Player77 Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Witam Chcę kupić cos cieplejszego do jazdy rowerkiem HT. Preferuje wypady od 1 do 1,5 godz w intensywnym tempie. Myślałem o czymś raczej bez membrany( są opinie , że taka kurtka mniej"oddycha") zakładana na bieliznę thermo z gługim rękawem- nie wiem czy to wystarczy. NIe lubie mieć za gorąco. Interesują mnie raczej dodatnie temp min. 3'C do max 15'C Widziałem kilka typów: Rogelli Mantua,Torino, Trento,Padua, Mimo Giro Wind Berkner funcional nie wiem najlepiej jak by ktoś polecił coś sprawdzonego i dobrej jakości w czym sie nie poci jak św...ia pozdrawiam Grzechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Osobiście zakupiłem swego czasu dwie kurtki. Jedna na zakres od 10`C i w dół (nawet przy - 15`C latałem) to Endura Windchil - pod kurtkę szła bielizna długa termo Brubeck i bluza Craft. Zdarzało się że przyjeżdżałem do domu ze skorupą lodu na plecach, tak dobrze oprowadzany jest pot, oczywiście pod spodem sucho i bez uczucia mokrych pleców. Druga to Endura FS260-PRo JETSTREAM od 10`C wzwyż. Z obydwu jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Endura Windchill to jedna z najgorszych kurtek jakie posiadałem - z przodu cerata na mrozy, a z tyłu odsłonięte plecy. Odsprzedałem znajomemu -oczywiście informując o wadach- za jakieś grosze i narzeka dokładnie na to samo. Raczej sugerowałbym szukać czegoś z windstoppera - na allegro od czasu do czasu można kupić świetne nowe kurtki Gore Bike Wear, które oddychalność jest nieporównywalnie lepsza niż w/w kurtka Endury. Poza tym Windchill przekracza założony budżet o drobne 50%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Player77 Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Tak jak napisałem od 3 stopni- minusowe nie wchodzą w grę- na tym bym sie skupił Czyli z tych co podałem nic sie nie nadaje A Gore Bike Wear to jaka cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
y4recky Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 ja używam od zeszłej zimy Rogelli Udine, jeżdżę przy temperaturze od 0-10 st. Pod spód zakładam tylko "potówkę" i jest ok. Na wyższe temperatury mogłoby być za ciepło, a na niższe pewnie jeszcze dałaby radę, znam kilka osób które jeżdżą w takich kurtkach poniżej zera i sobie chwalą, ja z różnych względów (szczególnie marznące stopy) staram się unikać niższych temperatur, moim zdaniem dobra kurtka w rozsądnej cenie (lekka i nie krępuje podczas jazdy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Player77 Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiczek Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Poszukaj Biemme Focus, z przodu, na rękawach i na części pleców lekka membrana, reszta z superroubaixu. Mnie kosztowała około 200 zł, na temperatury poniżej 10 st. jest jak najbardziej w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Ja używam montane velo jako warstwę przeciwwiatrową, całorocznie, wykonana z pertexu, świetnie oddycha. Do tego zależnie od potrzeby i warunków bielizna z krótkim lub długim rękawem plus polar o gramaturze 100, w całości rozpinany. Taki zestaw obsługuje u mnie temperatury od plus 16-18 do minus 10. Wg mnie komplet jest bardzo uniwersalny, możliwy do używania razem i osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Też mam dwie. Na 10-12 stopni wzwyż używam Endura Pakajak oczywiście z odpowienio dobranymi warstwami spodnimi. Poniżej tych temperatur w ruch idzie Endura Gridlock i też bardzo dobrze się sprawdza. Nawet bym powiedział że lepiej niż dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Player77 Napisano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Poszukaj Biemme Focus, z przodu, na rękawach i na części pleców lekka membrana, reszta z superroubaixu. Mnie kosztowała około 200 zł, na temperatury poniżej 10 st. jest jak najbardziej w porządku. koledzy a jakie parametry ma ta kurtka Biemme Focus za ok 200zł? nie moge znależć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiczek Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Jakie dokładnie ma to nie wiem, ja jestem osobnikiem który poci się dosyć mocno, temp 10 stopni to jest max co mogę w