makog Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Witam poszukuje dobrego, jak najmniej stwarzającego opór dynama do roweru, chodzi mi o tradycyjne dynamo montowane na ramie rowerowej, a nie takie w pieście, ponieważ wymiana koły lub piasty nie wchodzi w grę. Forum już przesszukałem ale nie znalazłem żadnego podobnego tematu
tuoomek Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 zobacz AXA HR-Traction. Jedno z lepszych i w miarę tanie
mklos1 Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Lampka zasilana ogniwem nie wystarcza? Moim zdaniem albo piasta albo nic. Co prawda dawno z dynamem nie jeździłem, więc rozumiem, że technologia poszła nieco do przodu
PoleK Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Jest też lampka na dynamo wykorzystujące prąd wirowy/indukcje nie pamiętam teraz:) Jak się domyśleć można, nie stawia prawie w ogóle oporu. co do zwykłego dynama, to w turystyka nie pakowałbym nic drogiego, a chyba za dużo sprzętu nie używasz, jeśli styka Ci lampka na dynamo...
Tadeus Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 No wiecie, dużo naprawdę świetnych starszych trekkingów z wysokiej półki miało normalne dynama i jakoś się na nich jeździło. Ten najwyższy model axa ma też całkiem niezłe opinie. Z drugiej strony. Wolałbym jednak zapłacić w serwisie, by mi wpletli dynamo w piaście.
dymcio111 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Jest też lampka na dynamo wykorzystujące prąd wirowy/indukcje nie pamiętam teraz:) Jak się domyśleć można, nie stawia prawie w ogóle oporu. co do zwykłego dynama, to w turystyka nie pakowałbym nic drogiego, a chyba za dużo sprzętu nie używasz, jeśli styka Ci lampka na dynamo... Np tu http://www.centrumrowerowe.pl/pl-PL/produkt/123444/450/Lampka-przednia-SL550-STEADY-LIGHT-REELIGHT http://www.centrumrowerowe.pl/pl-PL/produkt/123435/450/Lampka-przednia-SL620-POWER-BACKUP-REELIGHT http://www.centrumrowerowe.pl/pl-PL/produkt/123442/450/Lampka-przednia-SL520-POWER-BACKUP-REELIGHT
mklos1 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 No wiecie, dużo naprawdę świetnych starszych trekkingów z wysokiej półki miało normalne dynama i jakoś się na nich jeździło. Ludzie kiedyś jeździli dyliżansami, bo samochodów nie było i też jakoś się jeździło Każda lepsza lampka i tak jest na baterie. Świat idzie w diody średniej i dużej mocy, a zasilanie ich bezpośrednio z dynama jest niemożliwe (bez przetwornicy). Mocne lampy do dynama są raczej rzadkością (i nie są tanie - np Philips Saferide). Ja zasilanie z dynama (piasta) traktuję jako awaryjne. Podstawowe oświetlenie i tam mam bateryjne.
tuoomek Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 ta lampka zasilana indukcją raczej nada się tylko jako oświetlenie ostrzegawcze Dynamo lights � Ride On w porównaniu do innych lampek na dynamo, "świeci" co najmniej marnie
Tadeus Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 mklos: Bez przesady, ostatnio często wychodzimy ze znajomym pojeździć po pracy (większość czasu jazdy jest już ciemno) i normalny halogen 10 lux na zewnętrznym archaicznym dynamie mojej żony spokojnie starcza by i ostrożnie pojeździć po leśnych ścieżkach i być widocznym na ulicach. Świeci jaśniej niż bateriowe do 60zł całej reszty Problem jest tylko, gdy wjedzie się kałużę - mokra opona zupełnie nie trzyma główki dynama - i dlatego polecałbym w piaście. Ilość światła jaką wyprodukować może halogen na dynamo uważam za zupełnie wystarczającą do wszystkiego poza szybszą jazdą w nieznanym nieoświetlonym terenie. Warto zauważyć, że np w Niemczech rowery z oświetleniem bateriowym w ogóle nie są dopuszczone do ruchu ulicznego (wyjątek - rowery poniżej 12kg) - dopuszczone są jedynie te na dynamach.
mklos1 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Można jechać z typową lampką, ale to nie jest jazda, tylko asekuracyjne toczenie się. A jak chcesz mieć coś godnego (przytoczony philips ~150 PLN), to i tak trzeba wydać słuszne pieniądze. Podobnie jest w przypadku oświetlenia bateryjnego. Dobre oświetlenie kosztuje swoje (np Roxim RX-5), ale różnicę masz taką, że masz na kilkanaście metrów snop światła o szerokości całej ścieżki rowerowej.
