Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Scott Scale 40

kontooo2

Pytanie

Napisano

Oto mój sprzęcik, głowy cel: ma się nie rzucać w oczy. Czesci zaznaczone na czerwono wymienione w tym roku. W planach wymiana mostka i kierownicy oraz wymiana amortyzatora. W tym sezonie jeszcze na zwykłych pedałach. Z czasem dodam więcej zdjęć.

Rama: Scott Scale 40 19cali 2009

Widelec: Rock Shox Tora 302 - do wymiany

Kierownica: Scott X-Rod

Mostek: Scott Comp

Gripy: Ritchey WCS

Stery: Ritchey WCS

Siodło: Selle Italia SLR

Sztyca: Ritchey WCS

#Osprzęt

Korba: Shimano XT FC-M780 DYNA-SYS 175mm 10rz.

Przerzutka przód: Shimano XT RD-M780 E-TYPE DYNA-SYS 3rz.

Przerzutka tył: Shimano XT RD-M773 SGS SHADOW DYNA-SYS 10rz.

Kaseta: Kaseta Shimano XT CS-M771 10rz

Łańcuch: Shimano łańcuch Deore XT CN-HG94 10rz.

Manetki: Shimano XTR SL-M980 DYNA-SYS

Pancerze i linki: Shimano DURA-ACE

#Koła

Przednie: Mavic Crossmax

Tylne: Mavic Crossride, skradziono tylne Crossmaxa... mam nadzieje że uda mi się jeszcze upolować ten starszy model :)

Opony: MICHELIN Wild Racer 26x2,0

#Hamulce

Klamki: Shimano XTR XC BL-M985

Zaciski: Shimano SLX BR-M675

Okładziny: metaliczne Shimano F03C

Przewody: XTR SM-BH90-SB

#Akcesoria

Koszyk: Elite Custom Race

Licznik: Sigma 1009 STS

Rogi: Ritchey WCS - jakoś na dniach mają dotrzeć

Torba podsiodłowa: Kellys

3434225d4fa9.jpg

[sharedmedia=garage:vehicles:2600]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po prostu gorsza praca, waga, wygląd i żywotność w porównaniu do R7

Pzdr!

W podłóg R7 masz rację ale jeśli chodzi o budżet 600zł to Epicon jest najlepszą opcją na rynku w podłóg cena jakość.

Napisano

No ale wywalić 600zł i później żałować, bo Suntour się rozleciał...

Lepiej dozbierać przez zimę to 400zł i kupić amor na lata.

Poza tym, jakoś do tej ramy nie pasuje mi inny amor niż Reba, Sid, R7 albo Fox

Napisano

No ale wywalić 600zł i później żałować, bo Suntour się rozleciał...

Lepiej dozbierać przez zimę to 400zł i kupić amor na lata.

Poza tym, jakoś do tej ramy nie pasuje mi inny amor niż Reba, Sid, R7 albo Fox

To fakt również bym dozbierał

Napisano

W takim razie dozbieram do lepszego amortyzatora, tak sie zastanawiam jak tu zejść trochę z wagi. Chciał bym osiągnąć jakies 10 kg, w planach mam zmianę amortyzatora i tu pewnie sporo waga spadnie. Następnie zmiana mostka oraz kierownicy na Ritchey WCS ale co dalej ?

Sent from my iPad 3 using Tapatalk HD

Napisano

Wtedy do zmiany są tylko oponki i dętki. Jeśli nie chcesz papierowych, to opony polecam Race Kingi Supersonic, a dętki, to np. Maxxis Welter Weight. Nie wiem jak z wagą tych Mavic'ów

pzdr!

