sewer231 Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Witam, moja nokia e52 padła niestety, a telefon radził sobie świetnie w lesie jeśli chodzi o gps, szybko łapał sygnał nie gubił go. Ale ze względu na to iż te telefony są trochę wadliwe szukam jakiegoś innego w przedziele 200-300 używany. Jaki telefon moglibyście polecić w tej cenie ? Chciałbym aby miał: -kompas gps - w którym możne wprowadzić współrzędne i strzałeczka będzie nas prowadzić w e52 miałem takie cuś i było to przdatne -standardowo licznik km, czasu, prędkości -no i żeby przedewszystkim nie było problemów z gubieniem zasięgu, długim wyszukiwaniem satelit
sewer231 Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Napisano 31 Sierpnia 2012 Masz taki? W lesie nie gubi zasięgu, ile trzeba poczekać zanim złapie satelitę.?
jasinski21444 Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Tak mam taki , na fixa czekam ok 15-20sekund przy programi navime gps tracker ( do rejestrowania tras) , copilot trochę szybciej . W lesie nie gubi zasięgu , z tym że copilot nieraz pokazuje trasy których nie ma no chyba że to tylko u mnie , chodzi tu o drogi boczne . http://www.forumrowerowe.org/blog/258/entry-544-z-cyklu-ana-nawigacja/
prawysierpowy Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 do 300 wyrwiesz używke htc wildfire - lepszy aparat, lepszy wyswietlacz (16mln kolorów, 3.2 cala, multi-touch)
jasinski21444 Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 @up Powiedzmy że tak tyle tylko że wildfire jest mniej wydajny od mojego alcatela , aparat daje radę a różnicy w wyświetlaczach nie zauważy . Skąd wiem porównywałem mojego alcatela z wildfire bez S
sewer231 Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Napisano 31 Sierpnia 2012 tym alcatelem jestem na poważnie już zainteresowany. Powiedz jeszcze czy masz coś takiego : kompas gps - w którym możne wprowadzić współrzędne i strzałeczka będzie nas prowadzić wygląda to bardzo podobnie do tego, albo i niemalże identycznie http://www.fortel.info/images/nokia-5800-test-foto-08.jpg Bo ścieżek typowo leśnych na tych mapach zapewne nie masz zaznaczonych ?
prawysierpowy Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Powiem tak mam wildfire s i jestem bardzo zadowolony chociaż ekranik jest troche za mały, a ten alcatel ma jeszcze mniejszy 2,8 cala i tylko 256 tys kolorów. Jak dla mnie męczarnia, po za tym multi-touch w telefonie to całkiem fajna sprawa Nie wiem jak wypada wildfire ale wildfire s mi nie zamula, a korzystam dosyć intensywnie
sewer231 Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Napisano 31 Sierpnia 2012 A ma może ktoś nokię 5800 ? Jak gps radzi sobie w niej ?
evo07 Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 tylko, źe htc raczej na swojej baterii nie dorówna E52:) sam mam nokije i póki co to rejestracja śladów powyżej 8h bez problemów bez doładowywania telefonu czy podmiany baterii w trakcie tripu - osiągniesz to samo na HTC?? ekran to nie wszystko, jeszcze walor użytkowy się liczy, bynajmniej dla mnie - mniejszy ekran - mniej zżerania prądu.
sewer231 Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Napisano 31 Sierpnia 2012 oczywiście czekam na dalsze propozycje. P.s jak ktoś ma do sprzedazy jakiegoś fona (w szczególności e52 tylko w przystępnej cenie, ale przedewszystkim nie "grzebaną" ) to piszcie na PW Jeszcze takie cośmi wpadło w oko http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/gti5800galaxy3/Samsung-GT-i5800-Galaxy-3.html co sądzicie, system inny także nie wiem czy są aplikacjie pod niego które przydadzą się na rowerze ?
prawysierpowy Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Bateria urok wszystkich smartfonów, za to android rekompensuje wszystkie minusy i daje obecnie największe możliwosci, zawsze można kupić zapasową baterie za 30 zeta i brac do kieszeni na dłuższe wyprawy Edit Lepiej wypada samsung galaxy gio, do 330 mysle że używke spokojnie dorwiesz
jasinski21444 Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Htc Wildfire i Wildfire S to dwa inne telefony . Wildfire to zamuł , s-ka już lepiej jednak , moim alcatelu także jest multitoutch . Tak program CoPilot ma taki kompas I5800 nie bierz to najwolniejszy telefon z androidem dostępny na rynku , tam się wszystko tnie . Wiem bo miałem , miałem także gio i to może być dobry wybór jeżeli wyrwiesz go do 350zł .
sewer231 Napisano 1 Września 2012 Autor Napisano 1 Września 2012 dobra wezme chyba tego alcatela bo 350 za gio to trcohę za dużo. Powiedz jak w tym alcatelu trzyma ci bateria, tzn po nocy ładowania, wyruszasz w trase ranem i ile możesz jechać z włączonym gps ? Starczy przynajmniej na jeden 4-5 godzinny wypad ? A jeszcze ostatnia sprawa można oczywiście słuchać muzyki z odtwarzacza i mieć włączony program gps naraz, nie będzie się wieszał ?
jasinski21444 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Starczy przynajmniej na jeden 4-5 godzinny wypad ? Powiem ci tak najdłuższy rejestrowany wypad to był 4 godzinny i zostało jeszcze jakieś 21% baterii. A jeszcze ostatnia sprawa można oczywiście słuchać muzyki z odtwarzacza i mieć włączony program gps naraz, nie będzie się wieszał ? Sam tak robię i nic się nie wiesza .
marrik Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Osobiście używam SE X8 i nie narzekam. Aplikacji kompasu i rejestratorów trasy jest na Androida cała masa i można wybierać do woli. Fixa łapie bardzo szybko i nigdy nie zdarzyło mi się by go zgubił. Co do żywotności baterii to zależy od wgranego ROMu, i używanej aplikacji dp rejestrowania trasy na obecnie przeze mnie używanym spokojnie wystarcza na 12 godzin zapisu. Słuchanie muzyki w trakcie oczywiście drastycznie skraca czas pracy na baterii, u mnie maksymalnie wytrzymał 5.5 godz.