niej wytrzymać. Kupowałem ją w tym sklepie http://odziez.grawitacyjny.pl/p12392-biemme-koszulka-dl-rekaw-focus-.html# Jest wiatroszczelna, w ulewie nie śmigałem, bardzo dopasowany,sportowy krój, dobrze wykonana. w budżecie 200 zł ciężko o lepszą, chyba że chcesz tylko wiatrówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Player77 Napisano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2012 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Player77 Napisano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Chciałbym wrócic do tematu Bluza/kurtka tak max do 0-3'C intensywna jazda, zakładana na jedną warstwę bielizny termoaktywmnej z długim rękawem moje typy 1. bluza lekko ocieplana Berkner Nic - czy nie będzie za zimna http://www.cycleshop.pl/berkner-nick-bluza-rowerowa,id1575.html 2. kurtka ocieplana Rogelli Mantua - czy nie będzie za ciepła http://www.cycleshop.pl/rogelli-mantua-kurtka-rowerowa,id1449.html Ceny te same ok 180zł- Macie jakieś doświadczenia z tymi konkretnymi produktami dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 3 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Października 2012 A którą z tych 2-óch kurtek od Rogelli byście wybrali: 1. http://www.rogelli.pl/lekka-kurtka-softshellowa-na-zime-trento-czarna/#z1-parametry 2. http://www.rogelli.pl/zimowa-kurtka-z-membrana-udine-czarno-szara/#z1-parametry Z góry dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Oddychalność w obu przypadkach kwalifikuje je do spacerów pieszych z niedołężną babcią lub dla osób które nie wydzielają żadnego H2O przez skórę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 3 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Października 2012 [ Oddychalność w obu przypadkach kwalifikuje je do spacerów pieszych z niedołężną babcią lub dla osób które nie wydzielają żadnego H2O przez skórę. Kolego, jeśli znajdziesz coś lepszego tym przedziale cenowym, to się pochwal. Nie każdego stać, żeby śmigać sobie w produktach Montane. Poza tym z przepuszczalnością tej pierwszej kurtki nie jest chyba tak źle - bo ma na plecach specjalną wkładkę odprowadzającą wilgoć [ja przynajmniej podczas jazdy pocę się najwięcej na plecach] - wystarczy dokładnie przeczytać opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Tak znajdę - możesz kupić jakąkolwiek ceratę i polar jako ocieplacz, działać będzie tak samo, wyjdzie być może taniej a każdą sztukę można użyć osobno. Ja czytam dokładnie opisy. To dobre na spacerki z tętnem jak po przebudzeniu albo dla osób które się nie pocą. Oddychalność na poziomie trzech tysięcy oznacza brak oddychalności. Jedna kosztuje 347 druga 416, powinny 47 i 16, jeśli bierzemy pod uwagę spełnienie danych w opisie obietnic. Za tą sumę nabyłem polar 100 i kurtkę endury pakajak, 350 zł zestaw który oddycha i grzeje, a może oddychać i grzać też osobno, całorocznie. Ja wiem że takie "kurtki" jak te rogelli fajnie się "sprzedają" ale jeśli chodzi o funkcjonalność to wypadają blado. Oczywiście uwzględniam to że ludzie mają różne potrzeby a ich organizmy różnie reagują. Z tej "membrany" można zrobić przód spodni, takie mam z tej firmy i jako dolna część stroju sprawdzają się. Nie każdego stać, żeby śmigać sobie w produktach Montane. http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=11427 Myślę że skoro kogoś stać na te rogelli z linków to bez problemu "stać go na Montane". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 3 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Tak znajdę - możesz kupić jakąkolwiek ceratę i polar jako ocieplacz, działać będzie tak samo, wyjdzie być może taniej a każdą sztukę można użyć osobno. Ja czytam dokładnie opisy. To dobre na spacerki z tętnem jak po przebudzeniu albo dla osób które się nie pocą. Oddychalność na poziomie trzech tysięcy oznacza brak oddychalności. Jedna kosztuje 347 druga 416, powinny 47 i 16, jeśli bierzemy pod uwagę spełnienie danych w opisie obietnic. Za tą sumę nabyłem polar 100 i kurtkę endury pakajak, 350 zł zestaw który oddycha i grzeje, a może oddychać i grzać też osobno, całorocznie. Ja wiem że takie "kurtki" jak te rogelli fajnie się "sprzedają" ale jeśli chodzi o funkcjonalność