djdan Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 http://allegro.pl/nowa-nokia-e52-bez-locka-gwarancja-i2566632908.html- tu masz jak nowy. Dodam jeszcze, że E55 (kuzyn posiada) jest bliźniacza do E52, ma tylko inną klawiaturę (biznesową) Pzdr!
prawysierpowy Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 Ja mam Nokie N8 i ją polecam. GPS Super (za darmo). Szybko łapie sygnał i w ogóle. Bateria też spoko. Ale do 300zł raczej jej nie kupisz. Mój brat ma E52 i też super tel (nie wiem czemu ci się nie podoba). Bateria trzyma mu bardzo długo. Zaliczył mu nawet kilka kąpieli, a o upadkach nawet nie wspominam i dalej DZIAŁA. Także generalnie polecam NOKIE (nie NOKLE ) Pzdr! Nie wiem czemu tak podkreślasz że GPS za darmo, teraz w wiekszosci nowych telefonów jest gps za free. W google maps wystarczy objechać mapy swojego regionu na róznych powiększeniach podczas połączenia wifi, mapki sie wgrają do pamięci podręcznej i też bedą za darmo, potem wystarczy trzymać troche wolnego miejsca na telefonie i sie nie usuną przynajmniej u mnie w telefonie tak jest i działa offline
djdan Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 No ale ja nie muszę nic robić, żeby mieć za darmo, a to WIELKI + dla Nokii (zresztą kupiłem ją dla GPS i aparatu 12mpx). Mapy miałem od razu wgrane dla całej Europy. Na androidach chyba trzeba płacić za GPS. Nie wiem jak z Windowsem. Pzdr!
black1921 Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 Za żaden GPS w Androidzie nie trzeba płacić. Wystarczy pobrać program typu Locus do tego mapy wybranego obszaru i można śmigać. Ewentualnie, tak jak kolega wyżej pisał, można korzystać z google maps.
jasinski21444 Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 Za gps się nie płaci jest darmowy A polecam program typu Sygic lub CoPilot który ma mapy offline
prawysierpowy Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 Hmm, a CoPilot i Sygic Aura z mapą polski są bezpłatne i dopiero jak chce sciągnąc mapy innych krajów to sie płaci czy jak?
Lothar75 Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 Polecam Samsunga Galaxy S. Działa rewelacyjnie z Endomondo a w tle PowerAmp i od czasu do czasu google maps do tego jeszcze 3g włączone. Z baterią jak to we współczesnych tel. szału nie ma. Najdłużej jeździłem jakieś 7h i po powrocie z traski zostało jeszcze jakieś 20% energii. Uważam, że i tak nieźle. Zawsze można za kilka $ kupić dodatkową baterię albo jakiś pakiet zasilający.
black1921 Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 @Lothar75 nie masz problemów z GPSem w Samsungu? Bo mojemu zdarza się gubić sygnał. A poza tym często trasa, którą jadę nie pokrywa się z tym co widzę w Endomondo.
PoleK Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 @Lothar75 nie masz problemów z GPSem w Samsungu? Wiem że to nie do mnie, ale to juz kwestia programu, czasu co jaki zapisuje i ustawien DOP czy jak one sie tam zwa... u mnie pokrywa się w 90% z fotkami z satelity:)
jasinski21444 Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 Hmm, a CoPilot i Sygic Aura z mapą polski są bezpłatne i dopiero jak chce sciągnąc mapy innych krajów to sie płaci czy jak? W przypadku CoPilot mapy innych krajów są za darmo , zawsze można mapy ściągnąć z chomikuj czy innego cusia
black1921 Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 Wiem że to nie do mnie, ale to juz kwestia programu, czasu co jaki zapisuje i ustawien DOP czy jak one sie tam zwa... u mnie pokrywa się w 90% z fotkami z satelity:) A z jakich programów korzystasz? Bo u mnie Endomondo i RunKeeper pokazują mniej więcej to samo. I zdarza się, że jadę np. przez środek zalewu
PoleK Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 Sports Tracker na Windows mobile:) ustawienie zapisu co 2sec, daje dobre rezultaty, ustawienie co 1sec - prawie ideał http://www.endomondo.com/workouts/86506403 tu masz na otwartej przestrzeni (nie patrz na pokrywanie z "drogami" googli, tylko z fotkami z satelity, bo drogi googli są baaardzo uproszczone, zazwyczaj idą po domach:D)
comrat Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 lothar75 - a jaką masz wersję androida w telefonie? też mam Galaxy S i nie cholery nie działa mi naraz tracker GPS (próbowałem ze sports-trackerem, Navime, Endomondo) oraz słuchanie MP3 (próbowałem ze standardowym odtwarzaczem, PowerAmpem i jeszcze jakimś innym). Kiedy leci mp3 w tle to obojętnie który tracker zaczyna nagrywać ślad GPS ale po chwili przestaje i czapa... trasa nie nagrana... (wyłacza nagrywanie kiedy ekran samoczynnie gaśnie). Próbowałem na 100 sposobów i ustawień telefonu i nic.... Nie miałeś takiego problemu?
