swimfan Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Witam, wczoraj chcialem uzupelnic dziweczynie szpryche,ma trekinga 28 cali.Odkrecilem kolo i chcialem uzyc takiego klucza http://www.amazon.com/IceToolz-Cassette-Lockring-Tool-PIN/dp/B0028N57UU ale lipa nie chce wejsc w wolnobieg,rowki wydaja sie identyczneale brakuje po srednicy kilku setek mm. Mam pytanie czy to wina tego klucza ???czy poprostu sa klucze dedykowane tylko pod wolnobieg i tylko pod kasete i jak mam do kasety to nieodkrece wolnobiegu?czy jak kupie klucz do odkrecana wolnobiegu to odkrece pozniej kasete sa takie uniwersalne?
mklos1 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Jakieś 10 lat temu miałem podobny problem, ale w odwrotnym kierunku. Chciałem odkręcić wolnobieg kluczem kumpla. Klucz był niby taki sam, ale był za luźny i było ryzyko zniszczenia klucza. Klucz był do napędów Campagnolo (o ile dobrze pamiętam). Jeżeli masz klucz do Shimano, to nie powinno być problemów. Być może masz lipny klucz, albo chiński wolnobieg "sh*tmano kompatible". A może właśnie próbujesz odkręcić Campagnolo kluczem Shimano... Co to za rower? Jaki wolnobieg?
Fenthin Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Nie do końca. Odkręcałem kiedyś kumplowi wolnobieg Shimano kluczem do kaset. I trzeba było zejść ze średnicy kilka mm.
mklos1 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Zostało coś z klucza jak kilka mm zdjęliście? Mój BikeHand wchodzi dość ciasno. Jak w kluczu brakuje 2-3 setek to jestem w stanie uwierzyć, że jest lipnie wykonany. @@swimfan, kupiłeś klucz dobrej marki, czy na zasadzie sortuj po najniższej cenie?
swimfan Napisano 1 Września 2012 Autor Napisano 1 Września 2012 ice toolz to raczej lipny nie jest no powiedzmy srednia pólka:) wlasnie kupilem Bike hand odkrecilem bezproblemowo wolnobieg:) , probowalem tez kasete nim odkrecic i tez dalo rade:) tylko nie tak wygodnie jak ice toolz z prowadnikiem. @mklos1 no wiesz jakbym kupil np pedrosa za 50 zl to bylby pewny w 100% za Ice toolz dalem polowe tego:), razczej to wszystko Tajwan;/
mklos1 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Myślałem, że podałeś tylko jako przykład. Jeżeli masz dokładnie ten, co najpierw zapodałeś w linku, to chyba nie jest to klucz do kaset shimano. Nie wygląda jak typowe klucze (mają dłuższe wpusty).
swimfan Napisano 2 Września 2012 Autor Napisano 2 Września 2012 no spokojnie ten co przedstawilem w linku super pasuje do kaset shimano od XT ,slx,lx,deore sprawdzane na zywym organizmie , nie pasuje do wolnobiegu wg. pomiaru suwmiarkowego srednica jest gdzies okolo 0,2 mm wieksza niz do tego klucza do do wolnobiegu zakupinego- Bike Hand . Jednoznacznie wynika ze Ice toolz ten model jest jedynie do kaset co wiaze sie z tym ze jest lepiej dopasowany:) do odkrecania/zakrecania tych ostatnich.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.