to wypadają blado. Oczywiście uwzględniam to że ludzie mają różne potrzeby a ich organizmy różnie reagują. Z tej "membrany" można zrobić przód spodni, takie mam z tej firmy i jako dolna część stroju sprawdzają się. http://www.chainreac...x?ModelID=11427 Myślę że skoro kogoś stać na te rogelli z linków to bez problemu "stać go na Montane". OK Ja chcę przeznaczyć na kurtkę nie więcej niż 250PLN. Kurtkę, którą jestem zainteresowany można kupić za 225PLN, a nie 416PLN: http://allegro.pl/rogelli-trento-lekka-kurtka-sportowa-softshell-xl-i2630983559.html Co się tyczy jazdy w polarze i ceracie to chyba nie piszesz tego na poważnie - bo moim zdaniem jakakolwiek cerata w ogóle nic nie wypuszcza na zewnątrz - jest jak namiot tlenowy, a polar [byle jaki] owszem wchłania pot, ale nie wypuszcza go na zewnątrz. To trochę jak jazda w tetrowym pampersie. Mnie nie są potrzebne 3 warstwy [zaznaczam, że raczej nie wsiadam na rower poniżej -5st.C]. Wolę raczej dobrą, ciepłą bieliznę, np. wełniana BaaBaa Merino + właśnie jakaś dobra, niedroga kurtka. Nie znam produktów Rogelli - nic od nich nie mam, więc zapytałem na forum o opinię. Oglądałem też ich spodnie, o których piszesz, ale ja osobiście wolę materiał Thermo Roubaix, Wiem, że ta kurteczka którą posiadasz zbiera świetne recenzje i w tym sklepie jest rzeczywiście tania [ja akurat trafiłem do dużo droższej: http://road.cc/content/review/38270-montane-featherlite-velo-h2o-jacket], ale jak na zestaw 2-warstwowy to jest ona dla mnie za "zimna". Więc gdybyś miał do wyboru: to 1 czy 2 ??? [zaznaczam, ze na allegro te kurtki są dużo tańsze, ale nie wiem z czego to wynika] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Ta kurtka rogelli ma wg danych na stronie oddychalność 3 tysiące. To chyba tylko po to jest podane żeby kurtki te mogły się kwalifikować jako "funkcyjne". Wg mnie kupienie jej jest zupełnie bez sensu, na pewno nie na rower, nie przy tempie innym niż toczenie się. Nie żartuję. Zakładając coś przeciwdeszczowego wodoszczelnego i polar masz ten sam efekt - w tych kurtkach jest ocieplenie pod "membraną". Miałem kurtkę rogelli tego samego typu - nadawała się do dojazdu do pracy, bo cała droga była z góry i zajmowała 10 minut. W drugą stronę było już gorzej. Jak pisałem - ta "membrana" nadaje się na przód spodni, takie mam, też z rogelli. Jeśli miałbym wybierać między tymi dwiema? Jeśli miałbym ograniczone środki to odpowiedź brzmi: żadna. Bo to wyrzucone - jak DLA MNIE - pieniądze. Nie wiem czego do tej pory używałeś, do czego masz porównanie, jak zachowuje się twój organizm. Mnie "zalewa" w ciuchach dużo lepszych w warunkach całkiem nieekstremalnej eksploatacji. Wspomnianą kurtkę tego producenta eksploatowałem tylko w mieście i raczej nie wyobrażam sobie co by się działo w warunkach bardziej wymagających. Podsumowanie z mojej strony: JA tego typu ciuchów - o takiej konstrukcji i takich parametrach ZDECYDOWANIE NIE POLECAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Player77 Napisano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2012 A którą z tych 2-óch kurtek od Rogelli byście wybrali: 1. http://www.rogelli.pl/lekka-kurtka-softshellowa-na-zime-trento-czarna/#z1-parametry 2. http://www.rogelli.pl/zimowa-kurtka-z-membrana-udine-czarno-szara/#z1-parametry Z góry dzięki za podpowiedź. Panowie napisałem ,że te kurtki sa po 180zł- czytajcie uważnie Ja osobiście uważam, że z ta oddychalnościa to nie ma co przesadzać(jak coć oddycha to jest z reguły zimne) przykład: mam kurtkę mębranę bardzo dobrej firmy WolfGang Ornak 2(polski producent) szytej z materiałów DuPoint i wzmacnianej Cordurą o oddychalności powyżej 20 tyś- ale jest ona zimna bo z przeznaczeniem do wpięcia polaru z Polartecu 300- który tez posiadam i wpinam go na zimę. Szukam czegoś pośredniego. Tak jak kolega "Świerzak" napisał w minusowych temperaturach nie wsiadam na rower i nie chcę się ubierać na 3 warstwy. Na kurtke nie będę wydawał 400 zł bo to dla mnie głupota( w tej cenie mam dobrą kurtkę np z Campusa'membrana z polarem' w Góry). Prosiłem o wypowiedz osoby , które używają tych kurtek , aby się wypowiedziały w temacie. Pisze w tym temaci po raz drugi- bo drugi