Napisano

Szczerze mówiąc dziwie się że używasz zwykłych pedałów ,nie myślałeś o spd lub CB.Twoje pedały ważą z 600g ,moje CB Egg Beater C ważą 294g i tu też możesz urwać z wagi.Gorąco namawiam cię na przejście na SPD lub Ubijaki ,jakość pedałowania nie do porównania ,pełna kontrola nad rowerem.Energia pedałowania przełożona na pedał nie rozchodzi się i ucieka jak w zwykłych tylko koncentruje się w jednym miejscu.Z tory zejdzdiesz z 500 do 700g ,z pedałów ok 250 do 300 g w zależności od modelu i rodzaju ,lekkie są CB.Z kół również możesz zejść z 200g lub więcej w zależności od modelu , potem trzeba już zmieniać napęd .Wiadomo można zejśc z ramy na karbon ale wiadomo za duże koszta , i pewnie nie wchodzi to w grę.

Napisano

Jeździłem w SPD kilka sezonów i do nich wrócę to jest pewne :), aktualnie nie mam butów oraz pedałów ale są w planach na początek następnego sezonu.

Napisano

Można całkiem znośnie (choć niezbyt wygodnie) popedałować ukradzionym rowerem, czy ma cranki, shimano czy cokolwiek innego. Na zabezpieczenie antykradzieżowe tego typu bym nie liczył :)

Napisano

najbardziej bawi mnie reakcja ludzi na pedały CB ,lampią się i pewnie zastanawiają się co to jest ,nie raz podchodzili do mnie i pytali się czy to są pedały :-)

Napisano

Zamówiłem jednak CB na Amazonie :)

http://www.amazon.co...48385748&sr=1-1

Chwilowo nie maja w magazynie ale poczekam kilka dni bo jeszcze nie mam butów :). Wysyłka kurierem gratis wiec wychodzi przy obecnym kursie jakieś 190 zł - 5 % zwrotu z Alior Sync.

Co do jazdy na CB w cywilnych bytach to jest to możliwe chociaż ciężko kilka dni temu próbowałem na asfalcie.

Napisano

Z CB zrezygnowałem ponieważ nie było jeszcze dostawy. W czwartek pojechałem do decathlonu przymierzyć buty SH-M087... cena zaporowa bo około 400 zl :). Nr buta 42 pasuje jak ulał więc zaczynam szukać allegro i inne sklepy... myślę sobie szkoda ze nie pasuje nr 41 bo sporo taniej niż inne. Trochę mi sie zeszło na szukaniu ale trafiłem na SH-M087 S czyli model srebrny za jedyne 184 zł - 5 % Alior Sync :P (na opakowaniu kod kreskowy z ceną 369 zł) Moim zdaniem super okazja :) do kompletu wziąłem pedały M520 czarne... z czasem zmienię na CB.

Pierwsza jazda oraz pierwsza gleba w głębokim piachu ;), sporo czasu jeździłem w spd na kolarzówce ale po roku przerwy trochę się zapomina... tak czy inaczej dalej mam nawyk wypinania się przed skrzyżowaniem.

Napisano

Gdybym miał pieniądze to złożyć rower nie problem ; ) a ten fajny czarny nie rzuca aż się tak w oczy ale gdy taki przejedzie na pewno zrzuci na siebie uwagę, Gratuluję roweru ! Perfekcyjny!

Napisano

Po przejechaniu około 1000-1100 km na łańcuchu HG94 oraz kasecie CS-M771 opłaca się jeszcze dokupić jeden łańcuch i zmieniać je co jakieś 500 km czy już nowy będzie przeskakiwał ?

Napisano

Idą święta w związku z tym czas na zmianę jakiegoś elementu :) wypadło na mostek Syntace F99, pytanie czy warto ? Może lepiej coś innego ?

Napisano

Wskoczył nowy amortyzator :) FOX F32 F-Series 100mm Remote

Waga roweru 11,700 :) Mógł ważyć jeszcze mniej ale jakos uparłem sie na foxa.

Napisano

Kilka nowych zdjec :) zmiana dętek na lżejsze, teoretycznie 130 gram sztuka.

Zastanawiam sie na czym jeszcze moge zbić wagę :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Cos małe te zdjecia :( wina tapatalka, dodam inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...