Skocz do zawartości

[rower] Pomoc w wyborze

suzuno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was serdecznie, chciałabym abyście pomogli mi wybrać rower do jazdy codziennej jak i w trasę. Robię około 200 km tygodniowo są to głównie ścieżki rowerowe i leśne. Interesuje mnie rower trekkingowy z wyposażeniem. Znalazlam 2 rowery, które mnie interesują jednakże jestem otwarta na inne propozycje, maksymalnie na rower mogę dać 1200zł. Podoba mi się rower nr 3 jednakże nie jestem pewna co do jego jakości. Dziękuję za podpowiedzi w wyborze roweru.

1. Kross Trans Continental 21 srebrny 21 srebrny | Rowery \ Kross \ 2011 Rowery \ Trekking Promocje \ Trekking | Centrum sportowe. Największy wybór rowerów Kross w najniższych cenach.

2. Rower Romet CLASSIC 1000 D niebieski 2011 - PROMOCJA! [Rclassic1000dn] - 688.00�PLN : Sklep sportowy ARKUS | Rowery | Skutery | Motory | Quady | Atlasy | Trenażery | Bieżnie

3. Rower ARKUS DELTA T 1000 D

• Mod Team
Napisano

Najlepszą opcją z tych 3 jest pierwszy, ma ... no mozna powiedzieć najlepszy osprzęt. Ten który sie podoba tobie jest z tego co sie doczytałem stalowy, czyli będzie ciężki a i swoją technologią daleko w lesie stoi.

Za 1200 zł ja bym szukał czegoś lekko przechodzonego ;)

Napisano

2i regulaminu

Osprzęt w tych Arkusach nie jest aż taki znowu zły :) Części do niego na pewno będą mieli, tym bardziej, że serwisy w większości przypadków są przygotowani bardziej na serwisowanie tych rowerów do 1500 zł niż powyżej 4k zł.

Jak na płeć piękną jesteś dość wysoka, dlatego rozmiar ramy dla Ciebie będzie najlepszy 18".

Jednak jeżeli miałbym wybierać między Arkusem a Eurobikiem to wybrałbym tego drugiego. Lepsze przerzutki, napęd - a dla Ciebie, robiąc tygodniowo 200 km to bardzo ważne. Sadze, że lepsze siodełko i lepiej amortyzowana sztyca tez jest na + dla Eurobika. Jeżeli nie przeszkadza Ci mniej biegów to kupuj drugiego :)

Napisano

2i regulaminu

Jeżeli masz możliwość przejechać się na jednym i na drugim to skorzystaj z niej.

Ideał byłby 18, jednak jeżeli będziesz go używała na dłuższych trasach to weź 19. W przypadku dziewczyn, dobór ramy jest o tyle łatwy, że górna rama nie jest równoległa do asfaltu :)

A gdzie będziesz kupowała rower?

Ja przejazdem kiedyś kupowałem tylną przerzutkę na Sienkiewicza. Mili panowie byli ;)

Napisano

W Olypicu myślę żeby kupić. Duży wybór rowerów mają. Ciągle się waham między tym Rometem a Eurobikiem. Rometa miałabym tam na miejscu a Eurobike musiałabym kupić przez allegro, a troszkę się boje tak kupować rower właśnie z tego względu, że na miejscu mogę się przejechać.

Teraz koniec wakacji więc zapewne zmniejszy się też ilość kilometrów pewnie do 100 :( Pozdrawiam serdecznie .

• Mod Team
Napisano

Najlepiej jak siądziesz, przejedziesz sie kilka metrów i stwierdzisz który będzie lepszy większy czy mniejszy. Unibike jest dużo lepszy od arkusa z jednym wyjątkiem arkus ma kasetę co jest bardzo chwalone, unibike niestety nie.

Co to jest i czym sie różni nie będę Ci pisał bo myślę ze i tak Cie to nie obchodzi natomiast fakt jest taki iż kaseta jest lepsza.

