stach34 Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Witam panów. Postanowiłem zmienić w swoim rowerku ramę z HT na fulla. Tylko właśnie wychodzi na to że dobór ramy to nie taka prosta rzecz. Wymagania jakie jej stawiam: musi obsługiwać z przodu skok 150 mm, i z tyłu też 150mm co by było symetrycznie (Apropo - istnieje taka zależność że jak z przodu mam 150 to z tyłu ma być 130 (20mm mniej) czy po równo ?) , musi dobrze się na niej podjeżdżać pod ostre podjazdy (damper w zamiarach będzie z blokadą skoku z manetki), przy intensywnym pedałowaniu rama nie może bujać, powinna być czuła na nierówności . Nie zależy mi na mega odchudzonej ramce która się złoży po skoku- rama ma być mocna i sztywna, w przeciętnych granicach wagowych. Główka ramy 1/8". Kwestie ceny zostawiam otwartą na razie. Przeznaczenie ramki jak napisałem - enduro, szybkie korzeniasto-kamienne zjazdy oraz ostre podjazdy. Z grubsza napisałem co oczekuje od ramki. Wpadła mi w oko ostatnio KTM Bark 30 - jeździł ktoś może ? Jak to się sprawuje ?
Tepes Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Cześć Polecam to forum, chociaż tutaj też jest wielu dobrych fachowców.
Sol Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 A propos zależności - nie ma takiej. Jeżeli już o jakiejś mówić, to że na przód można z reguły założyć widelec o nieco większym skoku niż z tyłu. Ram jest sporo. IMO ciekawsze typy to np. Remedy, Mach 5.7, Reign, 5.Spot, Blur LT. Recenzje do poczytania na bikeradar.com, mbaction.com i w naszym Bikeboard.
Peterp079 Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Nie podałeś ceny bo ram spełniających Twoje kryteria jest całe mnóstwo. Przede wszystkim udaj się na to forum co Ci Kolega wyżej podpowiedział. Ja od siebie polece ramki takie jak: Giant Reign Pivot Mach 5.7C Mondraker Foxy To taka moja ulubiona trójka. Ale jest ich dużo dużo więcej. A tutaj masz fajny temat - zestawienie rowerów o skoku który Cię interesuje: http://emtb.pl/forumo/thread-7258.html
Rulez Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Spec Enduro, model na 2013 ma nową ramę. Albo polecam zastanowić się nad nowym standardem i nowościami które wyszukał IvanMTB, aż miło popatrzeć : http://www.forumrowerowe.org/topic/112480-ramyrowery-650b-nowe-i-przerobki/page__st__20#entry1134134
Greg000 Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Zdecyduj ile chcesz wydac i potestuj rozne ramy. Tu rozbieznosci beda duze bo kazdy typ zawieszenia ma inne wlasciwosci. Kazdy kogo zapytasz poda ci swoje typy. Sam obecnie czegos szukam i KTMa testowalem. Jest OK ale ciezki i nie moglem dobrac pozycji. Jesli szukasz czegos w tym stylu to Ghost AMR 7500.
Rulez Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Jest OK ale ciezki i nie moglem dobrac pozycji No właśnie, rowery to nie tylko zawias, mają różną geometrię a nie każdemu pasuje to samo, trzeba próbować niestety ... czasami zmienia się kilka rowerów zanim się trafi na ten właściwy ...
timex550 Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Jak chcesz budżetowo, to możesz pomyśleć na ramką Poison Curare. Nie jest przesadnie odchudzona, ma 150 mm skoku, ładnie pracuje (4-zawias) i jest stworzona pod amorka o skoku 150 mm. Koszt sklepowej nówki to ~1300 zł bez dampera. Sam się nad nią poważnie zastanawiam.
Greg000 Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Problem z kupowaniem samej ramy to taki ze jej nie przetestujesz (chyba ze masz dostep do gotwego projektu). Skladanie sprzetu tez nie zawsze wychodzi taniej.
stach34 Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Napisano 30 Sierpnia 2012 Problem z kupowaniem samej ramy to taki ze jej nie przetestujesz (chyba ze masz dostep do gotwego projektu). Skladanie sprzetu tez nie zawsze wychodzi taniej. No właśnie.. to jest problem. Jak kupie ramke skoro nie dam rady przymierzyc ? W ciemno ?A wiadomo że się nie przymierzy. A cena. No na pewno nie wiecej niż 2 k sama rama. Mogą byc tez uzywki.
Obes Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Niestety w ciemno 160 mm, niezła cena jak na ramę z damperem : http://www.ebay.de/itm/Enduro-Allmountain-Rahmen-Xtension-XPZ-BLOWOUT-HAMMERPREIS-/251126049641?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&var=&hash=item3a78476b69
Greg000 Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Jesli masz juz peirwszy rower to mozesz sprawdzic po wymiarach i wtedy bedziesz wiedzial czy rama bedzie dobra czy nie. Jesli zaczynasz to sugeruje kupic gotowy zestaw. Mozesz poprzymierzac i potestowac. Z czasem jak juz bedziesz wiedzial co ci pasuje to sie pobawisz w skaldanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.