Skocz do zawartości

[wolnobieg] kto posiada klucz do takiego?

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy nie mam odpowiedniego klucza do starego szosowego wolnobiegu a pękła mi szprycha od strony napędu, czy ktoś z Warszawy posiada taki jak na obrazku http://img.bazarek.p...5ea2bedaa9.jpeg i mógłby pomóc w odkręceniu? Dodam jeszcze że pryskam WD-40 i to jakby w ogóle nie pomaga :( już waliłem młotkiem i wielkim gwoździem, gwóźdź się poddał. wygiąłem też kawał solidnej blachy, po prostu już nie widzę innego rozwiązania jak zastosowanie tego klucza. Kto ma i pomoże??

No kurcze ja taki klucz mam!!!! ale do Białej P. nie podjadę bo za daleko. Proponuję wolnobieg rozkręcić punktakiem (prawdopodobnie lewy gwint) i wsadzić delikatnie w odpowiedni sposób w imadło i pokręcić kołem. Proste prawda? :thumbsup:

Ps. wd40 nic nie pomoże.

Super, jakbym chciał wydać 20 zł to bym nie pytał na forum tylko użył wyszukiwarki :P dalej otwarte pytanie :)

Kto może pożyczyć taki klucz?

nadal Cię nie rozumiem - dwie kwestie

gdybym chciał pożyczać klucze do roweru po przez forum napisałbym około 100 tematów . . .

mam ten klucz - i co !? mam Ci go wysłać ? a może dostarczyć osobiście ?

mam ten klucz - i co !? mam Ci go wysłać ? a może dostarczyć osobiście ?

Gdyby kolega czytał uważnie zauważyłby że w pierwszym poście napisałem takie zdanie: "czy ktoś z Warszawy posiada taki jak na obrazku http://img.bazarek.p...5ea2bedaa9.jpeg i mógłby pomóc w odkręceniu?"

Punktakiem próbowałem już złamałem dwa na tym wolnobiegu, który gwint to sprawa jest otyle prosta że musi być prawy bo inaczej odkręcałby się podczas pedałowania ;). Taki klucz za 8zł to chyba by skończył jak owe punktaki, a w Warszawie liczą sobie za drobiazgi jak za zboże więc za 8 to i tak bym nie kupił :P, dziś znalazłem serwis w którym za darmo lub ,jak to ujął serwisant, za parę złotych jeżeli będzie dużo pieprzenia się tym zajmą :) sprawa zamknięta ;).

P.S. WD-40 pomaga luzować gwinty ale w tym przypadku nie chciałem żeby wymył smar z samego wolnobiegu więc dużo nie pryskałem.

jak rozumiem-to jest jednorzędówka [...] (te made in Chrl)...

No i właśnie niespodzianka :) to wolnobieg polskiej produkcji 4-rzędowy w rowerze Romet Rekord :D

Jednorzędówkę bym tłukł czym popadnie ale tego mi szkoda bo jest w dobrym stanie a 4-rzędowego nigdzie już chyba nie dostanę :(

Na moje bez problemu obsłuży. Podejrzewam że obecna przerzutka XTR obsłużyła by nawet 12 zębatek z tym że jeszcze pan Shimano nie wymyślił do tego manetki. Na to musimy jeszcze poczekać jakieś 15 lat :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...