Morin Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Myślę, że typowe dynama (3W,6V) dadzą sobie radę z jasną diodą LED. Z reguły są to diody 1W lub 2W. Mimo wszystko uważa, że dynamo to strata $$. Koszt dynamo to ok. 50zł. 1kW to wydatek ok. 40gr. Także bardziej opłaca się ładować akumulatorki Pozdrawiam!
makog Napisano 1 Września 2012 Autor Napisano 1 Września 2012 Panowie, wiec co w takim ukladzie powiecie o takim wynalazku firmy kross http://pmbike.pl/pl/p/LAMPA-ROWEROWA-PRZOD-KROSS-ET-3102/419 ?
Morin Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Wygląda ciekawie, ale myślę, że taniej wyjdzie zakup latarki taktycznej z mocowanie do kierownicy. No i odradzam ten sklep, trzymaj się od niego z daleka. Pozdrawiam!
mklos1 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Latarka tak, ale musi mieć strumień min. 200 lm (podkreślam realnego!). Polecam latarki na diodzie Cree XM-L. Nawet jak nie będzie trzymać deklarowanych parametrów, to i tak świeci bardzo mocno. Z jedną można już w las jechać. Do miasta - jeżeli jest relatywnie dobrze oświetlone wystarczy cokolwiek. To i tak pełni funkcję światła pozycyjnego. Do oświetlania drogi i tak potrzeba coś więcej. Roxim RX-5 jest chyba nie do pobicia. Latarki taktyczne oślepiają ludzi jak chce się nimi świecić dalej. Ewentualnie Philips Saferide mógłby by być ciekawy (bo jest mocniejszy niż Roxim). http://youtu.be/zmF-L9tsYsU http://youtu.be/dZm45mfdHv8 Oczywiście zarówno Philips jak i Roxim to bardzo drogie lampy, ale nie należy oczekiwać od chińskiej lampki za 20 czy 50 pln że będzie oświetlać drogę jak reflektor samochodowy.
makog Napisano 2 Września 2012 Autor Napisano 2 Września 2012 Panowie, znalazlem to dynamo w miare tanio http://www.rowerystylowe.pl/produkt.php?products_id=1370{6}155 i czy sa na forum osoby które go używają, bo z opini które są w sklepie wygląda to ciekawie. Ale może ktoś z osób z forum ma takie dynamo i wyraził by swoją opinie na jego temat, tym bardziej ze mam typowego trekinga i jakos mi sie nie uśmiecha bawić w latareczki, akumulatorki i baterie.
mklos1 Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Jak nie masz lampki do tego dynama, to polecam lampkę na tył tej samej firmy (z podtrzymaniem). Dobra jest: link (lub wersja na błotnik link) Dioda jest naprawdę niezła, a podtrzymanie jest dość pożądanym elementem bezpieczeństwa. Osobiście nie ufam opiniom zamieszczanym w sklepach. Miałem kiedyś sytuację, że negatywna opinia o produkcie została zmoderowana - jaki to był sklep - nie powiem, żeby mu reklamy nie robić (popularny niegdyś sklep z elektroniką/agd/rtv).
makog Napisano 2 Września 2012 Autor Napisano 2 Września 2012 Oświetlenie mam bo było w orginale z rowerkiem, co prawda nieco inne ale tylne jest z podtrzymaniem, tylko samo dynamo zamontowanie fabrycznie to takie najtansze, ktore nie dosc ze strasznie wyje to jeszcze daje dosc znaczne opory, i dlatego mysle nad zmiana tego zamonowanego fabrycznie dynama na cos lepszego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.