Ja bym pomyslał o czymś takim. Uzywka ale mysle ze na głowe bije podane propozycje http://allegro.pl/damka-giant-metro-rs1-alu-amor-alivio-stan-bdb-i2569642718.html

Napisano

Rozumiem Twój dylemat.

Powiem tak, aż tak bardzo dużej równicy nie ma miedzy tymi dwoma modelami. Romet też jest całkiem OK.

A jaki jest cel jazdy na rowerze?? Dla kondycji, rekreacji, rozrywki?

Napisano

Unibike jest dużo lepszy od arkusa

Nie Arkus tylko Romet Classic 1000D 26" z 2011 roku. Celem jest rekreacja i kondycja. Jak pisałam głownie ścieżki rowerowe i czasem leśne. Używka nie wchodzi w grę, bo chcę mieć rower na gwarancji.

Napisano

Jak nie jesteś przekonana do zakupu na allegro, to pędź śmiało do Olympic-a i albo kup Rometa, albo poproś ich aby zaproponowali jakąś ciekawą alternatywę.

A do tej pory na czym jeździłaś??

Napisano

Do tej pory to był jakiś noname czyli coś roweropodobne trekkingowe :D. Chciałabym mieć w końcu porządny rower.

• Mod Team
Napisano

Wg mnie potrzeba mieć gwarancje na rower to jest troche nie trafiony pomysł ... pęknie ci szprycha - rower użytkowany nie zgodnie z przeznaczeniem, scentruje sie koło po tygodniu to samo, jedyne co da sie reklamować to wadliwe opony, pęknięte ramy i ewidentnie urwane rzeczy ... poza tym gwarancja zmusza to robienie płatnych przeglądów. No ale co kto woli, ja np nie lubie wyrzucać pieniędzy ;)

Napisano

Ale tutaj gwarancja gwarancją... Chodzi też o to, że jednak nowy rower to nowy.

Wiadoma sprawa, kupując używany w tej samej cenie dostaniemy lepszy osprzęt. Podobna pytająca jest w przypadku samochodów. Pamiętam, jak ja dwa lata temu kupiłem Kellysa Definite u siebie w mieście. Każdy jakiś przegląd, czy regulacja, bądź porada była tańsza, niż jakbym przyszedł z rowerem z zewnątrz,

• Mod Team
Napisano

Tu jest tak samo lub podobnie jak z autami, Kupuje nowy samochód za 100k zł i sie ciesze ... szczegół ze za 2 lata straci on ok 35-40% swojej ceny wyjściowej, natomiast kuując za 100k zł samochod nawet roczny zyskujemy prawie nowe auto z lepszym wyposażeniem lub wyższej półi ...

Podobnie z rowerem, kupuje rowery rower za 1000zł nie ma czego sie spodziewać osprzęt w najlepszym wypadku na kasecie z najniższej półi i przerzutki rzędu altusa góra ... kupując lekko używany a nie mówimy tu o DH czy FR gdzie rowery faktycznie sie zużywają tylko rowerze miejskim który toczy sie głównie po asfalcie, dostojnie, powoli wręcz majestatycznie i nawet nie musi mieć lepszego osprzętu ale koła uszczelnione porządnie, na łożyskach maszynowych żeby były bezobsługowe co dla kobiety jest bardzo ważną rzeczą. posiadał sprawne dynamo najlepiej w piaście, dobre hamulce itd ... i co z tego ze jest używany jak za przegląd czy serwis i tak i tak trzeba zapłacić wiec jaki jest w tym sens ?

A jakie jest prawdopodobieństwo ze rower będzie miał taką wadę która można i da sie bez nerwicy reklamować ?? - prawie żadne.

Napisano

Wiem z doświadczenia z firmą Olimpic że jak z nimi porozmawiasz to z ceny coś opuszczą, kupowałem tam rower Merida bo maja bardzo duży wybór ich modeli oraz innych marek, podejrzewam że z jazda próbną tez nie będzie problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...