacja nie pomoże Cię wyhamować... drzewo tak, ale nie o to chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Shimano wg mnie odpuść sobie one sa do zabawy w piaskownicy. Widzisz tak się składa, że byłem tydzień temu na Palenicy ja z kompletem SLX 666, kolega z kompletem Juicy 5. Po 5 godzinach jazdy moje hamulce to nadal były żylety, jego nie działały zupełnie. Nie mówiąc o tym, że on mniej hamował... Jak to wytłumaczysz? Może mu wpadł piasek z tej piaskownicy? Co do używania TYLKO tylnego hamulca w Enduro/DH to doprawdy granica między głupotą a szaleństwem zaciera się coraz bardziej. Trochę mi was żal. Ludzie którzy twierdzą, że w górach nie trzeba hampleka z przodu chyba nigdy z górki nie jechali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f16marcin Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 http://allegro.pl/ha...2667440611.html Tarcze, adaptery i hamulce, z tego co widzę to wersja 2012 Nic tylko brać, sam za 500 wyrwałem identyczny komplet tylko z białymi klamkami ;P Nówki w sklepie kosztują 888 zł. Warto bo hamują super i tarcze też fajnie wyglądają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert93 Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Nic tylko brać 100% racja. Za taką cenę to chyba lepszych nie kupisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Ja osobiście też używam Stroker'ów. Kupiłem je już, jako używane 2 lata temu i do tej pory ani razu mnie nie zawiodły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Shimano wg mnie odpuść sobie one sa do zabawy w piaskownicy. Wg mnie Avid Elixir 3/5 lub J3/5 albo hayes stroker. To może jakieś merytoryczne uzasadnienie tych bredni? Poczytaj sobie forum endurowców o hamulcach i zobacz ile osób jeździ w ciężkim i bardzo ciężkim terenie na Shimano a tutaj nie wypisuj bzdur bo ludzie to czytają i bazując na takiej niewiedzy mogą się błędnie tym zasugerować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Ja osobiście też używam Stroker'ów. Kupiłem je już, jako używane 2 lata temu i do tej pory ani razu mnie nie zawiodły. Strokery Traile to bardzo dobre hamulce, szkoda że nadal niedoceniane i mało popularne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Ja się cieszę, że są niedoceniane. Dzięki temu je kupiłem w bardzo korzystnej cenie... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert93 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Shimano wg mnie odpuść sobie one sa do zabawy w piaskownicy. Wg mnie Avid Elixir 3/5 lub J3/5 albo hayes stroker. Te Avidy są bardziej awaryjne od każdego hamulca Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.