Skocz do zawartości

[rower] Wybór wielkości ramy Hexagona

TechNet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Mam zamiar kupić sobie Krosa Hexagona X9. Po przeanalizowaniu kilku tematów i stron uznałem, że dla mnie najlepszym rozmiarem będzie 21". Mam ~187 cm wzrostu, długość nogi 86-87 cm. Jeżdżę raczej po lżejszym terenie i często po asfalcie.

I tu pojawia się problem. Rower ten w tym rozmiarze kosztuje przynajmniej 1990 zł. Za 19" zapłacę 1750 i otrzymam jeszcze kilka gratisów.

Czy Waszym zdaniem jest sens dopłacać 250 zł?

Pozdrawiam,

Napisano
Na 187 cm to 21-22 cali jak nic.
Mam ~187 cm wzrostu, długość nogi 86-87 cm.

Z takimi nogami,rama 19,5".To jest teoria.Najlepiej si ę przymierzyć do konkretnej ramy,konkretnego producenta.Sama rura pod siodłowa nie stanowi o dopasowaniu i wygodzie rowerzysty.

Napisano

Serdeczne dzięki za odpowiedzi!

Wiadomo, najlepiej się przymierzyć, ale nie mam niestety takiej możliwości.

TrueFaith Ty masz Hexagona albo rower o podobnej geometrii?

kenzo czyli uważasz, że z tych dwóch brać19"?

Pozdrawiam

Napisano

Nie rozumiem, siodełko chyba można podnieść?

Na 90% wezmę 19, jedynie ta rura podsiodłowa wydaje mi się ciut przy krótka... Jeśli macie jeszcze coś do dodania to piszcie.

Pozdrawiam

Napisano

Nie rozumiem, siodełko chyba można podnieść?

Na 90% wezmę 19, jedynie ta rura podsiodłowa wydaje mi się ciut przy krótka... Jeśli macie jeszcze coś do dodania to piszcie.

Pozdrawiam

Idz do sklepu w swoim miescie. Wybierz z dwa różne rowery podobne wizualnie do Twojego. Przymierz się do 19 i 21, zapamiętaj nazwy rowerów. Wróć do domu i porównaj geometrie "na papierze". Będziesz miał pogląd co i jak.

Bynajmniej według mnie, jeśli będziesz więcej czasu spędzał na dojazdach do pracy sklepu itd bo normalnych drogach 21" bedzie wygodniejsze (pozycja bardziej wyprostowana) z tym że jeśli będziesz śmigał ostro po lesie nie będziesz czuł się "zwinnie", na 19" będzie Ci łatwiej manewrować.

Napisano

Zgadzam się z The Gie.

Przy Twoim wzroście do jazdy rekreacyjnej, typowo po asfalcie to nawet się nie zastanawiaj - bierz 21", ponieważ przy takiej jeździe na 19" będziesz się garbił. Natomiast do ostrzejszej jazdy 19" powinna być ok.

Oczywiście, że przy 19" możesz sztycę wyżej podnieść, ale przy jeździe rekreacyjnej na asfalcie te 5 cm więcej (przy 21") na pewno pozytywnie odczujesz.

Napisano

No to szukam 21". Rzeczywiście przy mojej jeździe większy powinien być lepszy. Domyślam się, że największą zaletą 19" będzie to, iż łatwiej z niego zeskoczyć w kryzysowej sytuacji?

Serdeczne dzięki za pomoc! :thanks:

Napisano

Bez znaczenia przy zeskoczeniu z 21 i 19, problem tkwi w szukaniu środka ciężkości, łatwości wychylenia się. Przy ramie 19" balans będzie i łatwiejszy i będzie miał większy zakres.

I tak jak pisałem, jeśli nie usiądziesz na rower 19 i 21 z np takiego samego modelu nie będziesz w stanie określić który Ci pasuje. Udaj się do sklepu i poproś o próbne jazdy + sprzedawca powinien Ci doradzić i wyjaśnić jak masz mierzyć rower.

Większość rowerów MTB z tego co widzę teraz skok amortyzatora ma minimum 100mm. Podnosi to przód roweru i możesz się czuć "nie swojo". Rower będzie wyglądał na niski ale w momencie jak usiądziesz i staniesz nad nim, okaże się że przy 21" szurasz jajkami po ramie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...