Skocz do zawartości

[oświetlenie] - Dobre dynamo

makog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukuje dobrego, jak najmniej stwarzającego opór dynama do roweru, chodzi mi o tradycyjne dynamo montowane na ramie rowerowej, a nie takie w pieście, ponieważ wymiana koły lub piasty nie wchodzi w grę. Forum już przesszukałem ale nie znalazłem żadnego podobnego tematu :(

Jest też lampka na dynamo wykorzystujące prąd wirowy/indukcje nie pamiętam teraz:)

Jak się domyśleć można, nie stawia prawie w ogóle oporu.

co do zwykłego dynama, to w turystyka nie pakowałbym nic drogiego, a chyba za dużo sprzętu nie używasz, jeśli styka Ci lampka na dynamo...

No wiecie, dużo naprawdę świetnych starszych trekkingów z wysokiej półki miało normalne dynama i jakoś się na nich jeździło. Ten najwyższy model axa ma też całkiem niezłe opinie.

Z drugiej strony. Wolałbym jednak zapłacić w serwisie, by mi wpletli dynamo w piaście.

Jest też lampka na dynamo wykorzystujące prąd wirowy/indukcje nie pamiętam teraz:)

Jak się domyśleć można, nie stawia prawie w ogóle oporu.

co do zwykłego dynama, to w turystyka nie pakowałbym nic drogiego, a chyba za dużo sprzętu nie używasz, jeśli styka Ci lampka na dynamo...

Np tu ;)

http://www.centrumrowerowe.pl/pl-PL/produkt/123444/450/Lampka-przednia-SL550-STEADY-LIGHT-REELIGHT

http://www.centrumrowerowe.pl/pl-PL/produkt/123435/450/Lampka-przednia-SL620-POWER-BACKUP-REELIGHT

http://www.centrumrowerowe.pl/pl-PL/produkt/123442/450/Lampka-przednia-SL520-POWER-BACKUP-REELIGHT

No wiecie, dużo naprawdę świetnych starszych trekkingów z wysokiej półki miało normalne dynama i jakoś się na nich jeździło.

Ludzie kiedyś jeździli dyliżansami, bo samochodów nie było i też jakoś się jeździło :laugh:

Każda lepsza lampka i tak jest na baterie. Świat idzie w diody średniej i dużej mocy, a zasilanie ich bezpośrednio z dynama jest niemożliwe (bez przetwornicy). Mocne lampy do dynama są raczej rzadkością (i nie są tanie - np Philips Saferide). Ja zasilanie z dynama (piasta) traktuję jako awaryjne. Podstawowe oświetlenie i tam mam bateryjne.

mklos: Bez przesady, ostatnio często wychodzimy ze znajomym pojeździć po pracy (większość czasu jazdy jest już ciemno) i normalny halogen 10 lux na zewnętrznym archaicznym dynamie mojej żony spokojnie starcza by i ostrożnie pojeździć po leśnych ścieżkach i być widocznym na ulicach. Świeci jaśniej niż bateriowe do 60zł całej reszty :)

Problem jest tylko, gdy wjedzie się kałużę - mokra opona zupełnie nie trzyma główki dynama - i dlatego polecałbym w piaście. Ilość światła jaką wyprodukować może halogen na dynamo uważam za zupełnie wystarczającą do wszystkiego poza szybszą jazdą w nieznanym nieoświetlonym terenie.

Warto zauważyć, że np w Niemczech rowery z oświetleniem bateriowym w ogóle nie są dopuszczone do ruchu ulicznego (wyjątek - rowery poniżej 12kg) - dopuszczone są jedynie te na dynamach.

Można jechać z typową lampką, ale to nie jest jazda, tylko asekuracyjne toczenie się. A jak chcesz mieć coś godnego (przytoczony philips ~150 PLN), to i tak trzeba wydać słuszne pieniądze. Podobnie jest w przypadku oświetlenia bateryjnego. Dobre oświetlenie kosztuje swoje (np Roxim RX-5), ale różnicę masz taką, że masz na kilkanaście metrów snop światła o szerokości całej ścieżki rowerowej.

Myślę, że typowe dynama (3W,6V) dadzą sobie radę z jasną diodą LED. Z reguły są to diody 1W lub 2W.

Mimo wszystko uważa, że dynamo to strata $$. Koszt dynamo to ok. 50zł. 1kW to wydatek ok. 40gr.

Także bardziej opłaca się ładować akumulatorki :P

Pozdrawiam!

Latarka tak, ale musi mieć strumień min. 200 lm (podkreślam realnego!). Polecam latarki na diodzie Cree XM-L. Nawet jak nie będzie trzymać deklarowanych parametrów, to i tak świeci bardzo mocno. Z jedną można już w las jechać.

Do miasta - jeżeli jest relatywnie dobrze oświetlone wystarczy cokolwiek. To i tak pełni funkcję światła pozycyjnego. Do oświetlania drogi i tak potrzeba coś więcej. Roxim RX-5 jest chyba nie do pobicia. Latarki taktyczne oślepiają ludzi jak chce się nimi świecić dalej. Ewentualnie Philips Saferide mógłby by być ciekawy (bo jest mocniejszy niż Roxim).

Oczywiście zarówno Philips jak i Roxim to bardzo drogie lampy, ale nie należy oczekiwać od chińskiej lampki za 20 czy 50 pln że będzie oświetlać drogę jak reflektor samochodowy.

Panowie, znalazlem to dynamo w miare tanio http://www.rowerystylowe.pl/produkt.php?products_id=1370{6}155 i czy sa na forum osoby które go używają, bo z opini które są w sklepie wygląda to ciekawie. Ale może ktoś z osób z forum ma takie dynamo i wyraził by swoją opinie na jego temat, tym bardziej ze mam typowego trekinga i jakos mi sie nie uśmiecha bawić w latareczki, akumulatorki i baterie.

Jak nie masz lampki do tego dynama, to polecam lampkę na tył tej samej firmy (z podtrzymaniem). Dobra jest: link (lub wersja na błotnik link) Dioda jest naprawdę niezła, a podtrzymanie jest dość pożądanym elementem bezpieczeństwa.

Osobiście nie ufam opiniom zamieszczanym w sklepach. Miałem kiedyś sytuację, że negatywna opinia o produkcie została zmoderowana - jaki to był sklep - nie powiem, żeby mu reklamy nie robić (popularny niegdyś sklep z elektroniką/agd/rtv).

Oświetlenie mam bo było w orginale z rowerkiem, co prawda nieco inne ale tylne jest z podtrzymaniem, tylko samo dynamo zamontowanie fabrycznie to takie najtansze, ktore nie dosc ze strasznie wyje to jeszcze daje dosc znaczne opory, i dlatego mysle nad zmiana tego zamonowanego fabrycznie dynama na cos lepszego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...