PoleK Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 jak wszyscy wiemy, android wrecz "wpier****" baterie co nie jest fajne. Mam 3 z rzędu tel na Windowsie, i nie zamienie go na żadnego androida, czemu? Temu że na oryginalnej baterii (ktora ma juz 3 lata ponad) zużywa jakies 10-15% na godzine, zależnie od tego gdzie jadę (jaki jest zasięg z satelit, czy jadę w gęstym lesie i czy musi łapać fixa np w kiepską pogodę w lesie, ile mam otwarte aplikacji w tle, itp.). Pozatym, nie muli i ogarnia np nagrywanie trasy w sports trackerze a do tego otwartą automapę (chociaż ma procek jedyne 650mHz realnie), co przydaje się podczas dalszych tripów w nieznane :] Fixa łapie z zimnego startu w jakies 20 sekund. mówie o b7610 ale są też tańsze - jak HTC touch/Pro
sewer231 Napisano 2 Września 2012 Autor Napisano 2 Września 2012 Miałem omnie i900 i z WM 6.5 Pro i to była tragedia z gps-em, satelity wyszukiwał wedle humoru, a gdy nie pobrało się tego pakietu rozszerzonego gps (na 7 dni) to wogóle można było zapomnieć o gps-ie. Pozatym bateria starczała mi na 1-2 dni i telefon był bardzo mało uzywane trochę wi-fi, sms, bez nawigacji. W e52 bateria starcza mi na 3-4 dni w tym normalne użytkowanie (wifi, sms, krótka rozmowa) i dziennie wypad 3-4 godziny z gps włączaonym + muzyka z odtwarzacza
PoleK Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Miałem omnie i900 i z WM 6.5 Pro i to była tragedia z gps-em bo ten tel to tragedia samsung przesadzil z oszczednosciami ja mowie o dobrych telefonach, ktore sa i tak tansze od tych na andku
RafalPolo Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 na upartego cos z androidem, na dniowe wypady da sie przetrwac tylko trzeba z glowa przygotowac telefon. Po jurze krak-czestochowskiej jezdzilem w tym roku z Lg2x (2 rdzenie, ekran wiecej niz 4"), ale wystarczylo baterii na cala wyprawe. Chodzil w tle rejestrator (navime) i co chwila uzywalem to trekbuddy to google maps bo sie gubilem. Dobrze jest wlaczyc tryb samolotowy i wylaczyc aplikacje w tle. Zdecydowanie jednak polecam i tak starego symbiana, nic od tego nie bedzie lepsze i to wlasnie modele noki z serii E - biznesowe odznaczaly sie dobra bateria. Do zwyklej nawigacji po lesie i okreslania kierunku nokia bedzie najlepsza. Szkoda ze juz nie produkuja nowych E51, to byloby najlepsze.
sewer231 Napisano 2 Września 2012 Autor Napisano 2 Września 2012 Zobaczę jeszcze bo wczoraj się dowiedziałem idąc odebrać telefon ze moja nokia e52 będzie prawdopodobnie działać, tzn udało się "fachowcom" wgrać soft + pamięć po trzech tygodniach od oddania (jutro zaczyna się czwarty tydzień) . Może mi go wreszcie oddadzą sprawnego to nie będę musiał kupować innego Dzięki wszystkim za rady:)
djdan Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Ja mam Nokie N8 i ją polecam. GPS Super (za darmo). Szybko łapie sygnał i w ogóle. Bateria też spoko. Ale do 300zł raczej jej nie kupisz. Mój brat ma E52 i też super tel (nie wiem czemu ci się nie podoba). Bateria trzyma mu bardzo długo. Zaliczył mu nawet kilka kąpieli, a o upadkach nawet nie wspominam i dalej DZIAŁA. Także generalnie polecam NOKIE (nie NOKLE ) Pzdr!
Nastar Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Szkoda ze juz nie produkuja nowych E51, to byloby najlepsze. E51 niestety nie ma GPS-a. A używanie zestawu tel. + moduł np. LD-3W też pożera baterię (BT)
RafalPolo Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 ah damn, faktycznie o czym ja to myslalem, to E52 Ja kiedys uzywalem n82 i sobie chwalilem
sewer231 Napisano 2 Września 2012 Autor Napisano 2 Września 2012 Ja mam Nokie N8 i ją polecam. GPS Super (za darmo). Szybko łapie sygnał i w ogóle. Bateria też spoko. Ale do 300zł raczej jej nie kupisz. Mój brat ma E52 i też super tel (nie wiem czemu ci się nie podoba). Bateria trzyma mu bardzo długo. Zaliczył mu nawet kilka kąpieli, a o upadkach nawet nie wspominam i dalej DZIAŁA. Także generalnie polecam NOKIE (nie NOKLE ) Pzdr! No właśnie bardzo mi się podoba. I sprawdza się na rowerze świtnie. Myślałem że już się jej nie da uratować (tak mi powiedzieli w serwisie, ale jak widzicie potem zmienili zdanie ) , dlatego zacząłem się rozglądać za innym, bo w kwocie 200zł sprawnej e52 nie jestem w stanie dostać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.