marrik Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 comrat a nie używasz jakiegoś task killera i to on zamyka Ci te apki działające w tle? Do zapisu trasy na Androida polecam "Moje trasy" dostępny w Google Play. Działa w tle i nigdy mi się jeszcze nie wyłączył a do tego bardzo dokładnie zapisuje trasę.
black1921 Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 PoleK te ustawienia częstotliwości zapisu zmieniasz w telefonie czy w konkretnym programie? Bo nigdzie tego nie widzę.
ELF Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 W google maps wystarczy objechać mapy swojego regionu na róznych powiększeniach podczas połączenia wifi, mapki sie wgrają do pamięci podręcznej i też bedą za darmo, potem wystarczy trzymać troche wolnego miejsca na telefonie i sie nie usuną przynajmniej u mnie w telefonie tak jest i działa offline Od jakiegoś czasu można po prostu zaznaczyć obszar i zgrać go do używania offline. Znakomicie ułatwia to korzystanie z nawigacji bo ściaganie mapek na bieżąco przy marnym zasięgu potrafiło skutecznie zabić korzyści z google maps w terenie. Warszawa i okolice zajęła mi 18 mb (android , sony xperia neo v). Bardzo przydatne jak dla mnie są wskazówki głosowe , muzyka leci w tle i ścisza się przy manewrach. Pozdrawiam Elf
PoleK Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 w programie, ale nie zdziwie sie jesli na Androida nie ma żadnego porządnego trackera, bo tam w markecie więcej syfu niż przydatnych aplikacji... w google maps mobilnych, najlepszy jest street view jak czegos szukasz:P
djdan Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 Nie miałem nigdy andka, ale z opinii wiem, że ten system jest syfiasty i żre baterie jak tralala
sewer231 Napisano 4 Września 2012 Autor Napisano 4 Września 2012 kurde moja e52 miala byc na dzis naprawiona i dalej sa poblemy przedłużylo sie do piątku (czyli już cały miesiąc będzie w naprawie ) i w ogóle nie wiadomo czy bedzie dzialac co za serwis . ah szkoda gadac
Deg2 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Witam wszystkich. Pozwolę się lekko wciąć w temat. Otórz jestem posiadaczem 3 letniej już Jeżynki 8520. Do końca tego roku mam zamiar wymienić staruszkę tylko nie bardzo wiem na co :/ Szukam właśnie telefonu, który poprzez dostęp do aplikacji "rowerowych" stanie się małym centrum pomocy zagubionego ścieżkowca (mapy, kompas, gps). Nie ukrywam, nie jestem fanem smartfonów ani telefonów z mega wybajerzonymi wyświetlaczami które obslugiwać trzeba 4 rękami i działają 4 godziny. Najbardziej pasują mi Jeżynki (moja 3 latka trzyma jeszcze 7 dni na orginalnej baterii). Jednak nie wiem czy są dostępne jakieś aplikacje na BB dla rowerzystów ? Właśnie to jest fajne w Androidach i Windowsach że rynek aplikacji jest wieeeeelki :/ Spotkał się ktoś lub ma i korzysta z aplikacji rowerowych na BB ? Jeśli tak to na jakim BB? A jeśli nie to co z Androidem lub Windą polecacie ?
marrik Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Djdan to zależy kto te opinie wydaje. Prawdą jest, że android nie jest dla wszystkich, na nim trzeba się troszkę znać, to jest tak samo jak z linuksem. Mając androida nie jesteś skazany na widzimisię producenta telefonu co do aktualizacji. Jest cała masa developerów tworzących różne ROMy i modyfikacje dzięki czemu telefon jest wydajniejszy i oszczędniejszy aniżeli na fabrycznym systemie. Wątpię czy to samo można robić na symbianie czy WM. Co do trackerów na androida to tylko, tak jak pisałem wcześniej, "Moje trasy".
