Skocz do zawartości

[Komórka] Jaki telefon- nawigacja gps w lesie

sewer231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, moja nokia e52 padła niestety, a telefon radził sobie świetnie w lesie jeśli chodzi o gps, szybko łapał sygnał nie gubił go.

Ale ze względu na to iż te telefony są trochę wadliwe szukam jakiegoś innego w przedziele 200-300 używany.

Jaki telefon moglibyście polecić w tej cenie ?

Chciałbym aby miał:

-kompas gps - w którym możne wprowadzić współrzędne i strzałeczka będzie nas prowadzić w e52 miałem takie cuś i było to przdatne

-standardowo licznik km, czasu, prędkości

-no i żeby przedewszystkim nie było problemów z gubieniem zasięgu, długim wyszukiwaniem satelit

Napisano

@up

Powiedzmy że tak tyle tylko że wildfire jest mniej wydajny od mojego alcatela , aparat daje radę a różnicy w wyświetlaczach nie zauważy . Skąd wiem porównywałem mojego alcatela z wildfire bez S

Napisano

tym alcatelem jestem na poważnie już zainteresowany. Powiedz jeszcze czy masz coś takiego :

kompas gps - w którym możne wprowadzić współrzędne i strzałeczka będzie nas prowadzić

wygląda to bardzo podobnie do tego, albo i niemalże identycznie http://www.fortel.info/images/nokia-5800-test-foto-08.jpg

Bo ścieżek typowo leśnych na tych mapach zapewne nie masz zaznaczonych ?

Napisano

Powiem tak mam wildfire s i jestem bardzo zadowolony chociaż ekranik jest troche za mały, a ten alcatel ma jeszcze mniejszy 2,8 cala i tylko 256 tys kolorów. Jak dla mnie męczarnia, po za tym multi-touch w telefonie to całkiem fajna sprawa ;) Nie wiem jak wypada wildfire ale wildfire s mi nie zamula, a korzystam dosyć intensywnie

Napisano

tylko, źe htc raczej na swojej baterii nie dorówna E52:) sam mam nokije i póki co to rejestracja śladów powyżej 8h bez problemów bez doładowywania telefonu czy podmiany baterii w trakcie tripu - osiągniesz to samo na HTC?? ekran to nie wszystko, jeszcze walor użytkowy się liczy, bynajmniej dla mnie - mniejszy ekran - mniej zżerania prądu.

Napisano

oczywiście czekam na dalsze propozycje.

P.s jak ktoś ma do sprzedazy jakiegoś fona (w szczególności e52 tylko w przystępnej cenie, ale przedewszystkim nie "grzebaną" ) to piszcie na PW :)

Jeszcze takie cośmi wpadło w oko http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/gti5800galaxy3/Samsung-GT-i5800-Galaxy-3.html co sądzicie, system inny także nie wiem czy są aplikacjie pod niego które przydadzą się na rowerze ?

Napisano

Bateria urok wszystkich smartfonów, za to android rekompensuje wszystkie minusy i daje obecnie największe możliwosci, zawsze można kupić zapasową baterie za 30 zeta i brac do kieszeni na dłuższe wyprawy

Edit

Lepiej wypada samsung galaxy gio, do 330 mysle że używke spokojnie dorwiesz

Napisano

Htc Wildfire i Wildfire S to dwa inne telefony . Wildfire to zamuł , s-ka już lepiej jednak , moim alcatelu także jest multitoutch .

Tak program CoPilot ma taki kompas ;)

I5800 nie bierz to najwolniejszy telefon z androidem dostępny na rynku , tam się wszystko tnie . Wiem bo miałem , miałem także gio i to może być dobry wybór jeżeli wyrwiesz go do 350zł .

Napisano

dobra wezme chyba tego alcatela bo 350 za gio to trcohę za dużo.

Powiedz jak w tym alcatelu trzyma ci bateria, tzn po nocy ładowania, wyruszasz w trase ranem i ile możesz jechać z włączonym gps ? Starczy przynajmniej na jeden 4-5 godzinny wypad ?

A jeszcze ostatnia sprawa można oczywiście słuchać muzyki z odtwarzacza i mieć włączony program gps naraz, nie będzie się wieszał ?

Napisano
Starczy przynajmniej na jeden 4-5 godzinny wypad ?

Powiem ci tak najdłuższy rejestrowany wypad to był 4 godzinny i zostało jeszcze jakieś 21% baterii.

A jeszcze ostatnia sprawa można oczywiście słuchać muzyki z odtwarzacza i mieć włączony program gps naraz, nie będzie się wieszał ?

Sam tak robię i nic się nie wiesza .

Napisano

Osobiście używam SE X8 i nie narzekam. Aplikacji kompasu i rejestratorów trasy jest na Androida cała masa i można wybierać do woli. Fixa łapie bardzo szybko i nigdy nie zdarzyło mi się by go zgubił. Co do żywotności baterii to zależy od wgranego ROMu, i używanej aplikacji dp rejestrowania trasy na obecnie przeze mnie używanym spokojnie wystarcza na 12 godzin zapisu. Słuchanie muzyki w trakcie oczywiście drastycznie skraca czas pracy na baterii, u mnie maksymalnie wytrzymał 5.5 godz.

