Skocz do zawartości

[sakwy] jakie wybrać?

Irys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jako rowerowy laik proszę o pomoc. Mąż zażyczył sobie na urodziny sensowne sakwy na rower. Rower ma bagażnik do 18 kg, sakwy będą użytkowane na dojazd do pracy (codziennie) i weekendowe wypady. Nie przewiduje wielkich i dalekich podróży rowerem. I teraz moje naiwne pytania - czy sakwa 30 l powinna wystarczyć? Czy muszę mieć stelaży by przymocować ją do bagażnika?

Myślałam o crosso dry (small), czy to byłby dobry wybór?

Będę wdzięczna za każdą radę - chciałabym żeby był z tego prezentu zadowolony :)

Pozdrawiam

Irys

Napisano

Bardzo dobre pytanie i bardzo dobry wstępny research :)

Z 30l crosso dry zadowolony byłby każdy, kto nie jeździ na długie wyprawy. Że też moja żona nie ma takich pomysłów :P

Co do mocowania sakw. Potrzebny jest tylko bagażnik i sakwy. Jednak by wypchane sakwy nie dotykały koła musi to być jakiś sensowny bagażnik, w którym z boku są albo trzy pałąki albo dwa szeroko rozstawione (by podpierac jak najstabilniej cały bok sakwy):

Ten będzie podpierał słabo:

bagaznik-rowerowy-1-big.jpg

Ten lepiej:

1.jpg

Ten teoretycznie najlepiej (najszerszy rozstaw):

bagaznik-rowerowy.jpg

Ważne jest też by na dole bagażnik miał takie oczko na dolny hak jak widać na obu tych pierwszych zdjęciach (po zewnętrznej stronie - srebrne). Nie wiem czemu ten ostatni go nie ma i gdzie się tam wtedy dolny hak zawiesza (mam taki jak drugi).

Napisano

Tadeus, bardzo dziękuję! :) Już w takim razie wiem na czym stoję. Tylko muszę się dyskretnie przyglądnąć jaki jest ten mężowski bagażnik i gra gitara :)

Bardzo dobre pytanie i bardzo dobry wstępny research :)

Z 30l crosso dry zadowolony byłby każdy, kto nie jeździ na długie wyprawy. Że też moja żona nie ma takich pomysłów :P

Co do mocowania sakw. Potrzebny jest tylko bagażnik i sakwy. Jednak by wypchane sakwy nie dotykały koła musi to być jakiś sensowny bagażnik, w którym z boku są albo trzy pałąki albo dwa szeroko rozstawione (by podpierac jak najstabilniej cały bok sakwy):

Ten będzie podpierał słabo:

bagaznik-rowerowy-1-big.jpg

Ten lepiej:

1.jpg

Ten teoretycznie najlepiej (najszerszy rozstaw):

bagaznik-rowerowy.jpg

Ważne jest też by na dole bagażnik miał takie oczko na dolny hak jak widać na obu tych pierwszych zdjęciach (po zewnętrznej stronie - srebrne). Nie wiem czemu ten ostatni go nie ma i gdzie się tam wtedy dolny hak zawiesza (mam taki jak drugi).

Napisano

Tadeus, bardzo dziękuję! :) Już w takim razie wiem na czym stoję. Tylko muszę się dyskretnie przyglądnąć jaki jest ten mężowski bagażnik i gra gitara :)

Cóż, jak jego bagażnik będzie lipny, to nie Twoja wina, a jego :P Najwyżej będzie musiał sobie dokupić coś godnego porządnych sakw (większość lepszych ma zapięcie wymagające tej dolnej szlufki i dobrego podparcia) :)

Napisano

Pisałem już o tym kilkakrotnie: odradzam kupno bagazników które mają po bokach śruby na górze (dwa pierwsze z powyższych)! Te śruby nie dość że są zupełnie niepotrzebne, to w dodatku strasznie kaleczą sakwy. Owszem można je pozalepiać taśmą, ale po co? Lepiej kupić prosty, spawany, a nie skręcany bagażnik. Najlepiej Crosso/Massload.