Lothar75 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 "lothar75 - a jaką masz wersję androida w telefonie?" - Obecnie 2.3.6 - rom JW5 z kernelem Semaphore 2.7.4 też mam Galaxy S i nie cholery nie działa mi naraz tracker GPS (próbowałem ze sports-trackerem, Navime, Endomondo) oraz słuchanie MP3 (próbowałem ze standardowym odtwarzaczem, PowerAmpem i jeszcze jakimś innym). "Kiedy leci mp3 w tle to obojętnie który tracker zaczyna nagrywać ślad GPS ale po chwili przestaje i czapa... trasa nie nagrana... (wyłacza nagrywanie kiedy ekran samoczynnie gaśnie). Próbowałem na 100 sposobów i ustawień telefonu i nic.... Nie miałeś takiego problemu?" - Na początku przygody z Endo, faktycznie nie dało się na raz słuchać muzyki i zapisywać trasy. Kupiłem pełną wersję Endomondo Pro i PowerAmp'a i wszystko ładnie działa obok siebie i ze sobą. Na ten rom mam też zainstalowany launcher GO Launcher i blokadę ekranu GO Locker. Nie wiem czy to może mieć jakiekolwiek znaczenie, ale podaję bo u mnie z tym działa. Tak na marginesie. Trochę się bawiłem ostatnio w testowanie różnych romów do SGS'a. Przerobiłem ICS'a 4.0.4 CM9 i Jelly Bean 4.1 CM10. Romy świetne jeśli chodzi o wydajność, szczególnie CM10 daje nowe życie Galaxy S. Lubią się z baterią i przynajmniej u mnie nie zauważyłem BD. Jednak nie ma róży bez kolców. W obecnych wersjach GPS to masakra. Enomondo zapisywało czasami 3, czasmi 8 km z 25 przejechanych. Wróciłem do nowego "Piernika" i GPS ozdrowiał. Łapie fixa w 10 - 20 sekund i w zasadzie nie rwie połączenia. Owszem cudów nie ma i zdarza się rwanie sygnału, ale podglądając trasę i sprawdzając ilość km wg licznika wszystko się zgadza z drobną odchyłką. Co do samego pokrywania się graficznego zapisu trasy z drogą którą pokonuję to są dni, że zapis z Endo idzie równo po trasie a czasami wygląda jakbym błądził w okolicy drogi którą jadę. Dla pocieszenia właścicieli SGS'a powiem, że przejechałem się z SGS3. Zapis trasy masakryczny i to w piękny słoneczny dzień Nie miałem nigdy andka, ale z opinii wiem, że ten system jest syfiasty i żre baterie jak tralala Zależy jaka wersja andka, jaka słuchawka i jaki user. U mnie na SGS bateria wytrzymuje minimum 24 do 48h z wifi, 3G i średnio 50km z GPS. Ale wystarczy, że 5 letni syn dobierze się do telefonu i bateria topnieje w oczach. Mistrzostwo świata jeśli chodzi o zużycie energi miała Omnia2 - potrafiła 5dni żyć na jednym ładowaniu. Przy normalnym dla mnie użytkowaniu.
black1921 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Jeśli chodzi o ROM na SGSie to ja w tej chwili użytkuję 2.3.5, muszę wreszcie przejść na 2.3.6. Fixa łapie szybko, ale podginałem blaszkę wewnątrz telefonu, żeby lepiej stykała się z anteną (mod opisany na wielu stronach poświęconych temu modelowi). Niestety w tracie jazdy zdarza mu się zgubić sygnał i wychodzą głupoty. Podobno moduły GPS w Samsungach nie są zbyt udane. Z tego co można wyczytać najlepsze ma Nokia. Ale ich systemy operacyjne są nie dla mnie.
Lothar75 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Fixa łapie szybko, ale podginałem blaszkę wewnątrz telefonu, żeby lepiej stykała się z anteną (mod opisany na wielu stronach poświęconych temu modelowi). Niestety wielu się to nie udało bo blaszka pękała. Ja się przed tym modem powstrzymałem. Po zabawach z romami widzę że bardzo dużo robi oprogramowanie. Co do GPS'u w Samsungach to chyba faktycznie jest słaby bo nawet na SGS3 bywają problemy. Jednak nie wiem czy są dostępne jakieś aplikacje na BB dla rowerzystów ? Na runie leśnym się nie znam, ale może TO cię zainteresuje. Całe 10s. szukania z wujkiem google.
Deg2 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Bardziej od "czy istnieją aplikacje" chodziło mi o "dla rowerzystów". To że aplikacje na BB istnieją to ja sobie z tego zdaję sprawę. Tylko czy ktoś już to sprawdził i coś może polecić. Moja 3 letnia Jeżynka nie ma dostępu do tego typu sklepu więc stąd pytanie. Może trochę doprecyzuję. Czy ktoś z forumowego grona używa BB + BB aps jako rowerowego narzędzia do nawigacji itd. itp. ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.