Skocz do zawartości

[nowe klocki] do TEKTRO AURIGA COMP jak najtaniej

Bajkowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w temacie

jakie nowe klocki do hydrualików do tektro auriga comp

Moje teraźniejsze(od nowości) już sie zuzyły

Rowerkiem jeżdże w cały rok około 80 kilometrów tygodniowio

Mają być dobre i w miare tanie

Wiem zw w ten sposób ciężko ale może jakieś sie znajdą :)

http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1180/Centurion.Backfire.Fun.200/

to mój rowerek :)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odp

a jeszcze jedno zalezy zeby byly na dotyk :)

Jak klocki były nowe to były na dotyk teraz juz nie

No i jeszcze jedno jak wymienić płyn hamulcowy w moich hamulcahc? i jaki kupic?

No i jeszcze jedno jeżdze codzienie nawet jak pada śnieg czy deszcz więc chciałbym aby nie traciły na mocy po jeżdzie w deszczu

Jak nie chcesz, żeby traciły moc, to musiałbyś kupić lepsze, czsyli droższe, ale nie wiem ile. Generalnie, co do siły to działa tak:

Siła tarcia metal/metal to ok. 0.2. Czyli metaliczne klocki i metaliczna tarcza odpada.

Siła tarcia organiczne materiały/metal to od 0.5 do 1.0 , więc nawet 5x lepsza siła. Kup organiczne albo półorganiczne(one mają w sobie chyba ceramikę, a to dobry materiał na klocki)

Dobre klocki do Aurigi to spiekane Accenty. Komplet na jedno koło około 60zł, ale zdecydowanie warto, hamulec dostaje nowe życie: VELO | SZUKAJ | Klocki i okładziny hamulcowe | Accent | Spiekane Shimano Deore I musi to być dokładnie ten model, ten kształt.

@szabat123 Organiczne, czyli żywiczne, klocki można sobie najwyżej nad łóżkiem powiesić. Jeśli potrzebujemy dużej mocy, metaliczne (de facto ceramiczno-metaliczne, skoro temat ceramiki został poruszony), nazywane też spiekanymi.

Jak nie chcesz, żeby traciły moc, to musiałbyś kupić lepsze, czsyli droższe, ale nie wiem ile. Generalnie, co do siły to działa tak:

Siła tarcia metal/metal to ok. 0.2. Czyli metaliczne klocki i metaliczna tarcza odpada.

Siła tarcia organiczne materiały/metal to od 0.5 do 1.0 , więc nawet 5x lepsza siła. Kup organiczne albo półorganiczne(one mają w sobie chyba ceramikę, a to dobry materiał na klocki)

Bardzo ciekawe ale jak się ma do rzeczywistości? :)

Co to jest metaliczna tarcza? Są plastikowe?

Możesz wskazać źródło na podstawie którego wykonałeś te "obliczenia"?

Realia są takie że najmocniejszymi i najtrwalszymi okładzinami do tarczówek są klocki metaliczne, potem półmetaliczne i żywiczne, z czego mało kto oferuje te ostatnie. Minusem klocków metalicznych jest ich teoretycznie możliwa głośna praca w mokrych warunkach.

Jeśli zamierzasz jeździć w zimie (czyli śnieg, ciapa, woda) to o klockach żywicznych zapomnij bo nie dość że słabują w takich warunkach to jeszcze szybko znikają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...