Bardzo dobry. No chyba że stać Cię Na Ortlieb Front Roller. To będzie wybór doskonały i na długie długie lata. A mąż będzie zachwycony :)

edit: jeśli bagaznik nie ma na dole oczek, to można je dokupić osobno link

Napisano

Pisałem już o tym kilkakrotnie: odradzam kupno bagazników które mają po bokach śruby na górze (dwa pierwsze z powyższych)!

Na fotkach chiałem tylko pokazać różne rozstawy rur bocznych- reszta konstrukcji nie miała w przykładzie znaczenia, więc wziąłem pierwsze lepsze zdjęcia.

Moje też są bez śrub, ale mają podobną geometrię boczną.

Napisano

Witam,

jako rowerowy laik proszę o pomoc. Mąż zażyczył sobie na urodziny sensowne sakwy na rower. Rower ma bagażnik do 18 kg, sakwy będą użytkowane na dojazd do pracy (codziennie) i weekendowe wypady. Nie przewiduje wielkich i dalekich podróży rowerem. I teraz moje naiwne pytania - czy sakwa 30 l powinna wystarczyć? Czy muszę mieć stelaży by przymocować ją do bagażnika?

Po pierwsze - czy weekendowe wypady to 2 dni na rowerze w terenie, czy po prostu wycieczki za miasto, na których warto mieć coś pod ręką?

Po drugie - czy w sakwie ma się zmieścić laptop?

Moim zdaniem crosso to sakwy bardziej turystyczne, mają po prostu jedną główną komorę i to wszystko.

Na miasto bardziej przydają się sakwy miejskie, z kieszonkami zewnętrznymi, kieszenią wewnętrzną i opcjonalnie przedziałem na laptopa.

Polecam sakwy holenderskie - Basil, FastRider, NewLooxs - są bardzo praktyczne i fajnie wyglądają. Holendrzy po prostu znają się na rzeczy, sakwy np. Authora nie przekonały mnie ani solidnością, ani wyglądem.

Ja używam jednostronnej sakwy FastRidera 14l, z komorą na lapa i jestem z niej bardzo zadowolony. Haki są bardzo wytrzymałe mimo jeżdżenia po lesie z prędkościami niemiejskimi :) Mieści się bez problemu wszystko, czego potrzebuję do pracy, łącznie z kompletem odzieży na zmianę (chociaż nie pogniewałbym się na sakwę 18-to litrową). Po zdjęciu z roweru sakwę można przerobić na torbę na ramię - składa się haki, zakłada się na nie osłonę, żeby nie uwierały i wyjmuje pasek na ramię.

Jedyny problem to znalezienie sklepu, gdzie można sobie sakwy pomacać :)

Sakwy dwustronne są bardziej pojemne, ale jest trochę większy problem z odpinaniem i noszeniem ich np. w sklepie.

Napisano

Wszystkim Wam bardzo dziękuję!

Przyglądnęłam się bagażnikowi - najbliżej mu do nr 3 z powyższych zdjęć, więc myślę, że da radę. Koluszko na przymocowanie sakwy na dole również wygląda ok.

Wypady weekendowe to będą spokojne wycieczki krajoznawcze :) Żadnych laptopów itp., także nie będą potrzebne specjalne kieszonki i jakieś wymyślne rozwiązania :)

Także koniec końców wzięłam to Crosso, patrzyłam też na Ortlieba, ale cena rzeczywiście wysoka. Postanowiłam sobie, że jak się facet bardziej rowerowo rozwinie to w nagrodę dostanie coś z Ortlieba :P

Dzięki raz jeszcze, bo bardzo mi pomogliście!

Napisano

hej

Przepraszam koleżankę, że podpinam się pod temat mam nadzieję że nie masz nic przeciwko :)

Chciałbym prosić o poradę - szukam bagażnika na tył do roweru z hamulcami tarczowymi - Cube team

Potrzebuję coś solidnego co nie powygina się od jazdy po wertepach. Bagaż do 15 kg.

Czy taki się nada?

Topeak MTX Super Tourist DX Czarny Disc

opis ze strony sprzedawcy"Bagażnik turystyczny o mocnej konstrukcji, do rowerów z hamulcem tarczowym, przystosowany do sakw bocznych oraz toreb w systemie QuickTrack."

czy szukać coś innego?

Dodam, że sakwy mam z Lidla.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...