raz nie mam z forum konkretnej odpowiedzi i chyba nie będę miał? Więc kupowanie samej mębrany aby była dobra oddychalność to bez sensu na temperatury 0-3'C do 12'C. Jeśli , żle kombinuje to mnie poprawcie Dzięki za ewentualne konstruktywne popdpowiedzi "Adamos" z tego co sie dowiedziłem od producenta i osób , które wkładaja trochę więcej serca w sprzedaż to kurtka UDINE ztego roku to to samo co Mantua(ten sam materiał) tylko inny fason- tez się nad nią zastanawiałem. Co do trento to ponoć za zimna będzie(tak daradził mi sprzedawca pozdr. Jeszcze cos takiego ale to pod 300zł- kurtka Biemme Elgar zmateriału Windstopper SkyRun 200 od Gore + bielizna termoaktywna długi rękaw- nada się? http://guardo.pl/biemme-elgar-kurtka-rowerowa-wiatroochronna-niebieska.html# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
y4recky Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 ja uważam, ze udine jest wystarczająca na twoje potrzeby i nie ma sensu przepłacać. Ale wybór i tak należy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Miałem kurtkę rogelli tego samego typu - nadawała się do dojazdu do pracy, bo cała droga była z góry i zajmowała 10 minut. W drugą stronę było już gorzej. Tu cytując siebie. Rogelli stosuje od wielu lat te same materiały. Ciuchy ładnie wyglądają, mają znośną cenę i ładne opisy dla nieświadomych. Jeśli w opisie kurtek z tej kolekcji jest ten sam materiał to raczej oznacza że wiem czego się spodziewać. Często udzielam się w ciuchotematach i każdemu kto pyta o tego typu odzież, misiowate membranki, ja je zdecydowanie odradzam. Kurtka na ten okres roku powinna nie dać się i użytkownika przewiać, ogrzać a przy tym zapewniać jakąś wymianę gazową z otoczeniem. Moim zdaniem warunku trzeciego nie spełnia co dyskwalifikuje ją z mojego obszaru zainteresowania. Podobnego misiozofta mam "do cywila", firma outhorn i również nie polecę jej do żadnej aktywności wymagającej minimum wysiłku ponad spacer z żoną do centrum handlowego na zakupy. Piszesz o temperaturach 0-12 stopni i kupowaniu tylko "zimnej" membranówki. Ja ci na to napiszę że misiozofta nie założyłbym do temperatury 8-12 z tego zakresu, za to lepiej izolującą bieliznę pod "zimną" membranę - każdy ma inne odczucia a nawet różne reakcje w tych samych warunkach. Moja opinia jest w tym względzie tak samo subiektywna jak ocena przydatności tych kurtek rogelii. Jeśli ktoś nie chce brać tego pod uwagę a do tego nie może sobie pozwolić na zakup czegoś innego to niech kupi taką kurtkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Kombinujesz Kolego Player jak koń pod górę. Kup sobie Endurę Gridlock do tego bieliznę odpowiednią i masz spokój od -10 do +15 stopni. Jakieś polary czy inne wynalazki temu podobne do jazdy na rowerze w ogóle się nie nadają. Chłoną wodę jak gąbki tylko nie bardzo chcą ją dalej wydalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Player77 Napisano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Kombinujesz Kolego Player jak koń pod górę. Kup sobie Endurę Gridlock do tego bieliznę odpowiednią i masz spokój od -10 do +15 stopni. Jakieś polary czy inne wynalazki temu podobne do jazdy na rowerze w ogóle się nie nadają. Chłoną wodę jak gąbki tylko nie bardzo chcą ją dalej wydalać. Próbuję wybrać najlepiej i wiecie może Endura Winchill + bielizna lub ewentualnie w przyszłości te "sweterkowy" ciouch NIe wiem na temat tego windcilla też różnae opinie sie pojawiają- ale nie wiem czy warto ddawać tyle kaski do Endury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Najlepiej będzie jeżeli masz możliwość to przymierz interesujące Cię kurtki. Ja osobiście Windchilla używam od roku i złego słowa nie powiem o niej. Jeździłem nawet w słoneczne dni w zimie przy temp -15`C, pod spodem długa bluza i długa termo bielizna. Ciepło i komfortowo. Zjechałem także parę maratonów (na zdjęciu w niej jestem obok) przy temp.w okolicach 10`C, powyżej zaczyna się robić ciut za gorąco w niej (wtedy zakładam JetStreamPRO).Zawsze znajdzie się ktoś taki komu nie będzie ona odpowiadać. Nikt nie powie Ci dosłownie "bierz" bo później będziesz miał do niego pretensje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.