Napisano

jak wszyscy wiemy, android wrecz "wpier****" baterie co nie jest fajne.

Mam 3 z rzędu tel na Windowsie, i nie zamienie go na żadnego androida, czemu? Temu że na oryginalnej baterii (ktora ma juz 3 lata ponad) zużywa jakies 10-15% na godzine, zależnie od tego gdzie jadę (jaki jest zasięg z satelit, czy jadę w gęstym lesie i czy musi łapać fixa np w kiepską pogodę w lesie, ile mam otwarte aplikacji w tle, itp.). Pozatym, nie muli i ogarnia np nagrywanie trasy w sports trackerze a do tego otwartą automapę (chociaż ma procek jedyne 650mHz realnie), co przydaje się podczas dalszych tripów w nieznane :]

Fixa łapie z zimnego startu w jakies 20 sekund.

mówie o b7610 ale są też tańsze - jak HTC touch/Pro

Napisano

Miałem omnie i900 i z WM 6.5 Pro i to była tragedia z gps-em, satelity wyszukiwał wedle humoru, a gdy nie pobrało się tego pakietu rozszerzonego gps (na 7 dni) to wogóle można było zapomnieć o gps-ie. Pozatym bateria starczała mi na 1-2 dni i telefon był bardzo mało uzywane trochę wi-fi, sms, bez nawigacji.

W e52 bateria starcza mi na 3-4 dni w tym normalne użytkowanie (wifi, sms, krótka rozmowa) i dziennie wypad 3-4 godziny z gps włączaonym + muzyka z odtwarzacza :)

Napisano

Miałem omnie i900 i z WM 6.5 Pro i to była tragedia z gps-em

bo ten tel to tragedia ;) samsung przesadzil z oszczednosciami ;)

ja mowie o dobrych telefonach, ktore sa i tak tansze od tych na andku ;)

Napisano

na upartego cos z androidem, na dniowe wypady da sie przetrwac tylko trzeba z glowa przygotowac telefon.

Po jurze krak-czestochowskiej jezdzilem w tym roku z Lg2x (2 rdzenie, ekran wiecej niz 4"), ale wystarczylo baterii na cala wyprawe. Chodzil w tle rejestrator (navime) i co chwila uzywalem to trekbuddy to google maps bo sie gubilem. Dobrze jest wlaczyc tryb samolotowy i wylaczyc aplikacje w tle.

Zdecydowanie jednak polecam i tak starego symbiana, nic od tego nie bedzie lepsze i to wlasnie modele noki z serii E - biznesowe odznaczaly sie dobra bateria.

Do zwyklej nawigacji po lesie i okreslania kierunku nokia bedzie najlepsza. Szkoda ze juz nie produkuja nowych E51, to byloby najlepsze.

Napisano

Zobaczę jeszcze bo wczoraj się dowiedziałem idąc odebrać telefon ze moja nokia e52 będzie prawdopodobnie działać, tzn udało się "fachowcom" wgrać soft + pamięć po trzech tygodniach od oddania (jutro zaczyna się czwarty tydzień) :woot: . Może mi go wreszcie oddadzą sprawnego to nie będę musiał kupować innego :)

Dzięki wszystkim za rady:)

Napisano

Ja mam Nokie N8 i ją polecam. GPS Super (za darmo). Szybko łapie sygnał i w ogóle. Bateria też spoko. Ale do 300zł raczej jej nie kupisz. Mój brat ma E52 i też super tel (nie wiem czemu ci się nie podoba). Bateria trzyma mu bardzo długo. Zaliczył mu nawet kilka kąpieli, a o upadkach nawet nie wspominam i dalej DZIAŁA. Także generalnie polecam NOKIE (nie NOKLE :laugh:)

Pzdr!

Napisano
Szkoda ze juz nie produkuja nowych E51, to byloby najlepsze.

E51 niestety nie ma GPS-a. A używanie zestawu tel. + moduł np. LD-3W też pożera baterię (BT)

Napisano

Ja mam Nokie N8 i ją polecam. GPS Super (za darmo). Szybko łapie sygnał i w ogóle. Bateria też spoko. Ale do 300zł raczej jej nie kupisz. Mój brat ma E52 i też super tel (nie wiem czemu ci się nie podoba). Bateria trzyma mu bardzo długo. Zaliczył mu nawet kilka kąpieli, a o upadkach nawet nie wspominam i dalej DZIAŁA. Także generalnie polecam NOKIE (nie NOKLE :laugh:)

Pzdr!

No właśnie bardzo mi się podoba. I sprawdza się na rowerze świtnie. Myślałem że już się jej nie da uratować (tak mi powiedzieli w serwisie, ale jak widzicie potem zmienili zdanie :)) , dlatego zacząłem się rozglądać za innym, bo w kwocie 200zł sprawnej e52 nie jestem w stanie dostać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...